Oriveden kirkossa soivat cembalon ja sellon sävelet – iltakonsertissa esiintyvät Olli Varonen ja Irina Vavilova

Olli Varonen
Olli Varonen.
Irina Vavalova
Irina Vavalova. Kuva: Paula Ahola

Sellotaiteilija Olli Varonen ja urkutaiteilija-cembalisti Irina Vavilova konsertoivat Oriveden kirkossa sunnuntaina.

Kaksikon konsertissa kuullaan J.S. Bachin Gambasonaatit nro 1 ja nro3. Ohjelmistossa on myös L. Couperinin sooloteos cembalolle sekä F. Francoeurin teos sellolle ja cembalolle. Lisäksi konsertissa kuullaan myös Oriveden seurakunnan kanttori Jari Linjaman säveliä.

Varosen ja Vavilovan yhteistyö alkoi muutama vuosi sitten Virossa, jolloin he esiintyivät kesäfestivaalilla samassa kvartetissa. Silloin he keksivät myös idean duokonserteista.

Koronaepidemia viivästytti suunnitelmien toteutusta. Vihdoin viime kesänä kuultiin Turussa ensimmäinen Varosen ja Vavilovan duokonsertti, joka sellon ja urkujen yhdistelmä.

Parivaljakolla on nyt sovittuna konsertteja lähitulevaisuudessa eri puolille Suomea ja kiinnostusta Varosen ja Vavilovan yhteiskonserteille on herännyt myös Ruotsin puolella.

Varonen on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja Budapestin Liszt-akatemiassa. Hän on soittanut Géza ja Csaba Szilvayn johtamassa Helsingin Juniorijousissa.

Konsertoimaan Varonen on päässyt 14 maassa ja neljässä maanosassa niin soolo-, solisti- kuin kamarimusiikkikonserteissa noin 1 500 kertaa.

Hän on toiminut myös Helsingin Kaupunginorkesterin sellistinä sekä sellonsoiton lehtorina Keski-Suomen konservatoriossa sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Vuodesta 2003 Varonen on keskittynyt yksinomaan esiintymisiin. Hän esiintyy myös selloduona puolisonsa puolisonsa Anna-Maaria Varosen kanssa.

Irina Vavilova opiskeli Pietarin Musorgskin musiikkiopistossa Anna Kalinkinan johdolla ja vuodesta 2013 lähtien urkujensoittoa ja kirkkomusiikkia Sibelius-Akatemiassa. Urkujensoiton lisäksi hän on opiskellut cembalonsoittoa Elina Mustosen ja Assi Karttusen johdolla.

Vavilova on esiintynyt solistina ja erilaisissa kokoonpanoissa Suomessa, Venäjällä, Pohjoismaissa, Baltian maissa, Etelä-Euroopassa ja Amerikassa. Elokuussa 2020 hän esitti Francis Poulencin urkukonserton Helsinki Metropolitan Orchestra’n solistina Sasha Mäkilän johdolla.

Cembalistina Irina esiintyy kamarimusiikkikokoonpanoissa ja suurten kirkkomusiikkiteosten continuo-ryhmissä.

Vavilova on kiinnitetty Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin lehtoriksi elokuusta 2021 alkaen. Syyskuussa 2021 häm saavutti jaetun 2. palkinnon Stavangerin Pohjoismaisessa urkukilpailussa.

Leave a Comment