”Se on kuulkaa siinä!” – Tredussa vietettiin viimeistä kevätjuhlaa nykyisissä tiloissa

Merkonomin todistukset saivat Emma Ruottinen, Jenna Willberg ja Daniel Välitalo. Kuva: Heli Rahkonen

Tredun Oriveden toimipisteen perjantaiaamuinen valmistujaisjuhla oli merkityksellinen ammattiin valmistuneille, mutta sitä se oli myös Tredun historiassa.

– Tämä on viimeinen näiden seinien sisällä tapahtuva kevätjuhla. Sitä varten järjestäydyimme ruokasaliin, koska juhlasali rupeaa olemaan jo muuttovalmiudessa, toimipistepäällikkö, koulutuspäällikkö Kirsi Onnela sanoi tervehdyssanoissaan.

Hän kuvaili mennyttä lukuvuotta varsin vaihderikkaana.

– Varsinkin sitten, kun loppuvuodesta selvisi, että joudumme osittain etsimään uusia tiloja.

Lue myös: Tredun uusi osoite on selvillä – ”Olemme innoissamme pääsystä ydinkeskustaan”

Mistään hautajaisista ei Onnelan mukaan kuitenkaan ole suinkaan kyse, vaan uuden alusta. Ammatillista koulutusta on Orivedellä ollut 1960-luvun alkupuolelta asti.

– Ammatillinen koulutus on, pysyy ja vain vankistaa asemaansa. Keskustassa pääsemme entistä enemmän ja tiiviimmin tekemään yhteistyötä työelämän ja yhteistyökumppaneiden sekä toisten koulujen kanssa. Autoalan oppimisympäristö säilyy täällä, missä sille on hyvä ja asianmukainen ympäristö.

Koulutuspäällikkö Kirsi Onnela muistutti, että Tredun ammatillisesta koulutuksesta valmistutaan Orivedellä lähes joka kuukausi. – Tämän päivän juttu on, että valmistuminen tapahtuu silloin, kun tutkinnon saa valmiiksi ja oppiminen on karttunut. Kuva: Heli Rahkonen

Ole ylpeä osaamisestasi!

Valmistuvia opiskelijoita onnitteli virtuaalisesti myös Tredun ammatillisen koulutuksen johtaja Kirsi Viskari.

Lue myös: Tuoreella ajoneuvoasentajalla oli ennakkoluulonsa, jotka vaihtuivat rikkaisiin opiskeluvuosiin – ”En ole voinut kuvitella kahden kilometrin päässä kotoa olevaa koulua näin mahtavaksi”

Tredusta valmistuu tänä keväänä noin 2 500 opiskelijaa perustutkinnoista, ammattitutkinnoista ja erikoisammattitutkinnoista ja lisäksi yli 100 opiskelijaa kaksoistutkinnoista.

– Olette opiskelleet erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa, joihin ei kukaan osannut valmistua. Korona on vaikuttanut monin tavoin ammatilliseen koulutukseen, mutta toivottavasti se on tehnyt meistä kaikista valmiimpia reagoimaan äkillisiin muutoksiin, joita maailmassa tuntuu edelleen olevan. Haasteista selviäminen vahvistaa ja myös yhdistää niitä, jotka näissä myrskyissä yhdessä purjehtivat, sanoi Viskari valmistuneille.

Viskarin mukaan ammatillinen koulutus valmistaa vuosittain Suomen työ- ja elinkeinoelämään noin 63 000 uutta ammattilaista. Hän kehottikin olemaan ylpeä omasta osaamisesta.

– Ammatillinen osaaminen on elintärkeä osa yhteiskuntamme toimintaa, elinvoimaisuutta ja kilpailukykyä. Monella alalla ja alueella on tällä hetkellä työvoimapula, ja te olette omalta osaltanne ratkaisemassa tätä elinvoimaisuuden haastetta. Olette siis tärkeitä tulevaisuuden rakentajia ja kestävän elämäntavan edistäjiä.

Videon välityksellä ammattiin valmistuneita onnitteli Tredun ammatillisen koulutuksen johtaja Kirsi Viskari. Kuva: Heli Rahkonen

Oppiminen jatkuu

Hän iloitsi Suomen koulutusjärjestelmästä ja muistutti jatkuvasta oppimisesta aina vain tärkeämpänä osana työelämää ja ammattilaisuutta.

