Hyvinvointialue haastaa pirkanmaalaiset seuraamaan säännöllisesti uuden toimintamallin ja palveluiden rakentamista

Muutosjohtaja Jukka Alasentie kiittää koko organisaatiotaan hyvinvointialueen valmistelusta. Nyt myös politiikka on vahvasti mukana. Valtuusto ja hallitus aloittavat työnsä ja ottavat vetovastuun. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Muutosjohtaja Jukka Alasentie kiittää koko organisaatiotaan hyvinvointialueen valmistelusta. Nyt myös politiikka on vahvasti mukana. Valtuusto ja hallitus aloittavat työnsä ja ottavat vetovastuun. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Pirkanmaan hyvinvointialue on ottanut historiallisen askeleen eteenpäin. Tammikuisissa aluevaaleissa äänestetty 79-jäseninen aluevaltuusto on järjestäytynyt ja pitänyt ensimmäisen istuntonsa. Valtuusto on nimennyt aluehallituksen, jolla on edessään työntäyteinen kevätkausi kahdeksine kokouksineen. Muutosjohtaja Jukka Alasentie sanoo, että poliittinen päätöksenteko on nyt ottanut vastuun hyvinvointialueen rakentamisesta. Hän kehottaa kaikkia pirkanmaalaisia seuraamaan aktiivisesti hyvinvointialueen toimintaa verkossa pirha.fi-sivustolla.

Muutosjohtaja Jukka Alasentie kiittelee vuolaasti Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuustossa olevia yhdeksää puoluetta: kokoomusta, sosialidemokraatteja, perussuomalaisia, vasemmistoliittoa, vihreitä, keskustaa, kristillisdemokraatteja, Liike Nyt’iä ja Valta kuuluu kansalle niiden ratkaisuhenkisestä ja yhteistyöhakuisesta toiminnasta.

– Aluevaltuustopuolueet ovat tehneet perusteellista pohjatyötä. Ne ovat muodostaneet yhteiset näkemykset keskeisistä asioista. Laadukas ja perinpohjainen valmistelu edesauttaa hyvinvointialueen toiminnan käynnistämistä, Alasentie perustelee.

Alasentie korostaa, että politiikan läsnäolo tuo valmistelijoille tuiki tärkeän selkänojan. Valmistelijat ovat puolestaan kunnallishallinnossa kannuksensa hankkineita kovan luokan ammattilaisia.

Alasentie pitää merkittävänä yksityiskohtana sitä, että aluevaltuuston puheenjohtajaksi istutetaan Tampereen edellinen pormestari Lauri Lyly (sd.), jolla on vahva ammattitaito ison organisaation johtamisesta ja työskentelystä. Puheenjohtajan vastuulla on pitkälle se, ettei aluevaltuusto käytä aikaansa liian pienten asioiden näpertelyyn.

– Odotamme, ettei aluevaltuustoon pesiydy teatterimainen toiminta.

Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuusto kokoontui ensimmäisen kerran eilen tiistaina 8. maaliskuuta. Valtuusto nimesi valtuuston vaalilautakunnan, aluehallituksen, tarkastuslautakunnan sekä aluevaalilautakunnan. Näiden toimikausi kestää vuoteen 2025 saakka.

Aluehallitusta odottaa työntäyteinen kevätkausi. Myös hallituksen johtoon tulee vahva tekijä, lääkintöneuvos Kari-Matti Hiltunen (kok.). Hallituksella on alkuvaiheessa suuri joukko asioita linjattavanaan.

Alasentien mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö on vahva asiakirja, koska sen varaan organisaatio ja koko toiminta rakentuvat.

Valtuusto perusti hyvinvointialuejohtajan viran, linjasi hakuperiaatteet ja päätti kelpoisuusehdot.

Sote-muutosjohtajana työskentelevä Jaakko Herrala päättää urakkansa huhtikuun lopussa, jolloin hän jää eläkkeelle.

Muutosjohtaja Jukka Alasentie toimii hyvinvointialuejohtajan avoimen viran hoitajana sinne saakka, kunnes valtuusto on täyttänyt viran. Myös Jukka Alasentie jää sen jälkeen eläkkeelle.

