Äänestyspaikoilla keräys kotimaan vammaisten ja sairaiden hyväksi – pieni ele on ollut osa vaaleja jo vuodesta 1907

Vuodesta 1907 lähtien Suomen vammaisille ja sairaille apua tuonut pieni ele -hyväntekeväisyyskeräys on aluevaalien aikana äänestyspaikoilla.

Korona-aika on lisännyt erityisesti vammaisten ja sairaiden yksinäisyyttä, eristyneisyyttä ja pelkoja. Lahjoitusten avulla saadaan tuotua hyviä hetkiä arkeen esimerkiksi järjestämällä vertaistukea tai iloisia tapahtumia, keräyksestä kertovassa tiedotteessa todetaan.

Pienituloisille ja sairaille piristävät tapahtumat ovat tärkeitä.

– Käytännön tasolla pitkäaikaissairaiden ja vammaisten tulot voivat olla erittäin pienet ja lisäkuluja tulee lääkkeistä ja muista erityistarpeista. Myös pitkään sairastaminen ja ehkä jopa elämän pituiset kivut sekä hankaluudet voivat aiheuttaa masennusta ja ahdistusta. Tällöin kaikki hyvät asiat tuovat arkeen pieniä parempia hetkiä, kertoo Pieni ele ry:n toiminnanjohtaja Erika Mäntylä.

Vapaaehtoisten lipaskerääjien avulla lahjoituksilla saatava apu menee perille ympäri Suomen. Kaikki lahjoitukset jäävät Suomeen ja niillä autetaan muun muassa sydänsairaita, epilepsiaa sairastavia, vammaisia, sokeita, kuuroja, aivosairaita; lapsia, nuoria, aikuisia ja heidän perheitään.

– Terveenä jokin asia saattaa olla itsestään selvää, mutta ei sairaana enää olekaan. Lahjoitusten avulla voidaan antaa neuvontaa juuri sairastuneelle tai vammautuneelle. Lahjoituksia käytetään myös apuvälineiden hankintaan, on sitten kyse happilaitteesta tai opaskoirasta sekä virkistykseen ja vertaistukeen, Mäntylä kertoo tiedotteessa.

Aiemmin Vaalikeräyksenä tunnettu, pieni ele -keräys on 115 vuotta toteutettu vapaaehtoisvoimin lipaskeräyksenä äänestyspaikoilla. Lahjoitusten apu menee perille pienessä eleessä mukana olevien 15 kotimaan vammais- ja terveysjärjestön kautta.

Järjestöt ja niiden paikallisyhdistykset käyttävät keräysvarat muun muassa vertaistukeen, kuntoutukseen, neuvontaan ja apuvälineiden hankintaan. Keräystuotoista saa apua yli 300 000 pitkäaikaissairasta ja vammaista Suomessa.

Pieni ele -keräyksessä mukana ovat Epilepsialiitto, Hengitysliitto, Invalidiliitto, Kehitysvammaisten Tukiliitto, Kuuloliitto, Mielenterveyden keskusliitto, Munuais- ja maksaliitto, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, Neuroliitto, Kuurojen Liitto, Näkövammaisten liitto, Suomen Diabetesliitto, Psoriasisliitto, Suomen Reumaliitto ja Suomen Sydänliitto.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?