Vuoden lylyläisiksi valittiin pariskunta, jonka Lyly amorin apulaisten hienoisella avustuksella toi yhteen – kahvipöydässä tavannut pariskunta keittää kahvit tätä nykyä kaikille kyläläisille

Vuoden lylyläisiksi kruunattiin Veijo ja Sirkka Kuronen. – Meillä oli baariparlamentti Merosen baarissa, ja kun se loppui, siitä eteenpäin on jatkettu kahvittelua kylätuvalla, Veijo Kuronen taustoittaa. Kuva: Heli Rahkonen

Sirkka ja Veijo Kuronen olivat aivan yllättyneitä valinnasta Vuoden lylyläisiksi.

– Ihan yllätys! Luulin, että olemme tuolla vain sellaisina tolppina, että meidät kierretään (Lylyn lykintä -kilpailussa), Sirkka Kuronen kertoo.

Lue myös: Katso vauhdikkailta videoilta, kuinka suksi luisti perinteisissä Lylyn lykinnöissä – tällä kertaa kokemus oli valttia, vaikka ensikertalainenkin oli taktiikkansa kaatumisen välttämiseksi suunnitellut: ”Sen takia menin sellaista polvet koukussa kyyryä, että pysyy paremmin tasapainossa”

Juoni alkoikin paljastua vasta, kun Kuroset kuulivat valinnasta Vuoden lylyläisiksi Lylyn päivän kahvitteluissa lykintöjen jälkeen.  Kurosilta oli nimittäin udeltu etukäteen, että ovathan varmasti tulossa kahvillekin.

Sirkka ja Veijo Kuronen yllättyivät Vuoden lylyläisen tunnustuksesta, jonka heille ojensi kyläyhdistyksen puheenjohtaja Taina Ylä-Lyly. Kuva: Heli Rahkonen

Kahveja suurempi merkitys

Tunnustus Kurosille tuli aamukahvitoiminnan pyörittämisestä.

– Muutama vuosi sitten, kun Lylystä loppui kauppa, ja sitä myötä kyläläisiltä lähti kokoontumispaikka, kyläyhdistys rupesi pyörittämään aamukahvitoimintaa. Nyt kokoontumisia on jo yli 500. Jotta tällainen toiminta saadaan pyörimään, siihen tarvitaan aktiivinen ihminen, joka on sitoutunut ja aina paikalla kahvia keittämässä ja ovia avaamassa, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Taina Ylä-Lyly perustelee.

Lue myös: 500. aamukahvit tiesivät kakkua kyytipojaksi – uutena Lylyn kylätuvalla alkavat nyt myös iltakahvit

Sirkka ja Veijo Kuronen ovat olleet paikalla liki kaikilla aamu- ja nyt myös iltakahveilla. Kurosille kahvitoiminnan pyörittäminen ei tunnu työltä, vaan mukavalta vaihtelulta eläkeläisarkeen.

– Ei se mitään muuta vaadi, kuin että herää aamulla vaan ennen yhdeksää ja tulee tänne kahville. Kaupoilla kun käydään, niin tuodaan samalla kahvia ja keksejä. Ne tulevat ihan siinä samalla kun muutenkin käy kaupassa, Veijo Kuronen sanoo.

Kuroset näkevät yhteisen kahvittelun tärkeäksi kaikin puolin.

– On yksinäisiäkin ihmisiä, jotka tulevat tänne kahville. Ihan kiva, että täällä voi sitten höpötellä, Sirkka Kuronen toteaa.

Lylyyn muutettu muualta

Lyly on Kurosille rakas kotipaikka, vaikka kumpikin on sinne tullut muualta aikuisiällä. Ja Sirkka itse asiassa Veijon perässä Vilppulasta. Amorin apulaisina toimivat Sirkan kaksoissisko Pirkko Haukijärvi puolisonsa Harrin kanssa.

– Siinä kävi vielä sillä tavalla niin, että olin tuossa kaupalla ja Haukijärven pariskunta tuli sanomaan, että tule käymään heillä kahvilla siinä. Minähän menin sitten kahville, ja sattui Sirkka olemaan siellä sitten, Veijo virnistää.

Yhteinen kahvittelu johti siihen, että Sirkka muutti Vilppulasta Veijon luokse. Samalla hän pääsi myös asumaan sisarensa naapuriin, välissä on vain yksi talo.

– Olemme paljon tekemisissä, Sirkka Kuronen kertoo.

Juuri edellispäivänä siskokset olivat lakaisseet kylätalon pihaa lehdistä. Keväisin kaksikko on tuttu näky kylänraitilla roskia siivoamassa. Niinpä myös Pirkko Haukijärveä muistettiin Lylyn päivän juhlallisuuksissa kukkakimpulla.

– Se on meille luontevaa, eläkkeellä kun ollaan. Mukavaa puuhaa ja saa samalla hyötyliikuntaa, Sirkka Kuronen sanoo.

Hän työskenteli aiemmin Lylyn koululla siivooja-talonmiehenä. Veijo Kuronen oli muuttanut Lylyyn vuonna 1989 ja oli armeijan palveluksessa. Lylyyn hän muutti Helsingistä, mutta vitsailee olevansa kotoisin sieltä pitäjästä, josta on kolme hyvää tullut:

– Kekkonen oli ensimmäinen, minä olin toinen ja Ruuskasen Antti kolmas.

Paikkakuntahan on tietysti Pielavesi.

”Aina nousee käsi pystyyn”

Lylyssä Kurosten mielestä parasta ovat ihmiset.

– Tunnemme täällä toisemme, Sirkka Kuronen aloittaa.

– Porukka on sellaista, että voi jutella ihan mistä vaan kenen kanssa vaan. Täällä ollaan kavereita. Kun vaikka autolla ajelee, niin aina nousee käsi pystyyn. Tätä siskoni ihmetteli, kun hän tuli ensimmäisen kerran käymään Lylyssä. Että miten voi olla, että kaikki nostivat kättä, kun hän tuli vastaan, Veijo Kuronen jatkaa.

Sirkka Kuronen mainitsee vielä tykkäävänsä luonnonläheisestä Lylystä.

– Täältä lähdetään sitten ihmisten ilmoille Orivedelle tai Mänttään, niin kuin sanotaan, hän nauraa.

– Pitäisikö meidän hankkia perävaunu, kun tämä painaa niin paljon, Veijo Kuronen vitsaili lykkijäpatsasta vastaanottaessaan. Kuva: Heli Rahkonen

 

Leave a Comment