Poliisin tilastojen mukaan rikosten kokonaismäärä pysyi Juupajoella varsin vakaana – yhdessä rikoslajissa tapahtui kuitenkin 700 prosentin kasvu

Sisä-Suomen poliisilaitos on julkistanut viime vuoden rikostilastot. Juupajoella ilmoitettujen rikosten määrä on pysynyt varsin vakaan. Kuva: Oriveden Sanomien arkisto

Poliisin viime vuoden rikostilastojen mukaan Juupajoelta kirjattiin viime vuonna kaiken kaikkiaan 128 rikoslakirikosta.

Määrä nousi hiukan kahteen edellisvuoteen verrattuna. Vuonna 2022 poliisi kirjasi Juupajoelta 101 rikosta ja vuonna 2021 kirjattujen rikosten määrä oli 117.

Rikoslakirikoksista 67 oli liikennerikoksia. Määrä pysyi lähes ennallaan edelliseen vuoteen verrattuna, sillä niitä kirjattiin neljä enemmän kuin vuonna 2021.

Vuoden 2022 liikennerikoksista valtaosa oli liikenneturvallisuuden vaarantamisia, joita Juupajoelta kirjattiin 43. Törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia oli yksi.

Rattijuopumuksia Juupajoelta kirjattiin viime vuonna viisi, kun edellisenä vuonna niitä oli neljä. Törkeitä rattijuopumuksia viidestä rattijuopumuksesta oli neljä.

Petoksia ilmoitettiin nyt enemmän

Muita kuin liikennerikkomuksiin laskettavia rikoslakirikoksia Juupajoelta kirjattiin viime vuonna 61.

Kasvua näissä rikoksissa oli edelliseen vuoteen verrattuna yli 60 prosenttia. Vuonna 2021 niitä kirjattiin 38 kappaletta.

Poliisin tilasto osoittaa, että erityisesti omaisuusrikosten määrä ja niistä ilmoittaminen kasvoi. Vuonna 2021 omaisuusrikoksia oli kirjattu vain 11, kun viime vuonna niiden määrä oli 36.

Omaisuusrikoksista varkauksia oli 14. Edellisenä vuonna niitä oli kirjattu vain neljä.

Suurin prosentuaalinen kasvu on kuitenkin tapahtunut petosrikoksissa: kasvu on 700 prosenttia. Lukeman selittää se, että vuonna 2021 petorikoksia kirjattiin Juupajoelta vain yksi. Viime vuonna niitä kirjattiin kahdeksan.

Asuntoihin tai muihin tiloihin tehtyjä varkauksia eli luvatta tunkeutuen tehtyjä varkausrikoksia Juupajoelta kirjattiin viime vuonna yhdeksän. Määrä kasvoi edellisvuodesta, sillä silloin niitä tilastoitiin kolme.

Juupajoen kaikkien omaisuusrikosten selvitysprosentti oli viime vuonna vain 13,9. Edellisvuonna se oli 72,7. Kun omaisuusrikosten määrä on kasvanut, myös niiden tutkinta-aika on venynyt. Vuonna 2021 tutkinta-aika 130 vuorokautta, kun se viime vuonna oli 141 vuorokautta.

Ei henkirikoksia, mutta yksi raiskaus on ilmoitettu

Väkivaltarikoksia Juupajoelta kirjattiin viime vuonna kahdeksan. Edellisenä vuonna niitä oli yhdeksän.

Viime vuoden väkivaltarikoksista kaikki olivat yksityisessä tilassa tehtyjä pahoinpitelyjä. Henkirikoksia ei ollut yhtään, mutta tilastossa on yksi raiskausrikos.

Väkivaltarikosten selvitysprosentti laski viime vuonna reippaasti verrattuna edellisvuoteen. Vuonna 2022 selvitysprosentti oli 37,5, kun se vuonna 2021 oli 77,8.

Huumausainerikoksia Juupajoelta kirjattiin viime vuonna vähemmän kuin vuosina 2020 ja 2021, jolloin niitä oli seitsemän ja kuusi. Viime vuonna niitä kirjattiin vain kolme eikä yksikään niistä ollut törkeä huumausainerikos. Vuoden 2021 tilastoon on kirjattu yksi törkeä huumausainerikos.

Leave a Comment