Yhdysvaltalaispassari Piper Matsumoto OrPoon – lisää ulottuvuutta verkolle: maanantaina tuli tieto, että kakkosvalmentaja haluaa palata perheen luo Serbiaan

Piper Matsumoto tuli jo ennen joulua Orivedelle ja on ehtinyt pari viikkoa treenata joukkueen kanssa try out -sopimuksella. Nyt ovat nimet papereissa. Kuva: OrPon tiedotus

Oriveden Ponnistuksen mestaruusliigajoukkue ja passari Piper Matsumoto ovat tehneet loppukauden mittaisen sopimuksen.

– Jo jonkin aikaa pohdittu hankinta antaa joukkueelle lisämahdollisuuden menestyä. Joukkueessa ei edelleenkään ole ykkös- ja kakkospassaria, vaan passarit ovat samalla viivalla. Taijakin (Kaukoranta) tietää taistelevansa pelipaikasta, kuvailee manageri Mika Putkisaari.

Kevätkausi Mestaruusliigassa alkaa OrPon osalta vieraspelillä Hämeenlinnassa keskiviikkona. Matsumoto on mukana ja valmiina astumaan kentälle, mutta peliluvan saanti vienee aivan viime metreille. Tiistaina päivällä puuttui enää kansainvälisen liiton lupa, mutta sekin on yleensä saatu nopeasti.

Matsumoto on ollut treeneissä pari viikkoa. Hän pelasi aluksi try out -sopimuksella, mutta nyt joukkueeseen jäänti on varmistunut.

– Eihän sitä koskaan oikein tiedä, miten uusi pelaaja istuu porukkaan, siksi haluan aina ensin nähdä pelaajan ja puhua hänen kanssaan. Try out on hyvä systeemi, koska myös persoona merkitsee, ei vain pelilliset taidot, Putkisaari kuvailee.

Vapautui Montenegrosta ykköspassarin kuntouduttua

Matsumotoa hän luonnehtii peruspassariksi, sillä huiput on jo kiinnitetty. Pelaaja vapautui jouluksi edellisestä seurastaan OK Herceg Novista Montenegrossa.

– Siellä joukkueen ykköspassari on ollut loukkaantuneena, mutta kuntoutunut taas, joten Piperille ei olisi jäänyt kovin paljon peliaikaa. Seura ja pelaaja purkivat siksi sopimuksen yksissä tuumin – varsinkin, kun Matsumoto löysi nopeasti uuden seuran Suomesta.

Piper Matsumoto on 23-vuotias ja pituutta hänellä on 181 senttiä, mikä tuo lisää ulottuvuutta verkolle. Montenegrossa hän pelasi puolitoista kautta ja sitä ennen yliopistojoukkueissa: 2019–21 Southern Mississipissä sekä 2017–2019 Long Islandissa. Joukkue voitti Northeast Conferencen kaudella 2017–18 ja tuli seuraavalla kaudella kolmanneksi.

Orivedelle uusi pelaaja saapui ennen joulua ja on näin ehtinyt harjoitella joukkueen kanssa.
Hän on juniorina urheillut monipuolisesti, mutta keskittynyt lentopalloon ja passarina pelaamiseen 12-vuotiaasta lähtien. Matsumoton vanhemmat ovat amerikkalaisia, Japaniin viittaava sukunimi on perua isoisältä.

– Olen todella iloinen, että saan olla täällä pelaamassa. Orivesi on pieni, kiva ja kotoinen paikka, toteaa uusi amerikkalaispelaaja OrPon tiedotteessa.

Kakkosvalmentajan perhe meni uran edelle, palaa Serbiaan

OrPon kakkosvalmentaja, serbialainen Darko Gorunovic kävi joulutauolla kotona, missä ovat vaimo ja perheen kaksi lasta, joista nuorempi on vielä hyvin pieni.

Kotona käynti vahvisti, että hän haluaa palata kotiin Serbiaan ja tuli enää käymään Orivedellä. Joukkue ymmärtää täysin hänen päätöksensä.

