Orivesi tavoittelee ensi vuonna niukasti ylijäämäistä tulosta – osittain uutta arkea ilman sotea elävä kunta aloittaa ensi vuonna koulurakennusten suunnittelun

Oriveden valtuusto, Marjo Mäkinen-Aakula
Marjo Mäkinen-Aakula (kesk.) esitti koko Keskustan valtuustoryhmän nimissä, että yksityistieavustuksiin varattua summaa nostetaan ensi vuodelle. Esitys hyväksyttiin, joten ensi vuonna jaettavaa on 150 000 euron sijaan 200 000 euroa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Oriveden kaupunginvaltuusto ei tehnyt suuria muutoksia kaupunginhallituksen esitykseen kaupungin ensi vuoden talousarviosta. Se hyväksyi arvion, jossa ylijäämää uskotaan ensi vuoden aikana kertyvän hieman yli 16 000 euroa.

Lue myös: Orivesi tavoittelee ensi vuonna niukasti positiivista tulosta – sote-palvelujen siirtyminen hyvinvointialueelle puolittaa menot ja tuloveroprosentin, omissa investoinneissa painotus peruskorjauksissa

Oriveden kaupungin ensi vuoden toimintakulujen on arvioitu olevan 33,8 miljoonaa euroa. Tuloja toiminnasta kaupungille on kertymässä noin 11 miljoonaa euroa, joten toimintaa jää muilla tuloilla katettavaksi vielä noin 22,7 miljoonan verran.

Kun verotulojen osuudeksi on arvioitu 20,9 miljoonaa euroa ja valtionosuuksia Oriveden uskotaan saavan 5,2 miljoonaa euroa, vuosikatetta kertyy lopulta noin 3,1 miljoonaa euroa. Käyttöomaisuuden poistoja tehdään kuitenkin lähes 3,2 miljoonalla eurolla, joten tilikauden tuloksen arvioidaan painuvan 60 000 euroa miinukselle.

Poistoerojen huomioon ottamisen jälkeen tilikaudesta on muodostumassa 16 000 euroa ylijäämäinen.

Talousarviossa mainitut ennusteet saivat päivityksen

Vaikka ylijäämää on kertymässä vain niukasti, on suunta myönteinen. Vuonna 2021 kaupunki jäi nimittäin reilu 400 000 euroa miinukselle.

Vuoden 2022 talousarvio hyväksyttiin puolestaan 1,8 miljoonaa alijäämäisenä. Kuluvan vuoden tilinpäätöksen ennustetaan kuitenkin lokakuun lopun tietojen pohjalta päätyvän 700 000 euroa ylijäämäiseksi.

– Ensi vuosi on vielä monelta osin aika epävarma, sillä on vaikea arvioida, miten yleinen talous kehittyy. Nyt on jo ennustettu taantumaa ja Ukrainassa jatkuva sotakin vaikuttaa meihin kaikkiin, kaupunginjohtaja Juha Kuusisto totesi.

Reijo Kahelinin (vas.) esityksestä talousarviokirjaan päivitettiin tiedot lokakuun lopun ennusteen mukaisiksi. Talousarvioon oli kirjattu elokuun lopun ennusteen tiedot, jonka mukaan kaupungin vuoden 2022 tilinpäätös oli muotoutumassa 1,3 miljoonaa alijäämäiseksi.

Kohtaan muutettiin myös se, että mikäli vuoden 2022 tilinpäätöksen toteutuu arvion mukaisena, on kaupungilla ylijäämää tulevalle taloussuunnittelukaudelle 6,5 miljoonaa euroa. Elokuun ennusteen mukaan ylijäämään määrä olisi ollut 4,5 miljoonaa euroa.

Kahelinin kuntasuunnitteluun liittyvä tekstilisäys ei enää saanut valtuustolta kannatusta.

Rahaa menee teihin ja vesihuoltoon

Investointeihin kaupunki on varannut 4,5 miljoonaa euroa. Suurin hankkeista on Asematien kevyen liikenteen väylän rakentaminen, jota varten on varattu 900 000 euroa. Hanke toteutetaan yhteistyössä Pirkanmaan ely-keskuksen kanssa.

Yhteensä katujen rakentamiseen, peruskorjaukseen ja alueiden rakentamiseen on ensi vuodelle varattu lähes kaksi miljoonaa euroa. Ruovedentien peruskorjaukseen on varattu 370 000 euroa, Hautakankaan alueen teiden peruskorjaukseen 250 000 euroa ja Säästäjientien peruskorjaukseen 170 000 euroa.

Vesihuoltolaitoksen rakentamiseen ja peruskorjaukseen on ensi vuodelle varattu 686 000 euroa. Siitä Paltanmäen ylävesisäilön peruskorjaukseen on varattu 200 000 euroa.

