Kun kello löi kymmenen – kokousten venyminen iltamyöhään ei palvele ketään

Kun kello löi maanantai-iltana kymmenen, oli moni jo varmasti asettautumassa nukkumaan. Oriveden kaupunginvaltuustolla saattoi jo tuolloin väsymys hiipiä silmäkulmaan, mutta uneen ei ollut mahdollisuus vaipua. Valtuusto kokousti kymmenen lyönnin jälkeen vielä lähes puoli tuntia.

Kokous oli alkanut viideltä ja sen lopullinen kesto oli viisi ja puoli tuntia. Noin puolessa välissä iltaa kokousväki piti kahvitauon. Mitaltaan se oli noin varttitunti, joten siitä nipistämällä kokoukseen käytettyä aikaa ei olisi kovin paljon saatu lyhennettyä.

Kokouksen esityslistalla oli kaiken kaikkiaan 15 pykälää. Eniten aikaa käytettiin pykälään kuusi, jossa valtuusto hyväksyi Oriveden kaupungin ilmastotiekartan. Asiaa puitiin lähes kaksi tuntia, jonka aikana kaupunginhallituksen päätösesitykseen tehtiin myös muutosesityksiä ja pykälän kohdalla äänestettiin kahteen kertaan.

Yli viiden tunnin kokous varsinaisen työpäivän jatkoksi ei äkkiseltään kovin mukavalta kuulosta. Uupuneelta kokousväkikin salista poistuessaan vaikutti.

Etukäteen kokousten kestoja on varmasti vaikea arvioida. Ymmärrettävää on sekin, ettei valtuustoa kannata kutsua koolle vain yhden tai kahden asian takia.

Liian pitkä tai liian painavista asioista koostuva ei kokouksen lista saisi kuitenkaan olla. Väsyneistä päätöksentekijöistä ei loppujen lopuksi hyödy kukaan.

Leave a Comment