Mitä kummaa! Kuuset roikkuvat katosta nurinkurin punaiset pallot koristeenaan – idea on aikoinaan napattu maailmalta, mutta joulusomistukseen se haluttiin ottaa juuri tänä vuonna

Timo Virtanen, Marjo Karilainen, Susa Myllyniemi ja Mira Luodelahti haluavat aina keksiä joulun somistukseen jotakin uutta. Tänä vuonna ne ovat nurinperin katosta roikkuvat kuuset. Somistusta ei tehdä tonttulakki kireällä, vaan hauskaa pitäen. Kuva: Heli Rahkonen

Mitä ihmettä, kuusia roikkuu väärinpäin katosta!

Vaikka ne ovat roikkuneet Hautaustoimisto ja Kukkakauppa Lundin ikkunoissa vasta parisen viikkoa, huomaamatta ne eivät ole jääneet – ja tämä on tietysti ollut tarkoituskin.

– En osaa sanoa, kuinka monia kymmeniä tässä on käynyt sanomassa, että ne ovat hienot! hehkuttaa Susa Myllyniemi.

– Yhtenä iltanakin, kun eteistä rakensimme jouluasuun, tuli vanhempaakin väkeä, jotka hekin sanoivat, että kuuset ovat hienot, hän iloitsee.

Ylösalaisin katosta roikkuvat kuuset eivät ole lundilaisten oma idea, vaan sellaiset on joskus muualla nähty ja pistetty muistiin. Amerikkalaiset näyttävät käännelleen kuusia väärinpäin jo pitkään.

– Ajattelimme, että kun maailma on niin nurinperin, miksei meilläkin voisi nyt tänä vuonna olla kuuset nurinperin, Myllyniemi taustoittaa.

Hän tosin myöntää itse ensin vähän nikotelleensa.

– Sanoin muille, että jaa nurinpäin, mutta ovathan ne tosi kauniit!

Työharjoittelussa oleva Mira Luodelahti kertoo, että esimerkiksi pari vuotta sitten Tanskassa oli joulun alla paljon kuusia väärinpäin.

– Hotellin aulassa oli isoja, oikeita kuusia. Kai se on tällainen juttu, joka välillä aina pulpahtaa, Luodelahti arvelee.

Ylösalaisin katosta roikkuvat kuuset kuvaavat maailman tämänhetkistä nurinkurisuutta. Kuva: Heli Rahkonen

Myös käytännöllinen syy nurinkurisuuteen

Nämä näyteikkunassa roikkuvat kuuset eivät ole oikeita kuusia, joskin oksia pörhöttämällä niistä on saatu hyvinkin aidon näköisiä.

– Samat kuuset olivat meillä viime vuonna oikeinpäin. Nyt kun kuuset ovat toisinpäin, jää myös enemmän myyntitilaa tuohon alas, joten oli siinä sellainenkin idea, Myllyniemi kertoo.

Jouluun satsataan kukkakaupassa muutenkin paljon.

– Joulun somistuksen eteen tehdään aina tosi paljon töitä ja yritetään aina laittaa joulua liikkeeseen vähän eri tavalla kuin ennen ja keksiä jotain kivaa. Joskus tosin tuntuu, että kaikki on jo keksitty.

Tänä vuonna kuusen pallojen väriksi valikoitui perinteinen joulunpunainen.

– Viime vuonna kaikki kuuset olivat koristeiltaan eriväriset, mutta nyt päätimme, että yksi väri isoissa ikkunoissa tekee näkymästä yhtenäisen.

Somistuksessa on mukana koko porukka eli Myllyniemen ja Luodelahden lisäksi kuuset nurinperin ovat yrittäjien Timo Virtasen ja Marjo Karilaisen käsialaa.

– Meillä on aina hauskaa, kun tehdään näitä! Minä langoitin palloja työntämällä rautalangan läpi pallon reiästä, ja Timo kieputti miljoona palloa kuusiin, sillä eiväthän ne muuten pysyisi, Myllyniemi nauraa ja jatkaa:

– Kaikki meidän punaiset pallomme ovat nyt näissä.

Timo Virtanen viimeisteli kuusen koristeita paikoilleen. Kuva: Heli Rahkonen
Kukkakaupan väki vinkkaa, että myös oikeita kukkia, kuten neilikoita, voi käyttää kuusenkoristeina, kunhan ne ripustaa kiinni pallolla, jossa on vettä. Kuva: Heli Rahkonen

Paikalliseksi hitiksi?

Tuleekohan väärinpäin katosta roikkuvista kuusista tämän vuoden paikallinen hitti?

– Lähteeköhän se nyt tästä? Ei varmaan ihan hirveästi, Myllyniemi epäilee.

Hän kannustaa toki kokeilemaan – vaikka oikealla kuusella.

– Ei muuta kuin hakee tavallisen kuusen metsästä! Se kestää jonkun aikaa ilman vettä. Sittenhän siihen ei voi koskea, koska sehän rapistaa neulaset. Mutta kyllä se hetken aikaa pysyy!

Ylösalaisin olevat kuuset eivät ole jääneet ohikulkijoilta huomaamatta. Kuva: Heli Rahkonen

 

Leave a Comment