Muista nämä vinkit, kun äkillinen rahantarve yllättää

Elämä yllättää monesti iloisesti, eikä toisaalta vahinkokaan tule kello kaulassa. Hyvin usein näihin elämän yllättäviin käänteisiin vastaaminen vaatii rahaa. Toisinaan tulee tarve saada lainaa nopeasti. Erityisesti jos sinulla ei ole kertynyt omia säästöjä tai haluat käyttää säästämäsi rahat johonkin muuhun tarkoitukseen.

Äkillinen rahantarve voi liittyä lomamatkaan, uuteen hankintaan, remonttiin, sairastumiseen, lemmikkieläimen kuluihin tai mihin vaan. Lainan saaminen on tänä päivänä helpompaa ja nopeampaa kuin koskaan. Suomen markkinoilla toimii kymmeniä luotonantajia ja rahoituslaitoksia, jotka tarjoavat nopeaa lainarahaa.

Vaikka lainan saamisella olisikin kiire, kannattaa rahaan liittyvissä asioissa aina käyttää harkintaa. Laina ei ole ilmaista rahaa ja se pitää aina maksaa takaisin. Lainojen koron ja kulujen vertaileminen on hyvin tärkeää, sillä niissä on suuria eroja. Tässä artikkelissa neuvomme sinua löytämään tilanteeseesi sopivan vakuudettoman lainan parhailla ehdoilla.

Vertailupalvelun avulla voit saada edullisen lainan nopeasti

Aikaisemmin laina haettiin usein omasta kotipankista, varaamalla aika lainaneuvotteluun. Tänä päivänä voit jättää pankkiisi lainahakemuksen internetin kautta. Lainahakemuksen käsittelyssä voi kuitenkin kestää. Et voi myöskään olla varma onko tarjous sinulle paras, jos et ole vertailuttanut lainaa muiden pankkien ja rahoituslaitoksien kanssa.

Edullista lainaa saat nopeasti lainavertailun avulla, ja Lenders.fi:n kautta voit saada lainaa heti tilillesi. Tavoitat yhdellä hakemuksella yli 30 pankkia ja rahoituslaitosta, jotka kaikki myöntävät lainaa nopeasti. Kaikki palvelusta löytyvät pankit ja rahoituslaitokset ovat hyvämaineisia luotonantajia, jotka toimivat Suomen finanssivalvonnan alaisuudessa.

Voit olla siis varma, että sinulle ei tarjota mitään ryöstölainoja, vaan lainaa vähintäänkin kohtuullisella korolla ja kuluilla. Hakemuksen täyttäminen käy muutamassa minuutissa, mutta huolellisuus on tärkeää. Varaa siis riittävästi aikaa lainahakemuksen täyttämiseen.

Lainojen koroissa ja kuluissa on suuria eroja

Vaikka lainat vuonna 2019 säädetyn korkokaton myötä ovatkin tänä päivänä kohtuullisia (vuosikorko enintään 20 %), niin koroissa ja kuluissa on silti suuria eroja. Vakuudettomien kulutusluottojen vuosikorot liikkuvat 3,5–20 % välimaastossa. Voit saada siis lainoja kilpailuttamalla pienemmän kuukausierän, vuosikoron ja kulut lainallesi. Lainojen vertailupalvelun kautta saadut lainat maksetaan myös nopeammin tilille kuin perinteisiltä pankeilta lainaa hakiessasi.

Hae nopeaa lainaa ainoastaan tarpeeseen

Vaikka lainan hakeminen on tehty nopeaksi ja helpoksi, lainaa tulisi nostaa aina vastuullisesti. Tämä tarkoittaa lainan nostamista ainoastaan todelliseen tarpeeseen. Ennen kuin haet lainaa, kartoita ensin paljon sitä tarvitset.

Mikäli sinulla on säästöjä, voi niiden käyttäminen joissakin olla järkevämpää kuin lainan hakeminen. Jos taloudellinen tilanteesi on muuten tasapainossa, mutta ylimääräistä ei juuri nyt ole, edullinen laina on usein paras vaihtoehto.

Valitse lainamuoto ja takaisinmaksuaika

Yllättävässä rahan tarpeessa sinulla usein on selvä käsitys lainasumman suuruudesta, mutta ei aina. Kertalaina on usein paras vaihtoehto, hakiessasi lainaa esimerkiksi autoon tai uuteen televisioon. Mieti hakemusta varten minkä suuruista lainaa haet, millä takaisinmaksuajalla ja kuukausierällä.

Aina et voi etukäteen tietää tarvittavaa lainamäärää. Esimerkiksi jos sairastut, et välttämättä tiedä tarkasti lääke- ja muita kuluja. Myös lomamatkaa varten otettavan lainan suuruutta voi olla vaikeaa ennustaa. Muun muassa edellä mainituissa tapauksissa joustoluotto on usein paras mahdollisuus. Voit hakea esimerkiksi 2000 euron joustoluottoa ja nostaa sitä tarpeen mukaan, maksaen korkoa ja kuluja vain nostamastasi lainasummasta. ¨

Kilpailuttamalla lainat säästät rahaa

Kilpailuttamalla niin pienet kuin suuretkin lainat säästät vuodessa satoja euroja rahaa. Pankit ja rahoituslaitokset tekevät hakemuksessa antamiesi tietojen, luottorekisteritietojen ja rahoituslaitoksien yhteisistä rekistereistä saamiensa tietojen perusteella sinulle lainatarjouksen.

Huomaat todennäköisesti, että saamasi lainatarjoukset voivat suurestikin erota toisistaan. Lainatarjous perustuu luotonanantajien sinusta tekemään luottoarvioon, jonka perusteella sinulle tarjottavan lainan korko esimerkiksi määräytyy.

Tutki tarkasti lainatarjouksen todellinen vuosikorko

Riippumatta siitä haetko lainaa suoraan pankilta tai rahoituslaitokselta vai vertailupalvelun kautta, lainan todellinen vuosikorko on se millä on merkitystä. Todellinen vuosikorko tarkoittaa lainaan sisältyviä kaikkia vuosittaisia kuluja, ei pelkästään nimelliskorkoa. Usein vuosikoron lisäksi lainoihin sisältyy muitakin kustannuksia, kuten avausmaksu, tilinhoitomaksut ja joustoluotossa mahdolliset nostopalkkiot. Lain mukaan koron lisäksi tulevat kustannukset saavat olla enintään 150 euroa vuodessa.

Lainojen vertailupalvelussa sinulle esitetään lainat edullisuuden mukaisessa järjestyksessä, todellinen vuosikorko huomioiden. Saat lisäksi lainatarjoukset sähköpostiisi. Lainapäätös kannattaa aina kuitenkin tehdä tämän hetken taloustilanteesi mukaani.Toisinaan ehdoiltaan väljempi laina voi olla paras vaihtoehto, vaikka se koron puolesta ei olisikaan halvin.

Lainatarjouksien kohdalla kannattaa siis katsoa kokonaisuutta. Laina kannattaa ottaa mieluummin hieman pidemmällä maksuajalla, jos tulevaisuuden maksukyky yhtään epäilyttää. Tarvittaessa voit lyhentää lainaa enemmän kuin minimikuukausierän verran, jolloin säästät korkokuluissa.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?