”Tällainen ilkivalta on ehdottomasti väärin ja tuomittavaa” – valotaideteos koki joulunavausviikonloppuna ilkivaltaa ja saattoi jäädä viimeiseksi orivesiläisten iloksi tehdyksi valotaiteeksi

Kaaren kupeella. Tällaisen näkymän K-supermarketin suuntaan sai kokea joulunavausviikonloppuna. Valotaideteos koki kuitenkin viikonloppuna sen verran ilkivaltaa, että taiteilijat pohtivat nyt, voivatko he jatkossa tehdä valotaidetta Orivedellä. Kuva: Anne Kotipuro

Oriveden liikuntahallin puistossa joulunavausviikonloppuna esillä ollut valotaideteos Let there be Light! saattoi jäädä viimeiseksi valotaideteokseksi, joka sen taiteilijoilta Orivedelle saatiin.

Syynä on se, että valotaideteokseen kohdistui viikonlopun aikana runsaasti ilkivaltaa. Asiasta tiedotti Oriveden kaupunki.

– Saimme valotaiteilijoilta ikävää palautetta teokseen kohdistuneesta runsaasta ilkivallasta. Asiasta on tehty rikosilmoitus. Tiedot tai vihjeet mahdollisista tekijöistä pyydetään ilmoittamaan poliisille.

Lue myös: Oriveden joulunavausta vietettiin osin tutuilla, osin uusilla tavoilla – katso kuvista, mitä kaikkea perjantai-iltana oli tarjolla

Kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että ilkivaltaa tehtiin jo rakennusvaiheessa sekä viikonlopun aikana teoksen ollessa esillä. Teoksesta varastettiin kaksi valaisinta, joista kalliimpi oli noin 400 euron arvoinen. Lisäksi yksi led-ketju ja yksi led-valaisin hajotettiin.

Useissa paikoissa liikuntahallin ympäristössä oli kyltit, joissa kerrottiin, että valaisimiin ja kaapeleihin ei saa koskea.

– Taiteilijoiden kertoman mukaan he joutuivat kuitenkin useita kertoja kieltämään lapsia liikuttamasta ohjelmoituja laitteita. Taiteilijoiden mukaan jotkut vanhemmat katsoivat vierestä, kun lapset koskivat laitteisiin. Myös muutama aikuinen oli koskenut teoksiin ja muokannut niitä mieleisekseen. Lisäksi laitteita oli irroteltu sähköjohdoista ja käännelty nurin, jolloin kuumentuessaan laite voi rikkoutua ja näin oli tapahtunutkin, tiedotteessa kerrotaan.

Lisäksi liikuntahallin viereisen lammen jäällä nähtiin joitakin lapsia, vaikka alueella oli heikosta jäästä varoittavat kyltit.

Taiteilijat ovat kertoneet kaupungin edustajille harkitsevansa vakavasti, haluavatko ja voivatko he tehdä jatkossa valotaidetta Orivedellä. Nyt taiteilijoille koitui suuret taloudelliset menetykset rikkoutuneista ja kadonneista laitteista.

Oriveden kaupungin toiveena on, että taideteos ei jäisi viimeiseksi. Tiedotteessaan kaupunki välittää myös vahvan viestin orivesiläisiin koteihin.

–  Tällainen ilkivalta on ehdottomasti väärin ja tuomittavaa. Toisen omaisuutta tulee aina kunnioittaa, eikä siihen saa koskea ilman lupaa. Pyydämme kaikkia huoltajia keskustelemaan aiheesta lastensa kanssa. Tämä on vakavan pysähtymisen paikka myös meille aikuisille.

Leave a Comment