”Sanoisin, että nyt ei pidä yleistää” – lukijalle sopii, että mökkiläiset tuovat elämää kyliin

Eipäs yleistetä.

Nythän saimme Oriveden Sanomista lukea, että Suomasemassa mökkiläiset häiritsevät vakituisen asukkaan elämää. Kirjoittaja myös varoittaa päättäjiä, etteivät houkuttele lisää mökkiläisiä.

Lue myös: Lukijan mielipide: Vakinainen asukas toivoo asumisrauhaa

En tunne Suomaseman mökkiläisiä, mutta sanoisin kuitenkin, ettei pidä yleistää. Hankalia naapureita jossain voivat olla kanta-asukkaatkin. Kyllähän me varttuneemmat ainakin muistetaan maaseudun raja- ja tieriitoja.

Lue myös: Lukijan mielipide: Mökkiläiset ovat kullanarvoisia

Yleistäminen on väärä tapa yleensäkin. Intimiteettisuoja on nykyisin melko kattava. Mutta kun media uutisoi rikoksista tekijöitä mainitsematta, niin silti maahanmuuttajan tekemän rikoksen kohdalla usein mainitaan sana ulkomaalaistaustainen. Niinpä valmiiksi ennakkoluuloinen helposti syyllistää kaikki muualta tulleet, myös täysin kunnolliset ihmiset.

Lue myös: Järki käteen Suomasemassa – kirjoittaja on huomannut, kuinka Orivesi herää eloon kesällä ja siitä kiitokset kuuluvat myös kesäasukkaille

Minä muutin Vinkiältä 1960-luvun lopulla. Haikeana olen seurannut maaseudun autioitumista. Minulle sopii oikein hyvin, että elämää kyliin tulee mökkiläisten tuomana.

Hannu Järvinen

Mäntsälä

Leave a Comment