50 vuotta sitten: Maatilalomailusta uusi sivuelinkeino – mahdollisuuksia pohdittiin Längelmäellä

 

Loma-Mattilan emäntä Eila Siurola, Oriveden matkailulautakunnan puheenjohtaja Eino Parpola, Pirkanmaan Matkailuliiton matkailuasiamies Markku Alaja ja toimitusjohtaja C. Liljeström pohtimassa kehittyvän matkailun maaseudulle tarjoamia mahdollisuuksia. — Loma-Mattilan pääsiäinen on myyty loppuun, samoin ensi kesä. Täysihoitolassa on 48 korkeatasoista majoituspaikkaa. Ympäristössä avautuu jylhä rauhaisa Ristijärven retkeilyluonto.

Maatilalomailu ja sen vieraspalvelu oli Längelmäen matkailulautakunnan järjestämän tiedotuspäivän teemana. Päivä liittyi syksyllä Päiväkummussa järjestettyyn -lomamökki-informaatioon.

Tämänkertainen tiedotuspäivä pidettiin Ristijärvellä, Loma-Mattilan korkeatasoisen motellimaisen täysihoitolan avarassa pirtissä. Matkailuväkeä oli jälleen runsaasti paikalla pohtimassa kehittyvän matkailualan tarjoamia mahdollisuuksia.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Tiedotuspäivän avasi matkailulautakunnan puheenjohtaja Viljo Riihinen. Längelmäellä on luontaiset edellytykset kehittyä matkailu — maatilalomailupitäjäksi ja luoda alasta uusi, työtilaisuuksia tarjoava elinkeino pitäjään. Tarvitaan vain ennakkoluulottomia rohkeita yrittäjiä. Matkailualan kotimainen ja ulkomainen kysyntä ovat lisääntymässä vapaa-ajan myötä ja esim. Itämeren laivat on jo ensi kesän osalta myyty loppuun, totesi Riihinen.

Maatila- kuten muunkin lomailun järjestämisessä olisi kiinnitettävä erityistä huomiota lomailijoiden viihtyvyyteen. Hyvätkään majoitustilat ja kaunis ympäristö eivät yksin riitä. Matkailija kaipaa ohjelmaa ja tapahtumia viipyäkseen ja palatakseen uudelleen ,sanoi Pirkanmaan Matkailuliiton johtaja C. Liljeström.

Ohjelmoinnin perustan maatilalomailussa antavat kaupunkilaiselle ja ulkolaiselle jo maatilan päivittäisten töiden seuraaminen ja niihin mahdollisesti osallistuminenkin.

Paikkakunnan tapahtumista kirkkohäistä — kruunuhäihin ja kotiseutujuhliin ja muihin tapahtumiin on tiedotettava lomailijoille. Tämä tapahtuu kätevimmin matkailulautakunnan laatiman tapahtumakalenterin ja siihen liitetyn nähtävyys- ja retkeilykartan avulla.

Paikkakunnalle tyypillisetn ja ehkä harvinaisten käsityötaitojenkaan esittelyä ei saa unohtaa. Esim. Längelmäellä voitaisiin elvyttää matkailuvaltiksi pellavanviljely. Matkamuistona myytäisiin sitten pellavakudonnaisia.

Maatilalomailun käytännöllisistä ja taloudellisista pulmista emännän näkökulmasta esitelmöi talousopettaja Anni Saarela.

Alan verotusta koskeviin kysymyksiin vastaili verosihteeri Oiva Jääskeläinen.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 30.3.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment