50 vuotta sitten: Aikuiset sekä lapset ottivat vappua vastaan Juupajoella

vanha vuosikerta, vappu
Pelimannimusiikki veti lattian täyteen Juupajoen ”Kevätkalinoissa”.

Oriveden seudun kehitysvammaisten tukiyhdistys ja SPR:n Juupajoen osasto ovat järjestäneet suositun ja hilpeän ”syys-, talvi- tai kevätriehan” jo useana vuotena peräkkäin toimintansa tukemiseksi.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Tälläkertaa tempaistiin Suomelassa vapun aatonaattona iloisten ”Kevätkalinoiden” merkeissä. Väkeä oli jälleen salin täydeltä. Lipuista, arpajaisista ja myyjäisistä kertyi kaunis summa niin kehitysvammaistyöhön kuin SPR:n Juupajoen osaston toimintaan.

Vuosittainen yhteisjuhla onkin SPR:n Juupajoen osaston päätulolähde. Tempauksen tuotto jaetaan puoliksi tukiyhdistyksen kanssa. Varat käytetään SPR:n vanhusten leiritoimintaan, joulupaketteihin ja katastofiapuun.

Juhlat ovat osoittautuneet suosituiksi sekä taloudelliseltakin tuotoltaan hyväksi, sillä Juupajoella ei ole aikuisille ja varttuneemmalle väelle liikaa hauskoja iltamia. Näissä iltamissa huvi ja hyvien asioiden tukeminen yhdistyvät onnistuneella tavalla, totesi op. Sakari Kivikero.

Juhlien ja tempausten tuotoilla on merkittävä osuus myös Oriveden seudun kehitysvammaisten tukiyhdistyksen työssä kuntien ja seurakuntien myöntämien avustusten ohella, totesi tukiyhdistyksen puheenjohtaja kunnanlääkäri Arna Tuomi myyntikiireittensä lomassa.

Kevätkalinoiden ohjelmasta huolehtivat paikallisten esiintyjien lisäksi kuuluisat Ikaalisten pelimannit Ele Huhtasalon johdolla. He soittivat kansanmusiikkia ”Konstan parempaa” myöten, kiperät polkat ja masurkat sekä tangon taika vetivät parketin täyteen vapun vastaanottajia.

Vapunpäivänä Suomelassa puolestaan tempaistiin Oriveden seudun kehitysvammaisten tukiyhdistyksen perinteisten lasten vappujuhlien merkeissä. Pieniä esiintyjiä ja vanhempia oli paikalla runsaasti. Sima maistui ja hauskaa oli.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 4.5.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment