Talviaisten Talon Vohvelikahvila on jälleen auki.
Vohveliraudat laitettiin kuumiksi perjantaina puoliltapäivin ja kuumina ne pysyvät vielä reilun viikon verran. Viimeiset vohvelit kahvilassa nimittäin tänä kesänä paistetaan ensi viikon sunnuntaina.
Kahvilan vohvelinpaistajilla kiirettä riitti perjantaina avajaishetkestä lähtien. Moni oli halunnut tulla makumatkalle heti ensimmäisten joukossa.
– Aika kova hässäkkä tässä on ensimmäisen tunnin aikana ollut. Kaikki haluavat tulla maistamaan vohveleita heti, kun paikka on avattu, Veera Salkolahti naurahtaa.
Salkolahti on kokenut vohvelinpaistaja. Hän on Vohvelikahvilassa töissä sen ensimmäisestä toimintavuodesta eli kesästä 2017 lähtien.
– Innolla tätä hommaa taas odotti. Tänne on aina kiva tulla ja tästä on tullut sellainen kesän kohokohta. Tämä kesä minulla ja siskollani Jennyllä on mennyt muuten ylioppilaskirjoituksiin lukemiseen, joten kahvilatyö tuo siihenkin mukavan tauon, Salkolahti sanoo.
Vohvelirautoja on nyt enemmän kuin koskaan
Veera ja Jenny Salkolahden lisäksi Vohvelikahvilassa työskentelevät Venla Naaralainen ja Sara Salminen. Naaralainen ja Salminen ovat vohvelinpaistajina ensikertalaisia.
– Hetki tässä aina aluksi menee, että hommat tulevat tutuiksi. Mutta hyvin tämä on mennyt, vaikka kiirettä on ollut. Sellaista se kuitenkin on ollut, että viikonloppuisin kahvilassa on ollut kiireempää ja viikolla sitten vähän hiljaisempaa, Veera Salkolahti tietää.
Mahdollisiin ruuhkiin kahvilassa oli kuitenkin tänä vuonna valmistauduttu jo hiukan ennalta. Tänä kesänä kahvilassa on nimittäin käytössä ensimmäistä kertaa peräti kymmenen vohvelirautaa.
Edellisten vuosien kokemusten ansiosta tiedossa myös on, millaisen vohvelimäärän paistamiseen kahvilassa on oltava valmiina.
– Viime vuonna me paistoimme noin 900 vohvelia, Jenny Salkolahti sanoo.
Tuttuja makuja tarjolla
Vohvelikahvilan valikoimaan kuuluvat suolaiset ja makeat vohvelit.
Suolaisiin saa esimerkiksi savulohitäytteen ja makeisiin mansikka- tai vadelmahilloa jäätelön ja kermavaahdon kanssa. Viime kesänä uutuuksina valikoimaan tulleet vegaaniset täytevaihdot ovat myös tänä kesänä tarjolla.
– Vegaaninen vaihtoehto meillä on niin suolaisiin kuin makeisiin vohveleihin. Gluteenittomia vohveleita meiltä myös saa, Veera Salkolahti kertoo.
Asiakkaiden toiveita täytteistä ja makuvaihtoehdoista vohvelinpaistajat ottavat mielellään vastaan.
– Mietimme sitten, että voimmeko sen toteuttaa. Kahvila on vain niin vähän aikaa auki, että se tuo meille pienen rajoitteen uusien tuotteiden tuomisessa valikoimaan, Jenny Salkolahti sanoo.
Hyvällä ohjeella tulee hyviä vohveleita
Vohvelit ovat paksuja ja pulleita, pehmeitä puraista ja reunoiltaan rapeita. Tuotteensa salaisuutta paistajat eivät suostu paljastamaan.
– Meillä on hyvä ohje ja sillä samalla ohjeella me olemme näitä joka vuosi tehneet. Kaikki näitä vohveleita kuitenkin aina kehuu, Veera ja Jenny Salkolahti hymähtävät.
He eivät enää itse pestinsä aikana juurikaan vohveleita syö. Kiintiö on tullut täyteen.
– Annetaan nyt näiden meidän ensikertalaisten saada vuorostaan oma vohvelikiintiönsä täyteen, Jenny Salkolahti toteaa.
Jatkoa seuraa, uskoo alusta asti mukana ollut
Vohvelikahvilan tarina jatkunee myös ensi kesänä. Näin uskoo ainakin Veera Salkolahti, jolle tämä kesä saattaa kuitenkin olla se viimeinen vohvelinpaistajana.
– On tämä niin suosituksi tullut, että toiminta jatkuu varmasti myös ensi kesänä. Se on sitten vielä arvoitus, että millä kokoonpanolla täällä ollaan. Itselläni on ajatuksena lähteä opiskelemaan Tampereen suuntaan, joten en tiedä, olenko täällä ensi kesänä. Olen asunut täällä koko ikäni, joten tähän on ollut nyt helppo tulla, kun matka on ollut lyhyt, Veera Salkolahti sanoo.
– Mutta seuraavia pitäjiä voin opastaa ja antaa vinkkejä, jos he niitä vain haluavat, hän lupaa.
Vohvelikahvilan avoinna olon ajan Talviaisten Talolla on myös kirpputori. Pöytäpaikkoja on runsaasti ja myynnissä oli jo heti perjantaina runsaasti tavaraa.
Juttua on muokattu 18.7.2022 klo 10.58: Jutun kuvateksteihin on korjattu Saran sukunimeksi Salminen.