Merikanto-opistosta valmistuvalle Leevi Lasoselle musiikki on intohimo – toiveena opinnot Sibelius-Akatemiassa

Leevi Lasonen
Esikouluikäisestä asti pianoa soittanut Leevi Lasonen pyrkii Sibelius-Akatemiaan. Lauantaina hän saa juhlia ylioppilaaksi valmistumistaan. Kuva: Ella Seppälä

Leevi Lasosella on takanaan vauhdikas kevät. Pianoa pääinstrumenttinaan soittava Lasonen on ylioppilaskirjoitusten jälkeen ehtinyt hakea Sibelius-Akatemiaan musiikkikasvatuksen, kirkkomusiikin ja solistipianon koulutusohjelmiin.

– Idea Sibelius-Akatemiaan hakemisesta tuli ensimmäisen kerran noin kolme vuotta sitten, kun kuulin yhden hyvin tuntemani orivesiläisen hakeneen sinne ja päässeen sisään. Ajattelin, että meiltä löytyy samanlaista musiikillista harrastuneisuutta, ja aloin itsekin pohtia hakemista.

Lasonen kertoo, että aikaisemmin Sibelius-Akatemiasta oli välittynyt hänelle hieman myyttinen kuva.

– Tiesin tällaisesta mahdollisuudesta, mutta koulu tuntui joltakin eliitin opistolta.

Lopulta Lasonen punnitsi jatko-opiskeluvaihtoehtoja muun muassa luonnontieteiden ja musiikin välillä.

Päätökseen hakea Sibelius-Akatemiaan vaikuttivat osaltaan myös Merikanto-opiston pianonsoiton opettaja Ville Westergård sekä Tampereen yhteiskoulun lukiossa musiikkia opettava Harri Marttila, jotka osasivat kertoa Lasoselle koulusta enemmän.

Opinnot musiikkiharrastuksen tukena

Lasonen valmistui tänä keväänä Merikanto-opistosta, missä hän suoritti musiikin syventävän tutkinnon.

Merikanto-opistosta valmistumisen lisäksi Lasonen pääsee lauantaina painamaan myös valkolakin päähänsä Tampere-talossa, jossa vietetään Tampereen yhteiskoulun lukion lakkiaisia.

– TYK on siis ilmaisutaidon erityislukio, ja olen siellä päässyt mukaan bänditoimintaan ja erilaisiin musikaaliprojekteihin, joissa olen soittanut pääasiassa koskettimia ja myös laulanut jonkin verran.

Lasonen kiitteleekin TYKin tarjoamia mahdollisuuksia musiikkiin liittyen.

– Erityisesti mieleeni on jäänyt yksi musiikki-ilmaisun kurssi, jolta pääsin esiintymään koulun järjestämälle keikalle Tampereen G Livelabiin. Koulun kautta olen myös pystynyt harjoittelemaan intensiivisesti, kun olen saanut hyödyntää musiikkiluokkaa esimerkiksi odottaessani bussia Orivedelle.

Monipuolisesti musiikkia

Lasosen musiikkiharrastus alkoi jo esikouluikäisenä.

– Aloitin eskarissa Merikanto-opistossa, jossa olen aina soittanut juuri klassista pianoa. Ensimmäistä vuotta lukuun ottamatta opettajakin on pysynyt aina samana.

Klassisen pianon harjoittelun vastapainona Lasonen on osallistunut Orivedellä myös Osko-bändin ja kuorojen toimintaan sekä lukion musiikkiprojekteihin TYKissä.

– Ne ovat kyllä osaltaan tukeneet pysymistäni klassisen pianon polulla.

Myös perheen musiikillinen harrastuneisuus on vaikuttanut Lasosen musikaalisuuteen.

– Äitini on soittanut nuoruudessaan pianoa ja isä rumpuja. Molemmat ovat myös olleet sellaisessa yhteismusisoinnissa mukana.

Musiikin ohella pianistin aika kuluu kirjallisuuden, lautapelien ja roolipelien parissa. Myös jalkapallo oli vuosien ajan kiinteä osa Lasosen elämää, mutta jäi loukkaantumisten takia taka-alalle.

Minne seuraavaksi?

Pääsykokeiden jälkeen Lasonen on luottavainen, että Sibelius-Akatemiasta avautuu opiskelupaikka joko musiikkikasvatuksen tai kirkkomusiikin koulutusohjelmasta.

Lähitulevaisuudessa on kuitenkin tarkoituksena suorittaa myös asepalvelus soittokunnassa.

– Hain Parolan panssariprikaatiin, ja aikomuksenani olisi aloittaa tammikuussa. Harmi vain, että siellä ei klassista pianistia välttämättä niin paljoa tarvita. Voi siis olla, että lähden armeijan sijasta suoraan opiskelemaan, mikä tarkoittaisi tietenkin muuttoa Helsinkiin.

Todennäköisesti Lasonen suuntaa kuitenkin ensin armeijaan ja aloittaa opiskelut syksyllä 2023.

Jos Sibelius-Akatemian ovet eivät Lasoselle avaudu, aikoo pianisti punnita myös muita musiikkialan opiskelumahdollisuuksia.

– Esimerkiksi Turussa on yliopiston yhteydessä musiikkikonservatorio, jonne saatan hakea.

Toiveena ura musiikin parissa

Ylioppilaskirjoitusten ja pääsykokeiden jälkeen Lasonen on keskittynyt lepäämiseen. Musiikkiin liittyvät ammatilliset suunnitelmat ovat toistaiseksi avoinna.

– Päällimmäisenähän minulla on vain rakkaus harjoittelua ja eri kappaleiden parissa työskentelyä kohtaan. Tärkeintä minulle olisi ihan vain sellainen musiikin parissa työskentely, jossa saisin myös hyödyntää sitä klassista puolta. Esimerkiksi musiikin opettaminen ja jonkinlainen yhteismusisointi kiinnostavat jonkin verran.

Lasosen toiveena on, että hän pystyisi tulevaisuudessakin pitämään harjoittelua ja omia harjoittelutavoitteita yllä.

– Ei minulla tällä hetkellä oikeastaan ole muita työtavoitteita kuin tulla paremmaksi soittajaksi. Kaikki ikään kuin pyörii sen ympärillä.

Omien tavoitteiden lisäksi Lasoselta löytyy aitoa kiinnostusta ja paloa musiikkia kohtaan.

– Musiikki ilmiönä kiinnostaa, ja ihmisen ja musiikin suhde kiehtoo minua. Tietenkin on genrejä, joista nautin enemmän kuin toisista, mutta ihan sama mistä musiikista on kyse, se kiinnostaa aina.

Leave a Comment