Yleisen vaaramerkin koesoitto soitetaan nyt kerran kuukaudessa – tähän saakka seitsemän sekunnin soitto on kuultu joka viikko

Yleisen vaaramerkin koesoitto soitetaan Pirkanmaalla nyt kerran kuukaudessa jokaisen kuukauden ensimmäisenä maanantaina kello 12.00. Seuraava koesoitto kuullaan maanantaina 7. helmikuuta.

Aiemmin seitsemän sekuntia kestävä yleisen vaaramerkin koesoitto on kuultu joka maanantai. Uuteen tapaan siirryttiin, sillä pelastuslaitos voi seurata hälyttimien toimintaa säännöllisesti muilla tavoin.

Siirry sisälle, jos yleinen vaaramerkki kuuluu

Yleinen vaaramerkki on minuutin pituinen nouseva ja laskeva äänimerkki tai viranomaisen kuuluttama varoitus. Nousevan jakson pituus on seitsemän sekuntia ja laskevan jakson pituus samoin seitsemän sekuntia. Yleinen vaaramerkki tarkoittaa väestöä uhkaavaa välitöntä vaaraa.

Yleisen vaaramerkin kuuluessa asukkaiden on siirryttävä sisälle ja pysyttävä siellä. Myös ovet, ikkunat, tuuletusaukot ja ilmanvaihtolaitteet on suljettava.

Pelastuslaitos ohjeistaa myös avaamaan radion ja odottamaan ohjeita. Puhelimen käyttöä on syytä välttää, etteivät linjat tukkeudu.

Alueelta ei myöskään saa poistua ilman viranomaisten kehotusta. Tällä vältetään vaaraan joutumiset matkalla. Poikkeusoloissa on puolestaan välittömästi siirryttävä suojaan.

Kokeilusoiton erottaa sen pituudesta

Yleinen vaaramerkki on pidempi kuin kokeilusoitto. Kokeilussa hälyttimillä soitetaan tasaista äänimerkkiä seitsemän sekunnin ajan. Kokeilu ei edellytä väestöltä toimenpiteitä.

Vaara ohi -merkki on puolestaan minuutin mittainen tasainen äänimerkki. Se on ilmoitus siitä, että uhka tai vaara on ohi.

Pelastustoimen tiedotteessa kerrotaan myös, että erheellisesti väestöhälyttimellä annetusta äänimerkistä ei tiedoteta vaaratiedotteella.

– Teknisestä viasta tai muusta syystä väestön varoitusjärjestelmällä soitetun erheellisen äänimerkin jälkeen pelastusviranomainen tiedottaa erheellisestä äänimerkistä mahdollisimman pikaisesti alueen väestölle pelastustoimen mediatiedotteella, tiedotteessa sanotaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?