Luetuimmat jutut 2021: ”Pelko siitä, että väki ei osaisi paikalle, on turhaa” – eräjärveläinen Marko Kahelin on toiminut Lounarin isäntänä 15 vuotta

Marko Kahelin, Lounasravintola & Pub Eräjärvi
Marko Kahelin on toiminut Lounasravintola & Pub Eräjärven isäntänä 15 vuotta. Tänä kesänä Kahelinia näkee harvemmin tiskin takana, sillä hän suorittaa opintoihinsa liittyvää harjoittelua Pirkanmaan pelastuslaitoksella. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Oriveden Sanomat julkaisee vuodenvaihteessa uudelleen kuluneen vuoden luetuimpia juttuja. Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 27.4.2021.

Saa nähdä, onko paikka enää vuoden päästä pystyssä.

Epäilijöillä riitti kommentoitavaa, kun Marko Kahelin ja Antti Ilola päättivät vuonna 2006 perustaa Eräjärvelle lounasravintolan ja pubin.

Paikallisten olohuoneena siihen asti toiminut kylän baari oli lopettelemassa toimintaansa. Eräjärvelle rakennettiin uusi Salen myymälä ja baari oli vanhan myymälän tapaan joutunut purkulistalle.

– Me vain päätimme, että kylä ei saa jäädä ilman olohuonettaan. Vuokrasimme tilat, remontoimme ne ja aloitimme toiminnan. Meillä oli kova usko, että saamme väkeä käymään riittävästi, Kahelin sanoo.

Epäilijät ovat joutuneet jo vuosia sitten toteamaan olleensa väärässä. Lounasravintola & Pub Eräjärvi on porskuttanut jo 15 vuotta. Kahelin vastaa sen toiminnasta nykyisin yksin, sillä Ilola on siirtynyt muiden bisnesten pariin.

Palveluissa iso merkitys on ollut koko ajan ruoka- ja kahvilatoiminnassa, mutta toisena kesänä saadut A-oikeudet ovat lisänneet anniskelun ja tapahtumien merkitystä. Restonomiksi yrittäjyyden ohessa opiskellut Kahelin tekee myös pitopalvelukeikkoja.

Lounasravintola & Pub Eräjärvi
Lounarissa on järjestetty paljon erilaisia tapahtumia. Siitä kertovat muun muassa Lounarin seinällä nyt olevat taulut. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Punk loi uskon tapahtumien järjestämiseen

Tapahtumia Lounarissa Kahelinin mukaan järjestetään silloin tällöin. Ilmaisussa on runsas mitallinen vaatimattomuutta, sillä kahvilan seinillä oleva näyttely paljastaa, että vuosien aikana Lounariin on voinut tulla kuuntelemaan monenlaista musiikkia.

Koronaepidemia on tosin hiljentänyt muusikkovierailut lähes kokonaan.

– Viime vuonna saimme koronan alkamisen jälkeen järjestettyä yhden keikan, kun Janne Tulkki tuli esiintymään juhannuksena, Kahelin kertoo.

Erityisesti tapahtumia on haluttu järjestää talvisin, sillä lähialueen tarjonta on silloin vähäistä. Kesäisin tapahtumat aikataulutetaan hyvässä yhteisymmärryksessä Rönnin tanssilavan kanssa.

– Ei meidän kannata samoista asiakkaista taistella. Kun Rönnillä on lauantaina tanssit, niin meillä on musiikkia ja muuta ohjelmaa tarjolla perjantaisin.

Vuoden 2008 elokuussa Lounarissa järjestettiin ensimmäinen Eräpunk. Apua ja tukea tapahtuman järjestämiseen Kahelin sai Miika ja Outi Söderholmilta. Lavalle nousivat tuolloin Pojat ja Debbie. Seuraavan punk-tapahtuman tähtenä oli Pelle Miljoona.

Toistaiseksi viimeisin punk-ilta, kuudes sellainen, on pidetty maaliskuussa 2015.

– Ne tapahtumat osoittivat, että pelko siitä, että väki ei osaisi paikalle, on turhaa, Kahelin sanoo.

Marko Kahelin, Lounasravintola & Pub Eräjärvi
Marko Kahelin ei usko, että Lounarin isännyys on hänen eläkevirkansa. Yrittäjän vapaus maistuu kuitenkin vielä hyvältä. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Hyvää konjakkia on hyllyllä oltava

Vuodesta 2010 lähtien Lounarissa on vietetty kahta viikkoa ennen juhannusta Takapihalla Rocktähtiä Vestareita. Viime vuosi jäi koronan vuoksi väliin ja samoin on käymässä tänä vuonna.

