
Eräjärven Erälinnassa käy iloinen kuhina. Pöytään on katettu kahvit ja paikallisen Martan leipomaa maustekakkua. Tehokkuudestaan tunnetut Martat ovat saaneet rivinsä koottua pikaisella aikataululla ja saapuneet kertomaan paikallisyhdistyksen toiminnasta.
– Me tunnetaan toisemme ja tiedetään hyvin, kuka pääsee paikalle pian, jos tarvitaan, yhdistyksen puheenjohtaja Heli Koskinen nauraa.
90 vuotta on Suomen mittakaavassa pitkä ikä paikallisyhdistykselle.
– En tiedä onko tämä aivan vanhimpia edelleen toiminnassa olevia paikallisyhdistyksiä, mutta on niitä monia paljon nuorempia, Koskinen tiivistää.
Vuosien aikana Eräjärven Martat on ollut mukana monessa. Vuosittain isoin tapahtuma on Eräjärven markkinat, jossa Martat pitävät kahviota. Toimelias yhdistys on puuhannut myös myyjäisiä ja ollut mukana toritapahtumissa.
Martat tarjoavat myös runsaasti eri teemoihin liittyviä kursseja ja retkiä.
– Suurin osa on meidän itse järjestämiä. Myös Marttaliiton kautta on yhdistyksille tarjolla monenlaista kurssisisältöä, Koskinen kertoo.

Marttoja jo monessa polvessa
Monella jäsenellä marttailu kulkee suvussa.
– Meitä on tässä Marttoja jo kolmessa polvessa. Minun äitini oli Martta ja minä ja tytär olemme myös, kertoo 60 vuotta yhdistyksen jäsenenä toiminut Raija Mäkinen.
Nuorinta Marttojen sukupolvea edusti Pikku Martta Helmi Löytynoja, joka oli paikalla yhdessä äitinsä Heli Koskisen kanssa.
Vuosien saatossa yhdistyksen toiminta on elänyt ajassa ja kokenut muutoksia.
– Alkuun oli aika innokasta, kun oli emännät mukana toiminnassa. Johtokunnassakin oli pitkälle toistakymmentä emäntää. Joka kuukausi pidettiin jonkun Martan kotona kerhopäivä, silloin oli semmoista vanhan ajan yhteisöllisyyttä. Nykyään toiminta on vähän toisenlaista, Mäkinen kertoo.
Nykyisin Eräjärven Martat keskittyy pitämään toimintansa monipuolisena ja kiinni ajassa. Jäseniä on 54 kappaletta ja jäsenistön määrä on noususuunnassa.
– Jäsenhankintaan olemme panostaneet paljon, jotta saamme yhdistyksen pysymään elinvoimaisena, Koskinen kertoo.
Yhdistyksen jäsenille on olemassa monenlaisia etuja, kuten edullisemmat osallistumismaksut.
Toiminnan tärkeä tukipilari on myös jäsenten ja paikallisen yhteisön tarpeisiin vastaaminen.
– Otamme kaikenlaisia toiveita ja ideoita vastaan ja pyrimme niiden pohjalta kehittelemään iltamia tai pieniä kursseja, Koskinen kertoo.
Tulevaisuudessa suunnitelmissa on esimerkiksi koululaisille suunnattuja kokkauskursseja.

Kokoontumiset ovat arjen hengähdyshetkiä
Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen on toiminut vahvana kannustimena yhdistykseen liittymiselle.
– On kiva tehdä yhdessä ruokaa, viettää aikaa ja saada vinkkejä. Nämä ovat sellaisia arjen hengähdyshetkiä, yhdistyksen tuoreimpiin jäseniin kuuluva Jaana Toivanen kertoo.
Toimintaan osallistuminen ei kuitenkaan edellytä jäsenyyttä. Marttojen toiminta on avointa kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta.
Juhlavuoden kunniaksi Eräjärven Martat julkaisee yhdistyksen historiikin, jota on valmisteltu jo kahden vuoden ajan.
– Historiikissa käydään läpi kaikki vuosikymmenet sieltä perustamisesta tähän päivään ja esitellään yhdistyksen toimintaa, puheenjohtaja Koskinen kertoo.
Tiedossa on myös muuta toimintaa ja tapahtumia.
– Jotain on varmasti tulossa, mutta mitä tarkalleen niin sitä me ei vielä itsekään tiedetä. Varmasti tuodaan juhlavuotta esille monin tavoin vuoden aikana, Koskinen toteaa arvoituksellisesti.
Eräjärven Marttojen toimintaa pääsee seuraamaan esimerkiksi Facebookissa sivustolla ”Eräjärven Martat”.

Marttojen vinkit kiireiseen arkeen: yhden kattilan taktiikka
Japanilainen kaalimunakas
Okonomiyaki
Tarvikkeet: kulho, paistinpannu
2,5 dl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1,5 rkl soijakastiketta (tai 1 tl suolaa)
1 tl leivinjauhetta
2 tl sokeria
400g varhaiskaalia, punakaalia tai valkokaalia
4 kananmunaa
öljyä paistamiseen
Päälle: kaaliraastetta, kuivattua sipulia, ruohosipulia, majoneesia, teriyakikastiketta
Sekoita jauhot, vesi, soijakastike (tai suola), leivinjauhe ja sokeri kulhossa. Lisää joukkoon ohuiksi siivuiksi leikattu tai raastettu kaali ja sekoita. Lisää kananmunat ja sekoita vielä kevyesti.
Kuumenna öljy paistinpannulla. Älä kuumenna pannua liikaa, keskilämpö on sopiva. Lusikoi pannulle munakasseosta letuksi, joka on halkaisijaltaan noin 15 cm ja paksuudeltaan 2-3 cm. Paista 3-4 minuuttia ja käännä lastalla, painele varovasti ja paista vielä noin 5 minuuttia. Käännä vielä ja paista yhä noin 2 minuuttia.
Taikinasta tulee noin 10 kpl lettuja. Voit myös tehdä suurempia, koko pannun kokoisia lettuja. Paista tällöin pidempään, jotta saat letut käännettyä kokonaisina. Nosta okonomiyaki lautaselle ja annostele päälle täytteitä maun mukaan. (Lähde: Marttaliitto)
Pia Autero