Kunnille kiitokset vastuullisuudesta

Muutosjohtaja Jukka Alasentie sanoo, että Pirkanmaan hyvinvointialueeseen kuuluvat kunnat ovat kantaneet kiitettävästi vastuunsa ICT-valmisteluissa. Nämä koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen tietojenkäsittelyä ja tieto- ja viestintätekniikan muutoksia.

– Asiat eivät edenneet alkuperäisen suunnitelman mukaan.

Alasentien mukaan hyvinvointialueen valmistelu aloitti varasuunnitelman laatimisen kuntien kanssa välittömästi, kun asian tielle nousi esteitä.

Valmistelutyö on edennyt hyvin

Jukka Alasentien mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueen valmistelu ja pystyttäminen ovat valtakunnallisesti verrattuna hyvässä mallissa.

– Koko valmistelukoneisto on tehnyt ahkerasti, vastuullisesti ja tunnollisesti työtä.

Alasentien mukaan valmistelukone saa uutta vauhtia, kun hyvinvointialueen ylimmät virkamiehet saadaan palkattua ja aloittamaan tehtävissään.

Hyvinvointialueelle siirtyvästä henkilökunnasta haetaan muun muassa sote-johtaja, strategiajohtaja ja integraatiojohtaja.

Alasentien mukaan ovella on mittasuhteiltaan valtava ruljanssi, sillä hyvinvointialue aloittaa kaikkien toimintayksiköiden yhdenmukaisten käytäntöjen hiomisen ja juurruttamisen. Tämä merkitsee esimerkiksi palvelumaksujen yhtäläistämisen.

Pirkanmaan hyvinvointialueen työntekijämäärä on noin 19 000. Alasentie toteaa, ettei kunnissa työskentelevät talous- ja henkilöstöammattilaiset siirry hyvinvointialueen palvelukseen.

– Meidän päässämme on ratkottava, mihin voimavaramme riittävät ja paljonko on saatava uusia käsiä näihinkin tehtäviin.

– Tekemistä riittää myös runsaan 700 ajoneuvon omistusten, vakuutusten, huoltojen ja vastaavien asioiden järjestelemisessä.

Strategiatyö luo perustan

Valmistelukokonaisuuden johtaja Riku Siren vastaa Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointistrategian työstämisestä.

Jukka Alasentie sanoo, että strategia on erittäin painava asiakirja koko hyvinvointialueen tulevaa toimintaa varten. Siinä ratkotaan esimerkiksi minkälaisia palveluja missäkin tarjotaan ja tuotetaan.

Alasentien mukaan strategia on tarkoitus saada valtuustokäsittelyyn jo touko- tai kesäkuussa.

Alasentien mukaan strategiavalmisteluun liittyvä ensimmäinen pirkanmaalaisten eli asukkaiden ja henkilöstön osallistaminen onnistui hyvin. Kysely toteutettiin netissä. Pirkanmaalaiset antoivat peräti 2 500 vastausta ja henkilöstö vajaat 2 000 vastausta.

– Mielenkiintoista oli se, että asukkaiden vastauksista peräti 22 prosenttia tuli yli 60-vuotiailta. Heidän aktiivisuutensa kumoaa väitteen, jonka mukaan iäkkäät ihmiset eivät osaisi toimia verkossa. Nurinkurista sen sijaan on, että verkkoympäristössä pyörivät nuoret osallistuivat laiskimmin.

Pirkanmaan hyvinvointialueen talousarvion tekeminen käynnistyy. Kaikkien aikojen ensimmäisen budjetin kasaaminen on mittava punnerrus.

Kunnilta hyvinvointialueelle siirtyvät palvelusopimukset muodostavat mittavan asiavyyhden. Sopimuksien haltuun ottaminen on monisäikeinen rutistus. Samoin vuokrasopimuksien läpikäyminen.

Asukkaan oltava valveilla

Jukka Alasentie vetoaa kaikkiin pirkanmaalaisiin, että he kiinnostuisivat ja innostuisivat sote- ja pelastuspalveluiden kehityksestä.

Hyvinvointialue tiedottaa ajankohtaisista asioistaan verkossa pirha.fi-sivuilla. Sivut uudistuvat tulevana syksynä.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta on puuhattu vajaan 20 vuoden ajan. Päivänselvää on, että ihmisillä on paljon pelkoja ja uhkakuvia. Niitä voi helpottaa hakemalla päivitettyä ja oikeaa tietoa.

MATTI PULKKINEN

Leave a Comment