Teemapäivä houkutteli kirjastoon kymmeniä Potter-faneja – ”Potter-kirjat houkuttelevat keskittymään lukemiseen”

Harry Potter -sarjan ensimmäisen osan ilmestymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 25 vuotta, mutta kirjat kiinnostavat yhä uusia ikäluokkia. Oriveden kirjaston Potter-luolassa Minttu Karjalainen (edessä) ja Maija Pitkänen. Kuva: Anne Kotipuro

Ensimmäiset innokkaat potteristit ilmestyivät ovelle iltapäivästä jo ennen aloitusaikaa, ja vielä kellon käydessä kuutta kirjaston tiloissa kävi iloinen kuhina eri toimintapisteillä.

Jopa lähemmäs sata kävijää houkutellut Harry Potter -teemapäivä Oriveden pääkirjastossa osoitti ainakin sen, että J.K. Rowlingin kirjasarja, jonka Jaana Kapari-Jatta on nerokkaasti suomentanut ja keksinyt koko terminologian, on säilyttänyt asemansa nuorten ja miksei vanhempienkin lukijoiden keskuudessa.

Jästit ja ankeuttajat, Rohkelikot ja huispaus – Potter-sarjasta on jäänyt elämään monta termiä, joista on kiittäminen Kapari-Jattaa. Sarjan kirjoja on myyty yli 500 miljoonaa kappaletta ja se on käännetty yli 73 kielelle.

Outi Oittisen roolihahmo Dolores Pimento on hempeän pinkistä olemuksestaan huolimatta kirjoissa melkoinen häijyläinen. Pahiksista muistetaan myös erityisesti synkkä Voldemort. Kuva: Anne Kotipuro

Potter-kirjat kiertävät koko ajan lainassa

– Meillä on kirjasarjan jokaista osaa useita kappaleita, ja kyllä ne suunnilleen koko ajan ovat menossa, kertoo kirjastonhoitaja Mia Moilanen, joka ottaa vastaan vieraita pukeutuneena Sibylla Punurmioksi, Tylypahkan ennustamisen opettajaksi.

Vain kristallipallo puuttuu hänen varustuksestaan.

Moilanen näkee Pottereiden ydinsisällöksi läpi vuosien kantavan ystävyyden. Toki niitä leimaa vahvasti myös hyvän ja pahan välinen ikuinen taistelu.

Vieressä isoimpia kiljahduksia koettaa vähän hillitä pinkkiin pukeutunut kirjastoharjoittelija Outi Oittinen, alias ylempi alivaltiosihteeri Dolores Pimento.

Hän on valmistellut ohjelmaa muun muassa kääntämällä aineistoa kansainvälisen Potter-päivän teemasivuilta.

Vilma Haikkaa kiehtoo Pottereissa niiden mystisyys. Elokuvien pelottavissa kohdissa hän kertoo kuitenkin pistävänsä silmät kiinni. Hän toivoisi sarjan saavan vielä jatkoakin. Kuva: Anne Kotipuro

Jatko-osassa seikkailee jo seuraava polvi

Yhdeksänvuotias Vilma Haikka alkoi lukea Pottereita 8-vuotiaana. Pianonsoittoa harrastava Haikka oli erityisen onnellinen löydettyään kirjastosta Potter-teemaisten laulujen nuottikirjan.

Varsinaisen kirjasarjan seitsemän paksun osan jälkeen on ilmestynyt jopa näytelmäteksti Harry Potter ja kirottu lapsi, jossa seikkailevat päähenkilöiden Harryn, Hermionen ja Ronin lapset.

Professori Pimento lähtee kanssani kierrokselle lastenosaston sopukoihin. Yksi tehtävistä on bongata Potter-esineistöä joko oikeina tavaroina tai kuvista.

Huviputkan pulmapisteessä yhdistellään kirjoista tuttuja asioita toisiinsa, ja Karusellin lattialla makoilee ryhmä Kultavuoren kolmos-nelosia värittämässä pöllöjä. Pöllöhän on Tylypahkassa tärkeä hahmo.

Nämä tytöt osaavat Potterit lähes ulkoa, vaikka luku-urakka on osalla vielä kesken. Mikä kirjasarjassa vetoaa?

– Vaikka kirjat ovat paksuja, niissä on vetävä juoni ja niihin jaksaa siksi keskittyä, kuvailee Julia Löytty.

Isla Kainulainen taas kertoo kuunnelleensa Potterit äänikirjoina, mukava tapa sekin.

Julia Löytty (vas.), Isla Kainulainen, Helerin Raunio (takana), Ella Lukkarinen ja Minea Ahola keskittyivät huolella pöllökuvien värittämiseen. KaruSelllissä sai myös kirjoittaa kirjeen jollekin Potter-hahmolle. Kuva: Anne Kotipuro

Potter-luola jää pysyväksi

Potter-teemapäivän etukäteen tarkoin varjeltu salaisuus paljastuu tiilikuvioisen verhon takaa.

Yläpuolella on kyltti 9 ¾ – muistattehan rautatieasemalla salaperäisen laiturin, jonka kohdalla Tylypahkaan menijät sujahtavat tiiliseinän läpi kokonaan toiseen maailmaan?

Nyt on Oriveden pääkirjastossakin ikioma Potter-luola, jonka kirjaston väki sisusti taianomaiseksi lukunurkaksi. Sen tunnelmaa ovat sujahtaneet kokemaan Minttu Karjalainen ja Maija Pitkänen, joilla on tietenkin varusteinaan asiaankuuluvat taikasauvat.

Potter-luolan teossa avuksi saatiin tilapalvelun innokkaat heittäytyjät, jotka vetivät lukuvalolle pistorasian ja sutivat vähän maalia seiniin. Eikä sitä suinkaan pureta pois päivän mentyä, vaan se jää pysyväksi osaksi kirjastoa.

Harry Potterin matkalaukusta löytyvät vaakunasukat on neulonut yhden työntekijän puoliso. Teematalkoisiin tarvitaan laajaa osaamista. Kuva: Anne Kotipuro

Näyttelynurkkauksessa esillä ovat myös Harry Potterin matkalaukku vaakunasukkineen sekä tuiki tavallinen vaatekaappi, jonka ovessa haastetaan: uskallatko avata? Pakkohan sinne on siksi kurkistaa, ja siellä roikkuu musta ankeuttajavaatekerta.

Teemapäivän kruunasi arvonta, jonka pääpalkintona oli aivan erityinen painos yhdestä Potter-kirjasta vetämällä liikkuvine kuvineen.

Kirjaston väki yllättyi iloisesti väenpaljoudesta. Toki heilläkin on selkeästi ollut hauskaa Potter-teeman äärellä. Päävastuu oli nakitettu kirjastoharjoittelija Outi Oittiselle.

Tiskin äärellä töitään tekee kaksi taikurihattuista hahmoa yllään mustat viitat. Niiden alta paljastuvat kirjaston työntekijät Ilkka- Kaita-aho ja Soili Itkonen, jotka nauraen esittelevät itsensä ”kirjaston ankeuttajiksi”. Kaita-ahokin tunnustaa lukeneensa koko sarjan läpi pariin kertaan – kyllä se vetoaa aikuisiinkin.

Roosa Vertainen uskaltaa kurkistaa kaappiin ja hoksaa heti, kenen vaatekerta siellä roikkuu. Kuva: Anne Kotipuro
– Kirjaston ankeuttajat, esittelevät itsensä pilke silmäkulmassa Ilkka Kaita-aho (vas.) ja Soili Itkonen. Kuva: Anne Kotipuro

Leave a Comment