– Osalla on mielessä jatko-opinnot korkea-asteella, mihin Suomen koulutusjärjestelmän yksi hienous liittyykin eli että umpiperiä ei ole ja opintojen polut ovat kaikille auki. Olkaa uteliaita uudelle ja innokkaita kehittämään jatkossakin omaa ammattiosaamistanne.

Lopuksi Viskari lainasi Muumipapan sanoja:

– Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan. Olkaa siis, kuten Tredussa puhutaan, rohkeita, reteitä ja reiluja!

Opettaja Johanna Pihlajamäki halasi merkonomiksi valmistunutta Emma Ruottista. Vieressä Tea Humppi. Kuva: Heli Rahkonen

Opiskelukin joukkuelaji

– Se on kuulkaa siinä, totesi puolestaan MM-kiekkohuuman jälkimainingeissa työelämän tervehdyksen juhlaan tuonut kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Sini Kahilaniemi.

Jääkiekon tavoin hän näkee myös opiskelun joukkuelajina.

– Valmentajat opettajien tapaan rakentavat raamit, sparraavat ja neuvovat, mutta jokaisen yksilön on vuodatettava hikipisaransa itse tavoitteidensa eteen. Osa harjoitteista inspiroi ja innostaa, joskus saattaa myös turhauttaa ja väsyttää. Sekin on sallittua. Jos laji tuntuu kuitenkin itselle merkitykselliseltä, tässä tapauksessa tämä opiskelupolku, valinta on ollut oikea.

Kahilaniemi muistutti, että vielä ei olla mestaruusjuhlabussin päätepysäkillä, vaan levähdyspaikalla, jolla voi hengähtää, taputtaa itseään olalle ja olla tyytyväinen.

– Edessä on kuitenkin vielä yksi jos toinenkin risteys, joissa voitte vapaasti valita suunnan, johon ammatillisesti lähteä. Olette vapaita valitsemaan kulkuneuvon, vauhdin ja matkaseuran. Teidän ei tarvitse tehdä tulevaisuuden työelämävalintoja muiden ihmisten vaatimusten tai toiveiden mukaisesti, vaan omaan intohimoonne ja uteliaisuuteenne pohjautuen.

Ajoneuvoasentajiksi kesäkuussa valmistuivat Ibragim Razai (vas.), Wanna Nikkilä, Saku Lehtonen, Niina Kontra, Toni Kekki, Kimi Helander, Aaro Färlin, Niclas Häkkinen, Niko Keistinen ja Petri Lindström. Kuva: Heli Rahkonen

Osaamisen päivittäminen kannattaa

Kahilaniemi pitää uteliaisuutta yhtenä ihmisen tärkeimmistä ominaisuuksista

– Opiskellut tutkinnot luovat vahvan perustan osaamisen rakentamiselle. Uteliaat jalostavat opintojensa muodostaman kivijalan ympärille merkityksellistä ammattiosaamista oman kiinnostuksensa mukaisesti. Näistä osaajista kilpaillaan kovasti työmarkkinoilla.

Kahilaniemi kannusti myös päivittämään osaamistaan niin muuttuvien työelämän tarpeiden kuin omien vahvuuksien suuntaan.

– Nykypäivän työelämä kun on jatkuvan muutoksen värittämää ja uusia osaamisalueita vaativaa, on oma polku rakennettava itselle merkitykselliseksi, sillä merkityksellisyyden tunne on se suola, joka tukee sekä työssä jaksamista että omaa hyvinvointia.

Jenna Willberg sai lämpimät onnittelut opettaja Johanna Pihlajamäeltä. Kuva: Heli Rahkonen
– On ollut aivan mahtava olla täällä, ja olet ollut aivan mahtava opo, kiitti Niclas Häkkinen syyskuussa eläkkeelle jäävää opinto-ohjaajaa Soili Ykspetäjää. Toisensa hyvin tuntemaan oppinut kaksikko jutusteli juhlassa menneistä vuosista. Kuva: Heli Rahkonen

Juttua muokattu 5.6. kello 10.20: Lisätty kuva.

Leave a Comment