– Darko on hyvin perhekeskeinen ihminen, ja suurin syy hänen lähtöönsä, että sydän on Serbiassa, missä perhekin. Tähän päätökseen ei liity dramatiikkaa, kuvailee Mika Putkisaari, joka tavoitettiin tiistaina liikuntahallilta palaveeraamassa päävalmentaja Andrea Carasin kanssa.

Uusi tilanne valmennuksessa oli tullut seuran tietoon vasta 16 tuntia aiemmin, kun Putkisaari oli pitämässä kehityskeskustelua. Tuolloin Gorunovic pyysi seuraa vapauttamaan hänet tehtävästään. Eipä silloin voi oikein miestä pidätellä.

– Kyllähän tämä meille ison loven aiheuttaa. Katsotaan, miten se voitaisiin paikata. Tieto on niin tuore, ettei ole keretty siihen asiaan vielä mitään tekemään. Sanotaanko vaikka, että tutkintalinjoja on paljon, muotoili Putkisaari tuoreeltaan.

OrPon naisten liigajoukkueen kakkosvalmentaja Darco Gorunovic tuli Serbiasta, mutta viipyi Orivedellä vain syyskauden, kunnes ikävä perheen luokse voitti. Kuva: OrPon viestintä.

”Passarin rooli joukkueessa on hyvin tärkeä”

Putkisaari kuvailee, että  Matsumoton pestaaminen ei ollut kauhean kallis kuvio, vaikka toki se rahaa vaatii. Sponsoreiden suuntaan on oltu käsi ojossa. Mutta passarin rooli joukkueessa on varsin tärkeä, hän on jopa pelin sydän,

Tästä vakuuttuakseen ei tarvitse katsoa kuin liigassa keulilla olevan Puijon peliä. Heillä on huippupassari, ukrainalainen Rusnachenko, jonka kanssa joukkue jo jatkoikin sopimusta ensi kaudelle.

OrPo oli syyskauden päätyttyä Mestaruusliigassa kolmantena ja vahvistaa näin rosteriaan, kuten muutkin runkosarjan kärkisijoista taistelevat joukkueet nyt tekevät.

– Koko ajan odottelen uutisia muiden seurojen vahvistuksista. Esimerkiksi Pölkkyyn tuli kaksi uutta ulkomaalaista pelaajaa. Viime kaudella Kuusamon joukkueeseen kuulunut Carlyle Nusbaum pelasi välillä Saksassa, loukkaantui ja kuntoutti itsensä. Hän palasi nyt kevääksi Pölkkyyn. Toinen heidän vahvistuksensa on toissa kaudella LiigaPlokissa pelannut Madeline Palmer, Putkisaari tiesi.

– Kun joukkuetta rakensin, tällaista sijoitusta itse ajattelin tässä vaiheessa. Nythän asetelmat muuttuvat kevään aikana, kun joukkueet jo tuntevat toisensa. Loukkaantumisia ja pelaajapulaa paikkaillaan uusilla hankinnoilla, mutta peruspeli ei enää paljon muutu. Kukaan ei pysty enää hommaamaan ykköshakkuria liigaan tässä kohtaa. Ja kun sarja on näin tasainen, kaikki on edelleen mahdollista, Putkisaari kuvailee.

Hän muistuttaa, että edelleen saatetaan hävitä vaikka Jymylle, eikä lähde ennustamaan mitään pidemmälle kevääseen. Valmentajat katsovat pelivideoita, ulkomaalaisten pelitavat tunnetaan ja taktiikat laaditaan pitkälti sitä ajatellen.

– Meidän Dasha (Daria Butkevych) johtaa koko sarjan pistepörssiä 260 pisteellä, joten aika tarkkaan silloin vastustajat keskittyvät hänen puolustamiseensa. Hänen kohdallaan peli tiukkenee, mutta se antaa ehkä lisää tilaa muille. Passarin tehtävänä on löytää myös muut pelaajat, jos jollekin rakennetaan isoa torjuntaa, Putkisaari muistuttaa.

Leave a Comment