Kielitaidosta on ollut hyötyä niin työelämässä kuin lomamatkoilla – ”Matkaillessani ympäri Eurooppaa olen tarvinnut kaikkia Oriveden lukiossa oppimiani kieliä”

93 prosenttia Oriveden Sanomien nettikyselyyn vastanneista kertoo hyötyneensä kielitaidosta.

Hyötyä kielitaidosta on vastaajien mukaan ollut muun muassa työelämässä.

– Ruotsia en ole tarvinnut nimeksikään. Ne ruotsalaiset firmat, joiden kanssa olen ollut yhteistyössä, ovat käyttäneet englantia työkielenä. Saksaa, englantia, vähän ranskaa ja espanjaa olen tarvinnut.

Työelämä on ollut oiva käytännön kielitaidon opettaja, samoin ulkomailla asuminen, vastauksista selviää.

– Saksaa, englantia, ruotsia… jaa niin ja suomea. Perustiedot koulussa, mutta käytännön kielitaidon töissä, kirjoittaa eräs vastaaja.

– En näitä kovin hyvin oppinut koulussa, mutta asumalla ulkomailla ja halulla oppia minusta on tullut kolmikielinen, ruotsia ja englantia taitava vastaaja kirjoittaa.

– Ylioppilas vm-79 Oriveden lukio / kielilinja (englanti-ruotsi-saksa-ranska). Ranska ei ole tarttunut, tanska tilalla (36 vuotta Tanskassa, nyt Ruotsissa). Myyntityön yhteydessä kaikista paljon hyötyä sekä avartavan matkailuharrastuksen (lähes 50 maata).

Hyötyä ja iloa

Lomamatkoilla kielitaidosta on vastausten perusteella ollut hyödyn lisäksi myös iloa.

– Ranska, saksa, englanti, ruotsi. Matkaillessani ympäri Eurooppaa olen tarvinnut kaikkia edellä mainittuja, Oriveden lukiossa oppimiani kieliä, sanailee eräs vastaaja.

– Noin 50 vuotta sitten koulussa opiskelin 2–3 vuotta englantia. Niihin aikoihin en sitä oikeastaan mihinkään tarvinnut. Vanhemmalla iällä aloimme matkustella. Onpa ollut ihan mukavaa, kun ulkomailla osaa tilata ruuat, ostaa esimerkiksi lippuja kohteisiin ja jutella paikallisten kanssa. Aluksihan puhumista jännitti, mutta vuosi vuodelta on tullut rohkeammaksi, vielä kun ymmärsi, ettei todellakaan tarvitse osata täydellistä englantia tullakseen ymmärretyksi!

– Matkoilla on hyötyä kielitaidosta. Yleensä englannilla pärjää, myös Ruotsissa ja Saksassa. Las Palmasissa nuori myyjä ei osannut englantia. Oli yllättävää. Kieliä opin koulussa. Paras kieleni on englanti, saksaa osaan hieman, ruotsia vähemmän.

”Pitää aivot lennossa!”

Eräs vastaaja kirjoittaa kielten oppimisen olevan hauskaa ja aivot lennossa pitävää. Lisäksi vastaaja huomauttaa, että kielten osaaminen tukee uusien kielten oppimista.

– Kun osaa useampaa kieltä, niin lopulta kykenee rakentamaan siltoja niiden välille ja oppimaan lisää, ja jopa ymmärtämään sellaisia kieliä, joita ei ole koskaan opiskellut, kirjoittaa vastaaja, joka on opiskellut englantia, ruotsia, saksaa, latinaa, italiaa, japania ja pohjoissaamea.

– Englantia tarvitsee lähes päivittäin, yleensä kirjeenvaihtoon ja tietokoneen käyttämiseen. Ruotsia olen puhunut lomamatkoilla. Saksaa olen tarvinnut kerran lomamatkalla ja joskus kirjeenvaihdossa. Italiaa tarvitsen säännöllisesti musiikin teoriaa opiskellessani ja oopperoita tutkiessani. Latinaa ei niinkään tarvitse osata puhua, vaan se vaikuttaa kaikkien indoeurooppalaisten kielten taustalla, eli se on yleishyödyllinen kieli, joka rakentaa siltoja lukuisten kielten välille. Haluan toki oppia joskus lukemaan ja kirjoittamaan latinaa sujuvasti. Japania puhun ja kirjoitan säännöllisesti japanilaisten kaverieni kanssa, samalla olen oppinut paljon kiinalaisia kanji-merkkejä. Pohjoissaamea haluan oppia puhumaan suomen ja ruotsin rinnalla yhtenä kotimaisista kielistä. Se on yllättävän vaikea kieli, ja sen opetteluun pitää varata paljon aikaa.

Useiden kielien taitamisesta huolimatta vastaaja kirjoittaa, ettei ole luontainen kielinero.

– Olen oppinut sujuvasti ainoastaan japania, ja muiden kielten kanssa on aina enemmän tai vähemmän ylimääräisiä haasteita.

Myös nykyinen tehokkuusajattelu näkyy vastaajan mielestä valitettavasti myös kieliopinnoissa, varsinkin yliopistossa.

– On nieltävä kielioppiasioita kaksinkertainen määrä siihen nähden, mitä kykenee omaksumaan, ja oppiminen jää valitettavan pintapuoliseksi.

Venäjääkin taidetaan

Venäjän kielen taitajiakin vastaajista löytyy.

– Желаю всем счастливого лета, toivottaa nimittäin eräs vastaaja.

Kun kesäkuu koputtelee jo ovella, mikäs sen osuvampi toivotus kuin hyvää kesää kaikille! Oriveden Sanomien kesälehtikin ilmestyy jo tällä viikolla.

Lue myös: Enää reilu viikko Oriveden Sanomien kesälehden ilmestymiseen – katso videolta uskomaton maistiainen siitä, mitä on luvassa

Maanantai-iltapäivään mennessä kyselyyn oli tullut 15 vastausta.

Leave a Comment