Ford ”Hoppalla” kulkeneesta poikapalokunnasta nykyaikaiseen hälytysosastoon – Korkeakosken vapaapalokuntalaiset juhlistivat 90-vuotista taivalta valtakunnallisella Päivä Paloasemalla -tapahtumalla

Korkeakosken VPK, Päivä paloasemalla
Lapsille järjestetty ohjelma veti paikalle runsaasti perheitä. Sulosen perhe oli saapunut paikalle odottamaan vuoroa astua paloauton kyytiin. – Lapsia kiinnostaa kyllä tämä mahdollisuus nähdä palokalustoa läheltä, Milja Sulonen (oik.) kertoo. Emil Suloselle (oik.) päivässä parasta antia olivat juuri paloautot. Mukana myös isä Jaakko Sulonen ja pikkuveli Veikko Sulonen. Kuva: Pia Autero

Korkeakosken vapaapalokuntalaiset ovat olleet mukana Päivä Paloasemalla-tapahtumassa jo useamman kerran. Tapahtumissa on Tero Uotilan mukaan joka vuosi eri teema.

– Tänä vuonna pääteemana ovat palovaroittimet. Me olemme kuitenkin rakentaneet teeman ympärille ihan oman näköisen tapahtuman.

Yhtenä tavoitteena tapahtumissa on opettaa lapsille ja nuorille kodin paloturvallisuutta. Tämänvuotisessa tapahtumassa oli tarjolla mahdollisuus kokeilla sankoruiskua ja palosammutinta.

– Tämmöisen kokeilun kautta tulee perheen pienimmillekin nämä turvallisuusasiat tutuiksi, Uotila summaa.

Palokunnan tilat, kalusto ja varusteet olivat kävijöiden nähtävillä. Tapahtumassa oli myös mahdollisuus päästä ajelulle oikean paloauton kyydissä.

Tällä hetkellä Korkeakosken VPK:n hälytysosastossa on 20 jäsentä.

– Meidän hälytysosastohan on siitä harvinainen, että meillä on ollut mukana naisia jo hyvin varhaisessa vaiheessa, Uotila kertoo.

Nuoriso-osasto on hänen mukaansa tällä hetkellä tauolla.

Korkeakosken VPK, Päivä paloasemalla
Korkeakosken vapaapalokuntalaisia monessa polvessa: Tommi Uotila (vas.) , Tero Uotila, Teijo Haukijärvi ja Jouko Pilkottu. Kuva: Pia Autero

Juhlan kunniaksi vanha polvi paikalla

90-vuotisjuhlan kunniaksi paikalla oli myös vapaapalokunnan vanhempaa polvea. 1960-luvulla poikapalokuntaan liittynyt Jouko Pilkottu muistelee, että siihen aikaan oli käytössä Ford ”Hoppa” säiliöauto. Sillä vapaapalokuntalaiset riensivät sammuttamaan yöjunaksi kutsuttua Kaunistoa.

– 16.6.1966 kello 16 roihahti ja kunnolla. Se oli iso sammutustyö. Kaunisto oli siihen aikaan pohjoismaiden pisin puurakennus, Pilkottu kertaa.

Edelleen hälytysosastossa mukana oleva Teijo Haukijärvi liittyi poikapalokuntaan vuonna 1969.

– Silloin pääsi jo 16-vuotiaana hälytysosastoon. Vuosien varrella olen ollut mukana monissa sammutuksissa. Päällimmäisenä tulee mieleen Kopran sahan palo vuonna 1989, Haukijärvi muistelee.

Vuosien varrelle on mahtunut monenlaisia tehtäviä, niin kevyempiä kuin vaikeampia. Jotkut tehtävät ovat olleet erityisen mieleenpainuvia.

– Kyllä on pakko mainita tämä Hornetin putoaminen maahan vuonna 2010. Se oli yksi erikoisimmista tehtävistä kun etsimme lentäjiä maastosta, Tero Uotila kertoo.

Vapaapalokuntalaisuudessa palkitsevinta on mahdollisuus toisten auttamiseen. Uudet jäsenet ovat aina tervetulleita. Uotilan mukaan porukkaan on helppo tulla mukaan ja vapaapalokuntalaisten kesken vallitsee hyvä tunnelma.

– Yhteenkuluuvuus on keskiössä. Ehkä vielä syvempänä kuin monessa muussa harrastuksessa, koska meille tulee vastaan monenlaista, joskus vakavampaakin tilannetta. Niistäkin mennään porukalla eteenpäin.

Pia Autero

Korkeakosken VPK, Päivä paloasemalla
Erityisesti lapsiperheiden vetonaula oli mahdollisuus päästä paloauton kyytiin. Kuva: Pia Autero
Korkeakosken VPK, Päivä paloasemalla
Lauri Sahra näyttää, miten palosammutinta käytetään oikeaoppisesti. Kuva: Pia Autero
Korkeakosken VPK, Päivä paloasemalla
Päivä Paloasemalla -tapahtuma keräsi paikalle runsaasti ihmisiä tutustumaan paloasemaan ja vapaapalokunnan toimintaan. Paloaseman laajennusosan uudet tilat keräsivät ihailua osakseen. Kuva: Pia Autero
Korkeakosken VPK, Päivä paloasemalla
Juuso Särkinen näyttää, miten sankoruiskulla saa kerrostalon palon sammutettua. Kuva: Pia Autero

Leave a Comment