Miesten puuhamaassa viihtyi myös naisväki – hernekeiton äärellä riitti kuhinaa ja sähkösahastakin piti ottaa tuntumaa

Apupapun työntekijät Aapo Mäki (2. vas.) ja Aleksi Lähteenmäki oli laitettu makkaranpaistoon. Aapo Mäki työskentelee pienkonehuollossa, Aleksi Lähteenmäki puolestaan tekee enimmäkseen kiinteistönhuoltoa ja pitää vaihtelevasta työstään. Makkarajono kiemurteli pihassa vastapäiseen seinään asti. Makkarapaketteja aukomaan pysähtyi hetkeksi myös Apupapun toimitusjohtaja Teemu Leponiemi (vas.). Kuva: Anne Kotipuro

Oriveden keskustassa riitti kuhinaa perjantaina, ja Apupapun uuden Kääjäntien myymälän avajaisiin keitetty 400 annosta hernerokkaa katosi hetkessä nälkäisiin vatsoihin.

Hernesoppatarjoilu veti kaikenikäisiä, ja grillimakkaraa odotellessa antauduttiin juttusille tuttujen kanssa aurinkoisella seinustalla. Tyhjillään olleen liiketilan palautuminen taas käyttöön ilahdutti kävijöitä.

Puutarhan pienkoneet, moottorisahat ja mönkijät tuntuivat kiinnostavan etenkin miehiä, mutta nykyaikaiseen kevyeen sähkösahaan tohtii myös perheen naisväki tarttua. Ainakin Marketta Pohjonen hankki sellaisen itselleen, kun Osmo Pohjoselta kiellettiin tahdistimen saatuaan moottorisahatyöt.

Polttopuut mökillä Juupajoella syntyvät yhdessä helposti, ja Osmo Pohjonen lisää, että akku riittää sopivasti yhteen työrupeamaan.

– Parasta siinä on helppo käynnistys napin painalluksella, ei tarvitse narua riuhtoa, Marketta Pohjonen kehaisee.

Avajaistapahtumaan oli varattu myös tilaisuus kokeilla akulla toimivia moottorisahoja. Mika Haapaniemi (edessä koesahaamassa) ihasteli sähkösahan keveyttä, ja taustalla seuraavat Marketta ja Osmo Pohjonen kertoivat akullisen sahan sopivan hyvin myös naisen käteen. Kuva: Anne Kotipuro

Myös pikkuinen akkukäyttöinen oksasaha näytti lähtevän yhden jos toisenkin kävijän kainaloon. Mika Haapaniemi ja seurassa ollut heräteostaja Heikki Kiponoja olivat ilmiselvästi innostuneita löydöstään.

Jouko Hukka ja Kristiina Yrjölä, mökkiläiset Vihasjärveltä, nautiskelivat hernesoppaa auringonpaisteisella seinustalla. Silmien edessä kiilteli uudenkarhea moottorikelkka, mutta pariskunta ei ollut ostoaikeissa.

Onhan omassa, säännöllisesti huolletussa moottorikelkassa kilometrejä mittarissa vasta kuutisen tuhatta ja käyttöikää vielä vaikka kuinka paljon. Sitä käytetään sekä puunkorjuussa kelkan vetäjänä että toisinaan myös hupiretkeilyyn. He iloitsivat kuitenkin mökkiläisille tärkeän palvelun muutosta keskelle kylää.

Jouko Hukka (oik.) ja Kristiina Yrjölä ovat kulkeneet uskollisesti Niemelän Tapion huoltopalveluiden perässä. Vihasjärven mökkiläiset ottavat moottorikelkastaan irti sekä hyödyn että huvin, mutta uuden hankkiminen ei ole vielä pitkään aikaan ajankohtaista. Kuva: Anne Kotipuro

Uusia toimialoja tarttunut mukaan pitkin matkaa, joustavuus avainsana

Yrittäjät Jussi Lietsala ja Teemu Leponiemi pyörivät juttusilla avajaisvieraiden keskellä. Alkuviikosta Lietsala oli jo Pohjanmaalla koeporaamassa asvalttinäytteitä.

– Asvaltista otetaan ennakkonäytteet, jotka menevät labraan tutkittaviksi. Näin saadaan oikeat sekoitussuhteet tienpäällysteisiin. Olimme Teemun kanssa palkkatöissä asvalttialalla varmaan 15 vuotta, ennen kuin perustettiin oma firma. Nuorempana yrittäjäksi lähteminen oli aika helppo päätös, Lietsala muistelee.

Apupapu on perustettu jokseenkin 15 vuotta sitten, ja kaikki alkoi autopesulasta nykyisen Shellin takana. Käsinpesulle ja autojen sisäpuhdistuksille oli markkinaa, kun autoliikkeitä paikkakunnalla oli nykyistä enemmän. Sittemmin tilat kävivät pieniksi ja halli myytiin. Tilalle ostettiin kahdeksan vuotta sitten isompi halli Teollisuustieltä ja nyt hankittiin lisätilaa Kääjäntieltä.

Asvalttipuolen aliurakointi on ollut koko ajan mukana yrityksen toiminnassa. Se tarkoittaa esimerkiksi liikenteen ohjausta ja muuta kausiluonteista vuokratyötä.

Sittemmin palveluvalikoima on vuosien varrella kasvanut juhlatelttojen vuokrauksella, kuljetuspalveluilla, kaivuritöillä, rakentamisella, kaislanniitolla ja konevuokrauksella. Muuttopalveluita, mökkitalkkarin hommia, vaihtolavoja ja kiinteistöpalveluita Apupapu on myös ottanut hoitaakseen. Laitureiden laskut ja nostot juontavat juurensa yhdestä vuosien asiakassuhteesta.

– Ihan kaikkeen emme ole lähteneet, ja kyllä me kaksi olemme toiminnan suhteen koko ajan olleet aika lailla samoilla linjoilla. Olemme edelleen ainoat omistajat, ja useamman kerran viikossa istumme yhdessä asioita funtsaamassa ja töitä järjestelemässä, Lietsala kuvailee kumppanusten työtapaa.

Autojenkorjauskin tuli valikoimaan, kun Tapio Lahtinen tarvitsi töitä ja Apupapulla oli tarjota paikka, missä niitä tehdä. Yhdessä näistä kaikista toiminnoista syntyy sen verran liikevaihtoa, että yrityksen palveluksessa on jo parikymmentä työntekijää ja lisäksi muutama aliurakoitsija. Konttorissa ahertaa yksi ihminen.

– Ehkä juuri joustavuus on meidän toiminnassamme avainsana, ja kyllähän siinä auttaa, että henkilökunta on niin joustavaa. Nyt juuri ei ole uusia laajenemissuunnitelmia, koetetaan pitää huoli näistä olemassa olevista töistä, Jussi Lietsala virkkoo.

Yrittäjyydessä parasta hänestä on oma vapaus. Myös lomia pystytään pitämään, vaikka päivät pyrkivätkin venymään. Perheetkin sitten muistuttelevat tarvittaessa, jos isiä näkee kotona liian harvakseen.

Hoitolapset Amalia ja Minni poikkesivat vapputamineissaan hernekeittolounaalla ulkona hoitajansa Jenny Valkilan kanssa. Seinänvierustalta löytyi mukavan rauhallinen paikka neideille. Kuva: Anne Kotipuro

Leave a Comment