50 vuotta sitten: Fortunan painopiste juniorityössä

Vanha vuosikerta, fortuna
Fortunan nappuloita ja muitakin jääkiekon sekä muiden pallo pelien harrastajia kokouksessaan.

Fortuna keskittyy alkavana jääkiekkokautena kaikin voimin juniorityöhön. D ehkä E-junioreissakin kiinnitetään huomiota pelaajamateriaalin valintaan ja etsitään tulevan edustusjoukkueen pohjaa.

Kauden tavoitteena on nostaa edustusjoukkue perussarjasta jälleen maakuntasarjaan. Sen jälkeen voidaan tavoitteet asettaa taas astetta korkeammalle, sanoi Fortunan puheenjohtaja, pankinjohtaja P. J. Mattila avatessaan seuran vuosikokouksen.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Viime pelikaudella ei Fortunalla ollut odotettua menestystä. Muualta tuotetuilla pelaajilla kokeilu ja eräät muut seikat pudottivat edustusjoukkueen maakuntasarjasta perussarjaan. Nyt ponnistellaan kotoisin voimin valmennusta ja peliä tehostamalla jälleen ylöspäin.

Edustusjoukkueen lisäksi pelasivat menneellä kaudella myös juniorijoukkueet sisäisiä sarjoja sekä ystävyysotteluja. D-juniorit osallistuivat myös Suomen Cup kilpaan Johtokuna taisteli show-ottelussa voiton C-junioreista. – Fortunan vuosibudjetti oli viime vuonna mittava, n. 33.000 m.

Jalkapallo rajoittui sisäisiin otteluihin. Jalkapallon osuutta pyritään lisäämään. Koripallon tehostamiseen antaa alkavalla kaudella mahdollisuuden Oriveden opistolle valmistuva monitoimihalli täysmittaisine kenttineen.

Uutena palloilulajia päätettiin vuosikokouksessa ottaa ohjelmaan pesäpallo. Toimintaa käynnistämään ja vetämään valittiin Asser Tirronen. Vuosikokous hyväksyi myös seuran uuden organisaation. Se on entistä yksinkertaisempi ja joustavampi. Tavoitteena on ollut ennenkaikkea entistä tehokkaamman ja tuloksellisemman systeemin luominen, totesi toiminnanjohtaja Kari Kortekangas esitellessään organisaatiota.

Toimintaa johtaa edelleen 1+9 hengen johtokunta. Johtokunnan tehtäväkenttään sisältyvät pitkän tähtäimen asiat. Lisäksi se toimii talousjaostona ja hoitaa PR-toimintaa.

Käytännön työskentelystä vastaa johtoryhmä: johtokunnan puheenjohtaja, toiminnanjohtaja, valmennuspäälikkö ja talousjohtaja.

Valmennusvaliokunta, valmennuspäällikön johdolla vastaa valmennuksen organisaatiosta, valmentajat muodostavat valmentajakerhon ja osallistuvat puolestaan valmennusvaliokunnan järjestämään koulutukseen. Seuran harteilla olevaa jääkiekkokenttää varten on perustettu huolto- ja kenttäjaosto. Wall ja pelien pyörimisestä vastaa Timo Autere.

Johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin edelleen P. J. Mattila. Muut johtokunnan jäsenet ovat Erkki Oksanen, Timo Autere, Tapani Luodes, Hardy Dieter, Leila Kuusisto, Ilkka rautakorpi, Pentti Heinänen, Esko Wall ja varalle valittiin Heikki Vikstedt sekä Väinö Markkula. Toiminnanjohtajana on Kari Kortekangas, sihteerinä Leila Kuusisto ja valmennuspäälikkönä Kauko Laakso.

– Vuosikokouksessa toimii puheenjohtajana Asser Tirronen ja sihteerinä Juhani Rantanen. Kokouksen päätteeksi katseltiin filmi NHL:n ottelusta. Sitä seurasivat varsinkin nappulat tarkoin nikisien oppiminen mielessään. Talvikaudella Fortuna pyörittää jälleen nappulasarjaa, johon osallistuu toistakymmentä joukkuetta ja n. 200 nappulaa.

Avataanko diskoteekki?

Fortuna ry:n vastavalittu johtokunta joutui ensimmäisessä kokouksessaan vaikean ongelman eteen. Seuran omistama disco, ainoa yksinomaan nuorisolle tarkoitettu ja rakennettu kokoontumispaikka on edellisen johtokunnan päätöksellä suljettu. Syynä tähän oli ollut nuorison käyttäytyminen.

Johdoiden esityksistä ilmeni, että tokunta kuuli asiantuntijoita, diskoteekin sisällä oli järjestys ollut hyvä, mutta sen ulkopuolella oli sattunut häiriöitä. Todettiin, että muutamien sankareiden uroteot olivat aikaansaaneet tilanteen, josta koko porukka nyt kärsii.

Pitkän keskustelun päätteeksi johtokunta päätti vielä kuitenkin yrittää. Sovittiin eräistä liikkumista ja liikennettä koskevista järjestelyistä. Edelleen, mikäli näistäkään ei ole apua, kokeiltaisiin jäsenkorttisysteemiä, jolloin voitaisiin toivoa, etteivät hävitysvimmaiset edes pyrkisi alueelle. Ihmeteltiin, saisiko mikään tai kukaan eräät uskomaan, että lausahdus ”vapaus on vastuuta” lienee totta.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 16.11.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment