50 vuotta sitten: Ihastuttavia töitä neuvonta-aseman kurssilla – Oriveden neuvonta-aseman kangaspuut useimmiten varattuina

Vanha vuosikerta, neuvonta-asema
Kauniita kudonnaisia tarkastellaan kotiteollisuusneuvonta-aseman kutomakurssin työnäyttelyssä.

Värikkäitä poppanoita, ihastuttavia raanuja, kävely- ja juhlapukuja, lattiamattoja, pyyhe- ja pikkuliinoja, pehmeitä shaaleja. Niin ikään uutuutta kudekuviollista kilpikangasta. Aineksina villa ja pellava. Suunnittelijana ja ohjaajana kotiteollisuusopettaja Helena Orava, tämän alan arvostettu taitaja. Yleisöä Eerolan piharakennuksen huoneiden täydeltä viikon vaihteessa.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Tässä lyhykäisesti Oriveden neuvonta-aseman tämän kevään kudontakurssin kerrassaan upeiden ja herkullisten töiden esittelyn pienoiskuva. Poppanoiden pääosan oli kutonut Saara Liljeroos; lilanvärisen, täyspitkän iltapuvun ja hiekanvärisen kävelypuvun valmistanut Terttu Sivula, kutoi edellisellä kurssilla niiden kankaat. – ”Noista kun jonkun saisi ”, huokaisikin Tuula Kankainen ihastuneena. –

”Neuvonta-asemalla menee hienosti: oppilaita, kurssilaisia ja yleensä käsityönharrastajia riittää jatkuvasti niin paljon, ettei kaikkia voida tiloihin ottaa. Orivedellä on harrastusta, Oriveden ja lähipitäjien naiset haluavat lisätä ammattitaitoaan. On miellyttävää ja kannustavaa Oriveden kunnan asiallinen suhtautuminen ja tuki. Tämä on tuikitarpeellinen eri yhteiskuntapiirien ’tavallisten’ naisten ammattikoulu”, kertoi emäntä Jenny Mäkelä, lisäten, että paljolti tämä johtuu erinomaisesta opettajasta, Helena Oravasta.

Oriveden kotiteollisuusneuvonta-aseman näyttelyssä arvottavana olleen poppanakaitaliinan voitti n:o 40 Salme Tuominen ja pyyhkeet n:o 131 Onni Yrjölä.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 12.5.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment