45 asukaspaikan Orvokkikodissa iloitaan arkea helpottavista tiloista, omista huoneista, rauhoittavasta värimaailmasta, eläintapeteista ja saunasta, johon pääsevät kaikki – Kurkista kuvista, miltä seinien sisäpuolella näyttää

Niin Orvokkikujan asukkaat kuin työntekijätkin ovat tykänneet seurata viereisten päiväkotien elämää. Raija Nuutinen kurkkii, mitä Vuokkokujan lapset pihalla puuhailevat. Hyvinvointiavustaja Asko Tuomella on peli kesken. Kuva: Heli Rahkonen

Ympärivuorokautisen tehostetun palveluasumisen yksikkö Orvokkikoti on valmistunut, ja asukkaat ovat muuttaneet sinne Tähtiniemestä.

Muutto tehtiin toissaviikolla porrastetusti ryhmäkoti kerrallaan.

– Osa henkilöstöstä oli Orvokkikodilla vastaanottamassa ja toiset Tähtiniemessä lähettämässä, kertoo osastonhoitaja Katja Salomaa.

Hänen mukaansa muutto meni varsin sujuvasti.

– Asukkaat ovat olleet koko ajan rauhallisen oloisia ja levollisia, ihastelleet vain paikkaa. Etukäteen mietimme, että voi olla haasteellista ja sekavaa, levotontakin, kun kuitenkin muistisairaita muuttaa, Salomaa sanoo.

Muuttolaatikoita on vielä käytävillä, ja tavarat osittain hakevat paikkojaan, mutta kotiutuminen on alkanut ja arki lähtenyt rullaamaan.

– Tällä viikolla on jo alkanut tuntua, että homma alkaa pyöriä entiseen malliinsa. Olihan tämä iso muutos kaikille, myös työryhmälle. Tähtiniemen tiloissa on kuitenkin oltu pitkään, Salomaa muistuttaa ja lisää, että samaan syssyyn tuli vielä hyvinvointialueelle siirtyminen uusine järjestelmineen kaikkineen.

Käytävän varrella on yhteisiä tiloja. Kuva: Heli Rahkonen
Orvokkikujalla sijaitsevan ympärivuorokautisen tehostetun palveluasumisen yksikön nimeksi tuli Orvokkikoti henkilökunnan kesken järjestetyn nimiäänestyksen pohjalta. Ylä- ja alakerroksille mietitään vielä omia nimiä. Kuva: Heli Rahkonen
Tältä Orvokkikoti näyttää Vuokkokujan päiväkodin suunnasta. Kuva: Heli Rahkonen
Muutto Tähtiniemestä Orvokkikotiin tehtiin tammikuun toisella viikolla. Muistona siitä on vielä muuttolaatikoita. Kuva: Heli Rahkonen

Melkein kaikki uutta

Tähtiniemestä ei Salomaan mukaan tuotu juuri mitään Orvokkikujalle mukana. Kaikki irtaimisto on uutta.

Lue myös: Kaupunginvaltuusto myönsi miljoonahankkeille takaukset – uusien rakennusten myötä Tähtiniemikoti jää tarpeettomaksi

– Jotain ihan helmiä otimme mukaan, Salomaa naurahtaa.

– Ja tietysti asukkaiden omat tavarat, vastaava sairaanhoitaja Taina Palonen lisää.

Asukaspaikkoja Orvokkikodissa on kaiken kaikkiaan 45, ja ne ovat kaikki pitkäaikaisasukaspaikkoja. Näistä 15 on rakennuksen alakerrassa ja 30 yläkerrassa.

– Ihan täynnä tilat eivät ole tällä hetkellä, mutta täyttyvät pikkuhiljaa. Tänäänkin tänne siirtyy kaksi asukasta ja loppuviikosta yksi lisää, Salomaa sanoi tiistaina.

Yläkerrassa on yövuorossa kaksi työntekijää, aamuvuorossa kuudesta seitsemään ja illassa viidestä kuuteen. Alakerrassa on yövuorossa yksi ja muissa vuoroissa työntekijöitä on neljä ja kolme.

– Ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikössä kaikki asukkaat ovat paljon apua tarvitsevia, Salomaa toteaa.

Palvelupäällikkö Anne Paavilainen lisää, että Orvokkikoti on tiloiltaan tarpeen mukaan muunneltavissa.

– Nyt alkuvaiheessa Orvokkikodissa asuu ympärivuorokautista palveluasumista tarvitsevia asukkaita, mutta tiloja voidaan ottaa toisenlaiseenkin asumiskäyttöön vuosikymmenten päästä väestörakenteen muuttuessa. Jokaisessa asunnossa on esimerkiksi keittiövaraus eli keittiöt voidaan ottaa käyttöön, kun Orvokkikodissa asuu parempikuntoisia asukkaita.

