Esittelyssä orivesiläinen aluevaaliehdokas: Touko Sikala, KOK

Touko Sikala on orivesiläinen Kokoomuksen aluevaaliehdokas.

Ehdokas: Touko Sikala

Koulutus: Ylioppilas, Poliisikoulu

Ammatti: Yrittäjä

Ikä: 38

Luottamustoimet: Oriveden kaupunginvaltuusto, kaupunginhallitus ja teknisen lautakunnan hallituksen edustaja, kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja

Miksi olet ehdolla?

– Olen huolissani meidän lapsista ja nuorista. Koen velvollisuudekseni olla päättämässä asioista, että tämä yhteiskunta olisi aina vain parempi paikka kaikille myös tulevaisuudessa. Se ei aina tarkoita sitä, että ihmiselle annetaan tai kannetaan, vaan se voi tarkoittaa myös sitä, että kannustetaan ja mahdollistetaan. Minun maailmankatsomukseni perustuu mahdollisuuksille, vapauksille ja vastuulle. Ihmisen pitää saada kuulua yhteiskuntaan ja olla osa jotakin yhteistä. Aivan liian moni putoaa tai syrjäytyy, mikä on henkilökohtainen tragedia ennen kaikkea ihmiselle itselleen.

Kenen asiaa ajat, jos tulet valituksi?

– Ajan oikeudenmukaisuutta, vapautta ja vastuuta. Hoitoketjut pitää saada kuntoon, kaikki osaava henkilöstö käyttöön, johtaminen kuntoon, hallintokäsijarrut pois ja motivoituneet hoitajat sekä hoidettavat. Ratkaisuna näihin ovat muun muassa yksityisen sektorin vapauttaminen. Asiakas saa maksusetelin yhteiskunnalta ja hän voi mennä hoitoon valitsemalleen hoitajalle. Esimerkiksi puheterapeutti voi perustaa oman yksityisen vastaanoton Orivedelle. Asiakas saa maksusitoumuksen ja hän hakeutuu kyseessä olevan puheterapeutin vastaanotolle.

Mikä on Oriveden näkökulmasta suurin huoli muutokseen liittyen?

– Koko sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteinen huoli on se, että miten resurssit riittävät tulevaisuudessa. Sekä rahat, että osaava henkilöstö. Nyt vaaditaan osaamista, jotta uudistus onnistuu. Riskinä on se, että resursseja käytetään tehottomasti, ihmiset eivät pääse hoitoon ja silti kulut karkaavat täysin hallinasta.

Mikä on Oriveden näkökulmasta suurin hyöty muutokseen liittyen?

– Suurin hyöty voi olla se, että mikäli Orivesi erotetaan TAYS:ssa sijaitsevasta Acutan ympärivuorokautisesta päivystyksestä ja Ylä-Pirkanmaasta luodaan oma ympärivuorokautinen päivystysalue, niin 24/7 päivystyksen tulee sijaita Orivedellä. Se ei saa missään tapauksessa mennä alueella muualle, koska jatkohoito suoritetaan kuitenkin TAYS:ssa. Kaikki muu sijainti aiheuttaisi yli puolelle alueen väestöstä turhaa edestakaista ajamista.

Mikä on aluevaltuutetun tärkein ominaisuus tai piirre?

– Tiedot ja taidot eli osaaminen.

Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelujen vuosittainen kustannusarvio on tässä vaiheessa noin kaksi miljardia euroa. Minkä palvelun tai osa-alueen rahoitukseen haluaisit aluevaltuutettuna kiinnittää eniten huomiota?

– Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut.

Miksi kuntalaisten on etenkin näissä vaaleissa tärkeää käyttää äänioikeuttaan?

– Kyseessä ovat kaikkein eniten ihmisten arkeen vaikuttavat palvelut koko ihmisen elinkaaren aikana.

Oriveden Sanomat esittelee sivuillaan Oriveden ja Juupajoen aluevaaliehdokkaat. Ehdokkaille on lähetetty 9. tammikuuta sähköpostitse kysymykset, joihin he ovat saaneet vastata. Esittelyjä julkaistaan Oriveden Sanomien aluevaalisivustolla ja printtilehdessä sitä mukaa, kun vastauksia ehdokkailta saadaan.

Leave a Comment