– Suunnitelmat olivat jo pitkällä, mutta päätös oli pakko tehdä. Koronarajoituksista kun ei vielä ole varmuutta.

Pääesiintyjäksi oli jo edellisvuonna varattu Jesse Kaikuranta. Vestareilla on nähty muun muassa Miljoonasade ja Stig, mutta tapahtuma on toiminut myös ponnahduslautana uraansa aloitteleville muusikoille.

– Tarkoituksena on ollut, että Vestareilla olisi tarjolla jotain uutta, jotain perinteistä ja jotain nuorilta. Olen halunnut tarjota tapahtumassa nuorille muusikoille ja yhtyeille mahdollisuuden nousta lavalle ja kartuttaa esiintymiskokemustaan.

Vaikka Vestarit on peruttu, pyrkii Kahelin palauttamaan Lounarin toiminnan vähitellen tutuille uomilleen. Pubivisa on jo ohjelmaan otettu ja sen parissa kisaillaan nyt perjantain sijaan lauantaisin.

Kisaajia on parhaimmillaan ollut yli 50 ja visan isäntinä ovat viime vuosina toimineet Santeri Aakula ja Reijo Kahelin. Kaiken kaikkiaan säännöllisinä visaisäntinä on toiminut kahdeksan eri henkilöä.

Myös vierailevat tähdet saavat osoittaa kykynsä ja heitä on ollut useita. Viime lauantaina tilaisuutta hyödynsi Jyrki Parkkinen.

Eräjärven visamestarista ei kuitenkaan ole varmuutta.

– Vuodesta 2007 lähtien pubivisaa on pelattu, mutta pitkän ajan tilastoja visasta ei valitettavasti ole tehty. Viime syksynä Kari Aakula oli ykkönen, kun vedimme vähän pidemmän visan, Kahelin muistelee.

– Visan voitto ei näytä olevan tärkeintä, vaan yhdessäolo ja jälkipuheet. Visan jälkeen porukkaa jää tänne miettimään, että oliko ne kysymykset oikein laadittu.

Yhdessäolon tunnelmaa on ollut myös sunnuntaisissa kahvikonserteissa, joissa ei aina ole edes esiintyjiä tarvittu.

– Joskus olemme kuunnelleet ihan vain levymusiikkia ja se on riittänyt, kun ihmisillä on ollut tarve kokoontua yhteen. Hyvää konjakkia ja leivonnaisia niissä tilaisuuksissa on myös tarvittu, Kahelin hymähtää.

Marko Kahelin, Lounasravintola & Pub Eräjärvi
Kaikkien kyläläisten olohuone. Sellaiseksi paikaksi Marko Kahelin on Lounaria tehnyt. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Neljän kuukauden ero tiedossa

Kahelin opiskelee parhaillaan tradenomiksi turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutusohjelmassa. Valmistuminen on kiinni enää harjoittelujakson suorittamisesta ja opinnäytetyöstä. Kesästä onkin tulossa hänelle pitkästä aikaa erilainen.

– Olen ollut aika lailla naimisissa Lounarin kanssa. Nyt teen kesällä neljän kuukauden harjoittelun Pirkanmaan pelastuslaitoksella, joten Lounarissa minua sinä aikana näkee harvemmin, Kahelin sanoo.

Lounarin ovia harjoittelun ajan avoinna pitävät Kahelinin perheenjäsenet, jotka ovat auttaneet muulloinkin kuin yrittäjälle on ollut tarve tilapäiselle avulle. Lisäksi tarvetta saattaa olla yhden työntekijän palkkaamiselle.

Eläkevirkanaan Lounarin isännän roolia Kahelin ei pidä. Yrittäjän vapaudesta hän ei aio kuitenkaan vielä luopua.

– On tässä vuosien aikana ehtinyt niistä oikeista palkkatöistä haaveilla ja joinakin hetkinä on tuntunut siltä, että nyt tämä riitti. Uskon, että samanlaisia hetkiä on välillä kaikilla ja seuraavana päivänä asiat ovatkin jo sitten selkiytyneet, Kahelin toteaa.

Torstaina Lounarissa on kuitenkin juhlan paikka. Tarjolla on kakkukahvit rippikouluiän saavuttaneen yrityksen kunniaksi.

Leave a Comment