50 vuotta sitten: Itsenäisyyspäivä

vanha vuosikerta, itsenäisyyspäivä
Oriveden nuoria itsenäisyyspäivän tapahtumassa kahvilla Suojassa.

Orivedellä alkoivat itsenäisyyspäivän juhlallisuudet jumalanpalveluksella Oriveden Kaarikirkossa. Jumalanpalveluksen toimitti rovasti Jalmari Aarnio. Saarnan johdantona rovastilla oli Roomalaiskirjeen 14:19 sanat: ”Tavoitelkaamme siis sitä, mikä edistää rauhaa ja keskinäistä rakentamistamme.”

Uruissa oli v.s. kanttori Mirja Linnavaara, Oriveden Mieslaulajat lauloivat mus.op. Jukka Kankaisen johdolla ja Eija Mansnerus esitti sellosoolon.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Jumalanpalveluksen jälkeen siirryttiin sankarihaudalle, mihin Asevarikko 6 oli asettanut kunniavartion ja valtakunnan lipun lisäksi Oriveden Sotainvalidien, -sotaveteraanien ja reservin upseerien ja -aliupseerien liput olivat juhlistamassa tilaisuutta.

Oriveden Mieslaulajien laulettua piti puheen kunnanvaltuuston puheenjhotaja Teuvo Viskari, Oriveden kunnan, seurakunnan ja puolustuslaitoksen seppeleet kaikille kolmelle haudalle laskivat kunnanjohtaja Tapio Taivalaho, valtuuston varapuheenjohtajat Leo Korjus ja Erkki Pohjala, rovasti Jalmari Aarnio, taloudenhoitaja Jaakko Heinisuo ja nuoriso-ohjaaja Pentti Tikkanen, kapteeni S. Nieminen, taloudenhoitaja K. Kivelä ja ylivääp. P Puura.

Maanpuolustusjärjestöjen seppeleen sankarihaudalle laskivat kauppiaat Esko Aaltio ja Yrjö Aronen sekä kelloseppä Eero Salpiola.

Sankarihaudalta siirryttiin seurakuntatyökeskukseen, missä nautittiin Oriveden kunnan tarjoama kirkkokahvi.

vanha vuosikerta, itsenäisyyspäivä
Dir. cant. Lauri Perttula esitti juhlassa yksinlaulua.

Päiväjuhla

seurakuntakeskuksessa alkoi Eija Mansneruksen sellonsoitolla, jota säesti kanttori Mirja Linnavaara.

Tervehdyssanoissaan talousneuvos Lauri Mattila loi katsauksen maamme varhaisiin vaiheisiin aluksi Ruotsin ja myöhemmin Venäjän yhteydessä sekä niihin seikkoihin mitkä 55 vuotta sitten aiheuttivat maamme julistautumisen itsenäiseksi.

Lopuksi puhuja totesi maamme monien vaikeuksien jälkeen selvinneen itsenäisenä kaikesta voimakkaalla jälleenrakennuksella.

Oriveden Mieslaulajat lauloivat tunnetulla taidollaan Jukka Kankaisen johdolla kolme laulua, minkä jälkeen juhlapuheen piti fil. lis. Arvo Oksanen. Antoisan puheen julkaisemme toisaalla lehdessämme.

Dir. cant. Lauri Perttula esitti voimallisesti kaksi laulua Mirja Linnavaaran säestyksellä, minkä jälkeen onnistunut juhla päättyi Maamme-lauluun.

vanha vuosikerta, itsenäisyysjuhla
Eino Laaksonen puhuu.

Nuorten juhla

Oriveden nuorisolla oli nyt toisen kerran oma itsenäisyyspäivän juhlansa. Nuorten edustajat sytyttivät juhlapäivän iltana kynttilät sankarihaudoilla. Mikko Louhivuori esitti sanan isänmaalle. Tämän jälkeen poliittisista nuorisojärjestöistä koottu soihtukulkue marssi hautausmaalta halki Oriveden keskustan Suojalle, missä vietettiin juhlahetki.

Juhlatilaisuudessa nuorisolle esitettiin filmi Suomen itsenäisyys. Juhlapuheen sijasta sai kaksi nuorta, Katri Tammilehto ja Keijo Lappalainen tuoda julki oman näkemyksensä itsenäisyydestä. Toistasatapäinen yleisö oli tyytyväinen tilaisuuden antiin.

Längelmäellä

Itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksessa Längelmäen kirkossa saarnasi kirkkoherra Antti Rautonen. Kirkosta siirryttiin sankarihaudalle, mihin Längelmäen sotaveteraanit oli asettanut kunniavartion. Sankarimuistomerkille laskettiin kunnan ja seurakunnan seppele.

Juhla

Längelmäen kunnan järjestämä itsenäisyyspäivän juhla oli Länkipohjan Keskuskoululla. Juhla alkoi yhteisesti lauletulla Hämäläisten laululla. Juhlapuheessaan opettaja Eino Laaksonen tarkasteli sodan ja rauhan vaihteluja Suomen historiassa 1600-luvun lopulta alkaen. Suomi on joutunut maksamaan itsenäisyydestään niin paljon, että mitkään pyrkimykset rauhaan eivät ole liian suuria, mainitsi puhuja.

Opettaja Elina Virtasen ohjaamina esittivät Talviaisten koulun oppilaat tanhuja. Yksinlaulua esitti kanttori Esko Savijärvi. Satu ja Sylvia Salonen esittivät musiikkia sekä Lulu Salonen lausuntaa.

Juhlavuutta tilaisuuteen toivat myös Oriveden Naislaulajat esityksillään. Kuoroa johti mus. opettaja Irri Mattila.

Juhla päättyi yhteisesti laulettuun Maamme-lauluun.

Eräjärvellä

oli jumalanpalveluksen jälkeen kunnianosoitus sankarihaudalla. V.t. kirkkoherra Aarne Vapaavuori puhui ja Kotiseudun seppeleen laskivat opettajat Eeva-Liisa Metsänen ja Yrjö Kantoniemi. Eräjärven Kansallisseuran seppeleen laskivat Elma Jussila, L. Venttola ja Mauno Yrjölä.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 14.12.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment