Pohjois-Hämeen alueelle myönnettiin yksi poikkeuslupa karhun kannanhoidolliseen metsästykseen

Pohjois-Hämeen alueelle on myönnetty yksi poikkeuslupa karhun kannanhoidolliseen metsästykseen, tiedottaa Suomen riistakeskus.

Alueelle haettiin kolmea lupaa, mutta niitä ei siis kaikkia myönnetty. Viime vuonna alueella kaadettiin kolme karhua.

Koko Suomeen Suomen riistakeskus on myöntänyt yhteensä 197 poikkeuslupaa karhun kannanhoidolliseen metsästykseen. Määrä on 159 lupaa edellisvuotta vähemmän.

Poikkeuslupia haettiin huomattavasti enemmän kuin niitä myönnettiin. Lupahakemusten märä koko Suomessa oli 294.

Luvat on kohdennettu Suomen vahvimman karhukannan alueille.

Maa- ja metsätalousministeriön asettama kokonaiskiintiö tulevalle metsästyskaudelle on 346 karhua. Poikkeuslupien lisäksi enimmäismäärä sisältää poronhoitoalueen alueellisen kiintiön 70 eläintä.

Viime metsästyskauden kokonaissaalis oli 388 karhua, joista poronhoitoalueelta kaadettiin 61 karhua.

Riistakeskuksen tiedotteessa kerrotaan, että kannanhoidollinen poikkeuslupapyynti mukautuu vuosittain tavoitteiden ja karhukannan mukaan.

– Suomen riistakeskus on lupaharkinnassaan kohdentanut luvat siten, että metsästys painottuu Suomen vahvimman karhukannan alueille, jotka sijaitsevat pääsääntöisesti valtakunnan itäisessä osassa. Lupia ei ole myönnetty niille hakijoille, joiden alueella Luonnonvarakeskuksen tuottamia aineistoja hyödyntäen ei voida todeta karhukannan olevan pysyvästi vakiintunut, tiedotteessa sanotaan.

Myönnetty poikkeuslupamäärä on merkittävästi asetuksen mahdollistamaa suurinta sallittua määrää pienempi. Lupamäärää on rajattu suurimmassa osassa päätöksiä hakemusaluekohtaisen kanta-arvion ja kestävän käytön periaatteen mukaisen verotustehon perusteella.

Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan Suomen karhukannan kasvu on taittunut. Arvion mukaan Suomen metsissä liikkuu ennen metsästyskautta 1780–1940 yli vuoden ikäistä karhua ja noin 460 pentua.

Karhun metsästyskausi alkaa 20. elokuuta.

Leave a Comment