Kolme viidestä kyselyyn vastanneesta aikoo äänestää seurakuntavaaleissa – tuskin äänestäviä asia ei kiinnosta tuon taivaallista

Voisiko seurakunta tarjota jäsenelleen muutakin kuin tämän viimeisen toimituksen? Sitäkin kannattaa näin vaalien alla pohtia ja haastaa myös ehdokkaat kertomaan ajatuksistaan. Kuva: Anne Kotipuro

Oriveden Sanomien toissa viikonloppuna esitettyyn kyselyyn kertyi tähän päivään mennessä tasan 50 vastausta. Jos näihin vastauksiin perustaisi arvionsa, seurakuntavaalien äänestysprosentti pomppaisi paikallisesti korkeuksiin viime vaalien äänestysaktiivisuudesta.

Vuoden 2018 puolella pidetyissä vaaleissa äänioikeuttaan käytti Orivedellä 21,57 prosenttia äänioikeutetuista, koko maassa äänestysaktiivisuus jäi 14,4 prosenttiin.

Nyt peräti 62 prosenttia kyselymme vastaajista kertoi äänestävänsä varmasti tai melko varmasti. Tuskin äänestän -vaihtoehdon ruksasi 34 prosenttia, ja 4 prosenttia ei ole vielä päättänyt, äänestääkö marraskuussa.

Ehkä äänestysprosentti ei silti nouse näin huimiin lukemiin, sillä olettaa sopii, että kyselyyn ovat runsaammin vastanneet  äänestysaktiiviset lukijamme. Samalla vastaajat pääsivät kertomaan, miksi he aikovat äänestää seurakuntavaaleissa – tai miksi vaali ei kiinnosta.

Ei-äänestävien kommentit lyhyitä ja ytimekkäitä: EVVK

Ei uurnille lähtevien keskuudessa ykkösperuste kuului, ettei edes ole äänioikeutettu eli ei kuulu kirkkoon.

He, joilla oikeus olisi, mutta eivät sitä todennäköisesti käytä, kommentoivat lyhyesti, mutta paljonpuhuvasti. Perusteluissa esiintyi siis yleinen kirjainyhdistelmä EVVK eli ei voisi vähemmän kiinnostaa. Toinen vastaaja heitti vastakysymyksen: Mieti sitä?

Pieni ristiriita kätkeytyi erään tuskin äänestävän vastaukseen, sillä hän kertoi: ”Haluan saada seurakunnan asioista päättämään pätevän ja kokeneen henkilön.” Tätä päämäärää kun on äänestämättä hiukan vaikea edistää.

Toinen tuskin äänestävä kommentoi: ” No… jotenkin koen hyödyttömäksi . Kyllä seurakunnan asiat ”rullaa” ihan hyvin . .asiallista väkeä!” No, mitäpä sitä sitten uurnille vaivautumaan. Kolmas kommentoi: ”Turha instanssi” ja yksi kertoo kerran äänestäneensä, mutta tuskin tällä kertaa.

”Vain äänestämällä voi vaikuttaa”

He, jotka äänestyspäätöksensä ovat jo tehneet, perustelevat äänioikeutensa käyttämistä tutuin argumentein, kuten vaalien yhteydessä usein mainitulla perusteella: ”Vain äänestämällä voi vaikuttaa”.

Monelle äänestäminen on vahva perinne, velvollisuudeksikin koettu, mutta myös oikeutta äänestää ja tuon oikeuden käyttämistä joku painottaa.

”Haluan, että seurakunnan asioita hoitaa sellainen ihminen, jolla on taitoa ja tahtoa hengellisiin asioihin”, perustelee yksi äänestämään aikova.

Ehdokkaiden nimet on tämän kyselyn avaamisen jälkeen julkistettu, joten ehkä kannattaa vielä kerran vilkaista, olisiko listoilla joku äänesi arvoinen. Vaali pidetään 20. marraskuuta ja ennakkoon pääsee äänestämään 8.–12. marraskuuta. Äänestysprosentissakin on reippaasti parantamisen varaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?