Kaiken kaikkiaan kunnallistekniikan potti ensi vuoden investointimäärärahoista on yli 2,6 miljoonaa euroa.

Rovastinkankaan koulurakennushanke nostettiin näkyville

Ensi vuonna on tarkoitus aloittaa myös koulurakennuksien korjausten tai mahdollisesti kokonaan uusien toteutusten suunnittelu. Rahaa varataan muun muassa yhteiskoululle ja lukiolle, mutta myös Rovastinkankaan koulukeskukselle. Yhteissumma niille on 115 000 euroa.

– Rovastinkankaan hankkeen suunnittelu aloitetaan ensi vuonna, mutta sille ei tosiaan ole vielä varattu muuta kuin suunnitteluraha. Kun tiedämme kustannusarvion, niin määräraha sille osoitetaan seuraavassa talousarviossa, Kuusisto vakuutti.

Asia kirjattiin kuitenkin näkyville myös jo ensi vuoden talousarvioon. Tätä esitti Markku Kallio (sd.) kaikkien valtuustoryhmien puheenjohtajien nimissä. Hänen mukaansa koulua käyvien lasten vanhemmille oli tärkeä välittää viesti, että koulurakennusasia on etenemässä.

Kallion esitys sai valtuustolta yksimielisen kannatuksen, joten investointiosaan lisättiin, että vuosille 2025–2026 osoitetaan määrärahat Rovastinkankaan koulun laajentamiseen sekä se, että euromäärät päätetään vuoden 2024 talousarviossa, kun yksityiskohtaiset suunnitelmat ovat valmistuneet.

– Lukion suunnittelu etenee myös. Siellä on mahdollista myös niin sanottu kampusajattelu ja tämä suunnittelu lähtee siis liikkeelle ensi vuonna, Kuusisto mainitsi.

Ensi vuonna on tarkoitus korjata myös kaupungintaloa. Hallintosiiven ikkunoiden uusimiseen varataan 100 000 euroa ja muiden korjaustarpeiden suunnittelua varten varataan 30 000 euroa.

Investointiosaan on kirjattu myös, että ensi vuonna Oriveden leikkikenttien korjauksiin käytetään yhteensä 55 000 euroa. Suurimpana yksittäisenä kohteena on Pohjoiskaaren leikkikenttä, jonka uudistamiseen on varattu 25 000 euroa.

Jäähallin ja yläkentän piha- ja parkkialue on myös tarkoitus asfaltoida ensi vuoden aikana. Siihen arvioidaan kuluvan 74 000 euroa. Västilän urheilukentän kunnostukseen varataan puolestaan 25 000 euroa.

Yksityistievustuksiin laitettiin 50 000 euroa lisää

Ainoa euromääräinen muutos ensi vuoden talousarvioon tehtiin yksityistieavustuksiin käytettävään rahasummaan.

Marjo Mäkinen-Aakula (kesk.) esitti Keskustan valtuustoryhmän nimissä, että teknisen lautakunnan käyttötalousmenoihin lisätään 50 000 euroa yksityistieavustuksiin. Niitä varten oli jo varattu 150 000 euroa, mutta esitys nosti summan 200 000 euroon.

– Perusteluna on kuntalaisten tasa-arvoinen kohtelu. Avustuksia myönnetään vakinaisten asutuksen mukaisesti. Tieavustukset ovat ainoa kädenojennus kaupungin katuverkon ja valtion maanteiden ulkopuolella asuville kuntalaisille, Mäkinen-Aakula sanoi.

Hän myös huomautti, että yksityistieavustuksiin varattu summa on pysynyt talousarviossa samana jo vuosia, mutta tienhoitokustannukset ovat nousseet puolestaan rajusti. Mäkinen-Aakula tiesi, että esimerkiksi aurauskustannukset ovat nousseet edellistalvesta jopa 50 prosenttia.

Mäkinen-Aakula esitti, että talousarvion sisällä avustuksiin siirrettävä 50 000 euroa saadaan kasaan nipistämällä kaupunginhallituksen alaisesta toiminnasta sitomattomista eristä 30 000 euroa ja teknisen lautakunnan käyttötaloudesta muista kohdista 20 000 euroa.

Muutosesitys sai kannatusta ja lopulta valtuusto hyväksyi sen yksimielisesti, joten yksityistieavustuksia varten ensi vuoden talousarviossa on nyt varattu 200 000 euroa.

Juttua on muokattu 29.12.2022 klo 12.31: Juttuun on korjattu, että Västilän urheilukentän kunnostukseen on varattu ensi vuodelle 25 000 euroa. Aiemmin mainittu 60 000 euroa on puolestaan varattu Kintulammi-Pukala-Vähäteerijärvi -reitin rakentamiseen yhteistyössä Tampereen kanssa.

Leave a Comment