Nyssykän kahden vuoden optio käyttöön – reitin jatkamista Ysitien pohjoispuolelle halutaan mahdollisimman pian

Orivesi päätti syksyllä 2019 kohdentaa joukkoliikennerahoituksensa Oriveden ja Tampereen välillä junaliikenteen edellytysten parantamiseen. Lyhyemmän matka-ajan takia junaa pidetään kilpailukykyisempänä vaihtoehtona houkuteltaessa matkustajia vaihtamaan henkilöauto julkiseen liikenteeseen. Ratikkayhteys Tampereen rautatieasemalta on ennestään parantanut junan kilpailukykyä.

Palvelutavoitteen toteuttamiseksi Orivedellä aloitettiin syksyllä 2020 kokeiluna kutsuohjattu joukkoliikennepalvelu, kutsumanimeltään Nyssykkä, hoitamaan liityntäliikennettä Oriveden keskustan ja rautatieaseman välillä.

Palvelu kilpailutettiin keväällä 2021, ja Nyssykän liikennöinnistä on kesäkuusta 2021 vastannut 2+2-vuotisella sopimuksella Valkeakosken liikenne. Sitä voi käyttää kaikkeen matkustamiseen aseman ja keskustan välillä, ja matkan voi maksaa niin Nysse-lipputuotteilla kuin VR:n junalipullakin.

Koronatilanne on merkittävästi häirinnyt Nyssykkä-palveluliikenteen toimintaa, ja junien matkustajamäärät ovat olleet huomattavasti pienempiä kuin ennen koronaa, minkä vuoksi VR on perunut junavuoroja lyhyelläkin varoitusajalla.

Elinvoimajohtajan esittelyn mukaan junayhteys on silti pandemiankin aikana osoittautunut toimivammaksi vaihtoehdoksi kuin pitkänmatkan linja-autoliikenne. Senkin vuoroja pandemia on verottanut kovalla kädellä.

Oriveden kaupunginhallitus myönsi Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle luvan hyödyntää Nyssykkä-liikenteen optiovuosia 2023–24. Optiokaudella Nyssykän reittiä on tarkoitus kehittää vuorojen käyttöasteen nostamiseksi. Yksi mahdollisuus olisi jatkaa reittiä Ysitien pohjoispuolelle, lähinnä Oripohjan suuntaan, jo optiokauden aikana.

Leave a Comment