Etätyöajan sohvalla röhnöttäminen ja keittiön pöydän ääressä työskentely näkyvät sekä hartioissa että hierontapalveluiden kysynnässä – koronan Lylyyn tuoma pariskunta laajensi hierontayrityksensä tällä viikolla entisiin Merosen kaupan tiloihin

Lihasongelmat ovat etenevä sairaus eli ne etenevät myös purentaelimistöön aiheuttaen esimerkiksi narskuttelua. Ilona Fagerlund-Rauhanen havainnollistaa purentaelimistön käsittelyä. Timo Rauhanen lupautui hoitopöydälle. Kuvat: Heli Rahkonen

Pitkään jatkunut etätyö on näkynyt hierontapalveluiden kysynnässä, kertoo Lylyyn tällä viikolla hierontapalveluitaan laajentanut Ilona Fagerlund-Rauhanen.

– Se, että ihmiset tekevät töitä mitä ihmeellisimmissä asennoissa siellä kotona, näkyy sekä ihmisten hartioissa että asiakkaiden määrässä.

Fagerlund-Rauhasen mukaan tyypillisimmät etätyön haasteet liittyvät siihen, että tietokoneen näyttö on liian matalalla.

– Kun röhnöttää siellä sohvan nurkassa tai keittiön pöydän ääressä, tietokoneen ruutu on liian matalalla ja tällöin helposti tulee työnnettyä päätä eteenpäin. Samalla kiireen tuntu aiheuttaa sen, että hartiat nousevat korviin. Ja tällöin meillä on 20 kilon paino tuolla niskassa kaularangan ja rintarangan liitoskohdassa useita tunteja päivässä tai jopa koko päivän.

Hieronnan yhteydessä Fagerlund-Rauhanen antaakin aina myös ohjeita ergonomiseen työskentelyyn.

– Myös palautuminen on tärkeää. Kunnon tyyny ja patja ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Ilona Fagerlund-Rauhanen peittelee Timo Rauhasen kuvanottohetken ajaksi. Pariskunta muutti korona-aikana Lylyyn asumaan.

Sopiva tila toimistolle ja hoitolalle

Pian parikymmentä vuotta toimineella Hyvä Olo Ilonalla on Tampereella kaksi toimipistettä, jotka työllistävät lähes 20 ihmistä.

Vielä viisi vuotta sitten Ilona Fagerlund-Rauhanen olisi sanonut, ettei kyllä koskaan muuta Lylyyn. Toisin on kuitenkin käynyt. Puolison Timo Rauhasen vanhempien kotiseudusta on tullut hänenkin kotinsa.

– Korona on tuonut meitäkin kaupungista evakkoon. Olemme hoitaneet paljon työasioita Lylyn-mökiltämme.

Kun parturi-kampaamo entisissä Merosen kaupan tiloissa lopetti, ajattelivat Ilona Fagerlund-Rauhanen ja Timo Rauhanen, että miksikäs ei laajennettaisi toimintaa tänne maallekin.

– Tarvitsimme toimistoa joka tapauksessa. Tämä tila tuntui sopivalta, ja ajattelimme, että miksi emme voisi tehdä hoitojakin tässä.

Hoitoja Fagerlund-Rauhanen tekee toistaiseksi osa-aikaisena yrittäjänä. Hän nimittäin aloittaa maanantaina työt myös laboratoriossa Oriveden terveyskeskuksessa.

– Menen nyt palkkatöihin ensimmäistä kertaa 20 vuoteen. Ehkä tässä jo sitä omaa eläkeikäänsä miettii. Hakee vakautta, kun on tällainen mahdollisuus tuli.

Fagerlund-Rauhanen kertoo kouluttautuneensa jatkuvasti, viimeisimpänä hän on käynyt näytteenottokoulutuksen. Timo Rauhanen vastaa yrityksen hallinnollisista asioista.

Tarvittaessa tytär saadaan Lylyyn avuksi, eikä lisäkäsien rekrytointikaan ole poissuljettu vaihtoehto, kunhan ensin nähdään, miten homma Lylyssä lähtee pyörimään.

Ilona Fagerlund-Rauhanen käsittelee Timo Rauhasen purentaelimistöä. Niska- ja hartiaseudun jumit heijastuvat usein purentaelimistöön.

Ennaltaehkäisy tärkeää

Lylyssä tarjontaan kuuluu urheiluhierontaa, hierontaa, vyöhyketerapiaa, jäsenkorjausta, akupunktiota, purentaelimistön käsittelyitä ja hemmotteluhoitoja.

Lisäksi lapsettomuushoitoja tukevat hoitomuodot ovat mahdollisia myös Lylyssä. Niiden suosion Fagerlund-Rauhanen kertoo kasvaneen koko ajan. Yhteistyösopimuksensa Pirten kanssa Fagerlund-Rauhanen on nyt kuitenkin lopettanut.

Lue myös: Stressiä poistavat hoidot voivat tuoda apua lapsettomuuteen

Fagerlund-Rauhanen on pistänyt merkille, että tietoisuus omasta hyvinvoinnista on lisääntynyt.

– Ihmiset käyvät paljon ylläpitohoidoissa. Se motivoi, kun huomaa, että saa avun ja neuvoja, joilla pystyy myös itse vaikuttamaan omaan oloonsa.

Edelleen kuuluu kuitenkin olevan myös ”tosiäijiä”, jotka lähtevät liikkeelle vasta silloin, kun pää ei enää käänny.

– Silloin ollaan jo siellä sairauden puolelle. Tarkoitus kuitenkin olisi, että pystyisimme hoitamaan terveyttä. Tällöin on tärkeää lähteä liikkeelle ennaltaehkäisevästi, ettei tarvitsisi hoitaa sitä sairautta. Se vaatii aina pidemmän hoitojakson.

Muutettuaan Lylyyn Ilona Fagerlund-Rauhanen on tuonut hyvinvointikeskuksensa palveluja myös entisiin Merosen kaupan tiloihin.

Leave a Comment