Koirapuiston paikka voitaisiin saada kartalle ja toteuttamista vaille valmiiksi kesäksi 2024, ellei mitään erityistä tule eteen – ehdotus valtuustossa tuli vähän puskista, toisaalta hyvään saumaan aikataulua ajatellen

Kun valtuustossa oltiin lyömässä pistettä kovastikin kaupungin koneistossa pyörineelle koirapuistoaloitteelle, tuli valtuutetuilta vielä yksi yritys ratkaista ongelma. Voisiko Oripohjan alueen kaavoituksessa pyrkiä varautumaan riittävän suuren koirapuistoalueen rakentamiseen kaavan laajennusalueelle? Tämä ehdotus hyväksyttiinkin muodollisen yksimielisesti.

– En ole erityisesti tässä hankkeessa ollut mukana, vaan se on ollut enemmänkin teknisen puolen selvitettävänä. Kaavoituksen kanssa on toki aina keskusteltu eri alueista, joille sitä voisi sijoittaa ja mietitty yhdessä, onko siihen kaavallisia esteitä, kertaa vt. kaavoituspäällikkö Tea Jylhä

– Kyllähän tämä uusin esitys tuli vähän puskista. Sinänsä yllättävä ratkaisuehdotus, mutta näin päättäjät pystyvät vaikuttamaan kaavojen tavoitteisiin. Kun aiemmin tavoitteissa oli pelkästään yritysalueen laajennus, nyt saatiin lisätavoitteeksi katsoa, löytyykö sieltä koirapuistolle tilaa, joten tietysti sekin tutkitaan, Jylhä toteaa.

Oripohjan yritysalueen laajennuksen kaavoitus on vireillä, kerrotaan myös kaavoituskatsauksen luonnoksessa, joka on maankäyttö- ja kaavatoimikunnan käsittelyn jälkeen menossa ympäristölautakuntaan sekä edelleen kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta vielä monta askelta kaavan vahvistamiseen

Käytännössä sillä viitataan vaiheeseen, jossa osallistumis- ja arviointisuunnitelma tulee tänä keväänä nähtäville. Se on kaavoituksen alkuvaiheessa tehtävä suunnitelma, joka sisältää perustiedot alueesta ja kaavoituksen tavoitteista, mutta siinä vaiheessa ei ole vielä tarkempaa suunnitelmaa alueen käytöstä.

– Tarkoituksena on, että syksyllä 2023 saataisiin kaavaluonnos alueesta nähtäville. Tässä on ollut kaavakonsultti tätä tekemässä, ja hän sitä varmaankin myös luonnostelee, mutta prosessi varmaankin jatkuu omana työnä.

Tällä aikataululla edettäessä kaavaehdotus saataisiin käsittelyyn ja nähtäville kevääksi 2024. Ellei sen käsittelyssä ilmene mitään erityistä, kaavan hyväksyminen voisi Jylhän mukaan tapahtua parhaimmillaan ennen kesää 2024.

– Aina eivät kaavoitusprosessit kuitenkaan etene näin suoraviivaisesti. Kun kaavaluonnos on ensimmäistä kertaa nähtävillä, silloin se suurin palaute tulee ja nähdään, onko sellaisia vaikeita asioita, jotka voivat hidastaa kaavan saamista jollekin alueelle, Jylhä huomauttaa.

Hän lisää, että tälläkin kaava-alueella on asuntoja, mikä saattaa jonkin verran mutkistaa asiaa. Siis se, miten osataan ottaa huomioon erilaiset toiveet ja tarpeet ja yhdistää nykyinen asutus ja tulevat suunnitelmat.

Mutta ihannetapauksessa – ja jos koirapuistoon investoiminen on mukana myös kaupungin talousarviossa – ensimmäisiä tolppia koirapuiston aitaukseen saatettaisiin lyödä maahan vuonna 2024, parhaassa tapauksessa jo samana kesänä.

Leave a Comment