Osastonhoitaja Katja Salomaa kipaisee kerroksesta toiseen portaita pitkin, vaikka hissikin talosta löytyy. Kuva: Heli Rahkonen

Enemmän tilaa, oma huone ja oma vessa

Hannu Mäkinen viihtyy hyvin uusissa tiloissa ja omassa huoneessa.

– Kyllä nyt on hyvä, hän sanoo.

Hän iloitsee muuton myötä hankitusta uudesta televisiostaan.

– Ja nojatuoli löytyi kierrätyskeskuksesta, hän kertoo ja esittelee vielä yhden uuden hankinnan, nimittäin radio-cd-soittimen. Kyllä nyt kelpaa musiikkiakin kuunnella, tuumitaan.

Jo yksin oman huoneen saaminen on iso muutos aiempaan verrattuna. Tähtiniemessä elettiin kahden hengen huoneissa. Jokaisessa huoneessa on nyt myös omat wc-tilat.

– Huoneet ovat tilavia. Niihin mahtuu omia huonekaluja, joilla pystyy tekemään kodinomaisuutta verrattuna aiempiin laitosmaisempiin tiloihin, joissa oli kaksi vessaa käytävillä ja niihin jonotettiin, Salomaa vertaa.

Lisääntynyt tila havaitaan kaikkialla, ja se helpottaa arjen askareita myös työntekijöiden näkökulmasta.

– Ennen ruokailutilat olivat aika ahtaat apuvälineiden kanssa, mutta nyt niitä mahtuu hyvin pöydän ympärille, Salomaa kiittelee.

– Ja rollaattorilla mahtuu paremmin vessaan, Taina Palonen lisää.

Jokaisella asukkaalla on Orvokkikodissa oma huone. Kuva: Heli Rahkonen
Hannu Mäkinen on hankkinut huoneeseensa muuton myötä uuden television, nojatuolin ja cd-soittimen. Kuva: Heli Rahkonen
Jokaisella asukkaalla on oma wc. Sinne väriä on tuotu punaisilla yksityiskohdilla. Kuva: Heli Rahkonen

Sauna tärkeä monelle

Tilojen värimaailma on rauhallinen ja luonnonläheinen. Tapeteissa tapaa metsän eläimiä, ja löytyypä rakennuksesta myös kuntosali.

Erityisen spesiaalina juttuna Katja Salomaa mainitsee sauna- ja pesutilat.

– Ne ovat hienot, hän kehuu.

Salomaa näyttää, kuinka tilavissa sauna- ja pesutiloissa voi nyt toimia myös laverin kanssa. Pesuhuoneesta pääsee vilvoittelemaankin sisäpihalle. Salomaa tietää, että sauna on tärkeä monelle ikäihmiselle.

– Vuodeasukaskin pääsee näin löylyttelemään, vaikkei pysty istumaan. Tilat mahdollistavat sen, että voimme panostaa elämänlaatuun ja pieniin asioihin, joilla tuodaan iloa ikäihmisten elämään. Siihen, että elämä olisi elämisen arvoista täällä.

Sauna on tärkeä monelle ikäihmiselle, Katja Salomaa tietää. Kuva: Heli Rahkonen
Katja Salomaa iloitsee, että löylyihin mahtuvat nyt myös vuodepotilaat. Kuva: Heli Rahkonen
Kodinhoitaja Milla Uunonen tarjoilee kahvia. Pöydän ääressä istuu Seija Mäkinen. Kuva: Heli Rahkonen
Valaistukseenkin on panostettu. Kuva: Heli Rahkonen
Katja Salomaa avaamassa ovea liikuntasaliin. Kuva: Heli Rahkonen
Vastaava sairaanhoitaja Taina Palonen esittelee liikuntasalin tiloja. Siellä eläinteema jatkuu seinällä, ja kuntosalilaitteet ovat sävy sävyä sen kanssa. Kuva: Heli Rahkonen
Vihreää väriä on Orvokkikodissa paljon. Kuva: Heli Rahkonen
Pehmolelulla ei tällä kertaa ollut telkkarinkatsomisseuraa. Kuva: Heli Rahkonen
Orvokkikodin tapeteissa toistuvat eläinaihiot, kuten kettu tässä. Kuva: Heli Rahkonen
Orvokkikodissa on useampi sohvanurkkaus, johon voi istahtaa katselemaan vaikka televisiota. Kuva: Heli Rahkonen
Punatulkunkin voi tapetista bongata. Kuva: Heli Rahkonen
Asukkaiden toiveesta jälkiruuaksi tarjottiin muutama sipsi. Matti Järviön ruokaseuraksi istahti Katja Salomaa. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment