Hirvenhaukut järjestetään viikonloppuna Orivedellä – SM-ottelussa testataan karjalankarhukoirien metsästysominaisuuksia

Karjalankarhukoirien 66. valtakunnallinen ottelu, Hirvenhaukut-ottelu, järjestetään viikonloppuna Eräjärvellä.

Hirvenhaukut-ottelu eli karjalankarhukoirien SM-ottelu on tänä vuonna Pohjois-Hämeen kennelpiirin järjestettävänä. Käytännönjärjestelyistä vastaavat Hämeen Pystykorvakerho ry ja Mäntän seudun koirakerho ry.

Karjalankarhukoirat ovat suomalaisia suurriistanmetsästykseen käytettäviä koiria, ja niitä käytetään yleisesti hirven ja karhun pyynnissä. Hirvenhaukkukokeissa testataan koirien metsästysominaisuuksia.

– Hirvenhaukkukokeissa on tarkoituksena selvittää koirien käyttäytymistä metsästyksenomaisissa tilanteissa. Kokeessa koiran toimintaa metsässä seuraa sen ohjaajan lisäksi kaksi tuomaria pisteyttäen toiminnan eri osa-alueita haukkukoesääntöjen mukaisesti. Kokeen alussa on hakuaika, jonka jälkeen, kun hirvi on löydetty, alkaa varsinainen viiden tunnin koe-erä, tiedotteessa selvitetään.

Tiedotteen mukaan Hirvenhaukut-ottelussa on vuosittain mukana karsintojen kautta valikoituneet parhaat koirat. Otteluun osallistuu 12 lohkonvalintaotteluissa valittua koiraa sekä hallitseva mestari edelliseltä vuodelta. Lisäksi kuluvan vuoden karjalankarhukoiranarttujen mestaruusottelun eli Kuningatar-ottelun voittaja pääsee automaattisesti mukaan kilpailuun.

Kokeen voittaa koira, joka kahden koepäivän aikana tekee parhaan yksittäisen kokeen tuloksen. Molempina päivinä on oma koe, ja jokaisen koiran parempi tulos jää määrääväksi.

Koepäivinä maastot sijaitsevat noin tunnin ajomatkan sisällä kokeen keskuspaikkana toimivasta Eräjärven Einon Pirtistä.

Lue myös: Suomenpystykorva Ruska on Hirviherra 2020 – mestaruus ratkottiin Eräjärven lähimaastoissa

Leave a Comment