Lukijan mielipide: Omaishoitajat kuntien ja kaupunkien tukena, missä on arvostus työtä kohtaan?

Tampereella ja Orivedellä on otettu käyttöön Pirkanmaan yhteiset omaishoidon tuen myöntämisperusteet, palkkioluokat ja toimintakäytänteet.

Palkkioluokat määräytyvät hoitoisuuden mukaan. Vuoden 2022 alusta lähtien palkkioluokkia on kolme: omaishoitolain määrittämä minimipalkkio 423,61 euroa, 700 euroa sekä 1 200 euroa kuukaudessa.

Omaishoidon tukea ennestään saavien asiakkaiden omaishoidon tuki arvioidaan uudelleen uusien myöntämisperusteiden ja palkkioluokkien mukaan.

Merkittävin muutos Tampereen ja Oriveden kannalta on palkkioluokkien muuttuminen neljästä kolmeen. Tampereen ja Oriveden yhteistoiminta-alueella oli ennen vuodenvaihdetta neljä palkkioluokkaa: 413,45 euroa, 600 euroa, 900 euroa ja 1 400 euroa kuukaudessa.

Kuten arvaamme, niin jo lähtökohtaisesti mentiin väärään suuntaan. Omaishoitajien asemaa on luvattu monia vuosia parantaa, mutta nyt se konkreettisesti kohdentuu, kun leikkuusakset käyvät ja suunta ei ole omaishoitajan työtä tukeva.

Puhelinlangat laulaa ja kertoo kentän aidon hätähuudon tilanteesta. Tampereen kaupunki on vedonnut asian olevan ”ok omaishoitajille”.

Näin ei kuitenkaan ole, sillä asian suunta on jo lähtökohtaisesti väärin. Omaishoitajien asemaa ei tule rikkoa lainkaan. He ovat sote-henkilöstön tärkeä voimavara ja on kuitenkin muistettava, että jokaisella on oikeus läheisen hoivaan kotona.

Omaishoitajat ovat valmiiksi jo uupuneita. Tässäkö kiitos seisoo, kun he ovat korona-arjen keskellä hoitaneet läheisiään? Monilta on jäänyt lomia pitämättä, mikä on vaatinut voimavaroja entistä enemmän omaishoitajan selkärangasta.

Jos työtä tehdään sydämellä, kuin virkaihmisetkin, niin ei heidänkään palkoista voisi leikata tai uhkana voisi olla lakko. Minne sijoittaisitte pelkästään jo Tampereen alueen hoidettavat, jos omaishoitajat menisivät lakkoon?

Tilanne on johtanut lukuisiin yhteydenottoihin, koska omaishoitajilta ollaan leikkaamassa jopa 25 prosenttia palkkiostaaan verrattuna vuoteen 2021.

Mikäli omaishoitaja putoaisi vuoden 2022 määrätyn palkkioluokan alimpaan ja vielä maksaisi Tampereen kaupungille pitämistään lain määrittämistä vapaistaan, niin tässä kohtaa omaishoitaja maksaa vuoden 2022 aikana saadun ”palkkion” takaisin kaupungille omavastuumaksuillaan ja jopa vähän enemmänkin.

Palkkioiden suhteuttaminen on menoa kohti hyvinvointialuetta, mutta niitä ei pitänyt repiä omaishoitajan selkärangasta. Meillä on monenikäisiä omaishoitajia, mutta tämä näkyy heillä kaikilla pitkänä miinuksena, koska tulovajetta arkeen syntyy.

Mikäli omaishoitaja joutuisi hakemaan toimeentulotukea, voidaan hänelle ensimäiseksi sanoa, että myy asuntosi. Se ei ole kiitoksen teko pitkästä työurasta omaishoitajalle ja valitettavasti esteettömiä koteja ei ole vuokramarkkinoilla liiaksi.

Nyt on aito huoli käsillä, jolla tuhotaan arvokas työ, minkä olemme yhteiskunnassamme saaneet luotua. Tiedämmehän kaikki, kuinka kallista ja mittavaa laitoshoito on ja nyt on jo huutava pula henkilöstöstä. Jos nämä kaikki asiakkaat tarvitsisivat laitospaikan, mistä heille hoitajat?

Omaishoitajat tarvitsevat teidän jokaisen tukea nyt! On aika avata silmiä ja tarkastella uutta suuntaa, jottei kenenkään palveluita tai sopimuksia lähdetä rikkomaan tai heikentämään. Laitonta olisi myös tehdä ennakoivia päätöksiä vedoten hyvinvointialueen tulemiseen.

Me toivomme, että asian trendimalliksi nousseet leikkaukset kumotaan välittömästi ja asialle pystyttäisiin neuvottelemaan oikeasuhtainen suunta. Omaishoitajat tekevät työtään ympäri vuorokauden ja ovat sitoutuneet työhönsä aivan minimaalisella palkalla.

He ovat kuntien, kaupunkien ja tulevan hyvinvointialueenkin tärkeimpiä tukijalkoja sekä koko yhteiskunnankin.

Omaishoitajien tulee hakea uusiin päätöksiinsä oikaisuvaatimus, johon kannattaa selvittää mahdollinen apu ja tuki esimerkiksi Pirkanmaan oikeusaputoimistolta.

Ei tule kuitenkaan unohtaa, että meillä on juuri takanamme vaalit, jossa omaishoito pääsi yllättävän paljon nousemaan keskusteluihin.

Jos nyt olemme hiljaa ja hyväksymme asian, niin meiltä leikataan tulevaisuudessakin! Kuntien ja kaupunkien ei tule romuttaa toimivaa palveluverkkoa.

 

Lisa Wesin

 

Aarre Alanen

Pirkanmaan Omaishoitajat ry PIONI

Leave a Comment