Vuoden 2023 alussa toimintansa aloittavien hyvinvointialueiden tavoitteena on ”edistää ja ylläpitää väestön hyvinvointia ja terveyttä sekä varmistaa yhdenvertaiset, yhteentoimivat ja kustannusvaikuttavat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut koko maassa”.
Pian valitaan valtuutetut Pirkanmaan hyvinvointialueelle. Ensimmäisen valtuustokaudella tärkeimpänä tehtävä on päättää organisaatiosta ja sen johtamisesta.
Reilut 19 000 työntekijää siirtyy uuteen organisaatioon ja sen toimivuuden turvaaminen on avain, jolla alussa mainitut tavoitteet voidaan saavuttaa.
Lakitekstissä käytetään ilmaisua ”yhteentoimivat palvelut”. Reilun 40 vuotta kestäneen työurani olen toiminut erilaisissa esimies- ja johtamistehtävissä. Koulutuksen ja kokemusten pohjalta olen oivaltanut, että juuri toimintojen yhteensovittaminen on johtamisen keskeisin tehtävä.
Kun tässä onnistuu, jokainen organisaatiossa toimiva kokee tekevänsä yhteistä työtä.
Hyvinvointialueellakin tulisi nähdä kaikki tehtävät yhteisinä. Tarvitaan raja-aitojen purkamista yhtäältä kuntien, mutta myös toimialojen ja ammattiryhmien väliltä.
Kun Oriveden syrjäisimmän kylän syrjäisimmässä talossa asuva Eevert saa vakavan sairaskohtauksen, kysymys on yhteisestä tehtävästä. Tarvitaan pelastustoimen, sairaanhoidon ja sosiaalipalvelujen henkilöstön saumatonta yhteistyötä, jotta Eevert saa tarvitsemansa avun.
Jokaisen hyvinvointialueen päättäjän, johtajan ja työntekijän tulee tiedostaa, että kyse on meidän asiakkaastamme, ei Oriveden tai siellä toimivan yksittäisen työntekijän asiakkaasta.
Uskon, että jokainen tulevan hyvinvointialueen työntekijä, riippumatta ammattiryhmästä tai työtehtävästä, haluaa tehdä työnsä hyvin ja auttaa kaikin käytettävissä olevin keinoin jokaista asiakasta.
Tämä hyvä tahto sekä työntekijöiden äärimmäisen monipuolinen osaaminen ja kokemus tulee hyödyntää johtamisessa. Johtajan tehtävänä on antaa työntekijöille tilaa tuoda osaamisensa ja tietotaitonsa yhteiseen käyttöön työn organisoimisessa. Kun kunkin ammattiryhmän osaajille annetaan riittävästi tilaa tehdä työnsä hyvin ja kun eri ammattiryhmiin kuuluvat ovat valmiita tekemään yhteistä työtä, syntyy yhteentoimivia palveluja.
Tällöin jokainen työntekijä voi kokea olevansa osa tärkeää palvelukokonaisuutta ja saa osuudestaan myös ansaitsemansa arvostuksen. Ja ennen kaikkea, Eevertti saa tarvitsemansa avun parhaalla mahdollisella tavalla!
Itse otin viimeisinä työvuosinani käyttöön uudissanan ”yhdessämmin” kuvaamaan tätä toimintamallia. Kokemus toimintamallista oli hyvä ja toivoisin jotain siitä voivan siirtyä myös tulevan hyvinvointialueen reilun 19 000 työntekijän työyhteisöön.
Siihen voivat tulevissa vaaleissa valitut aluevaltuutetut merkittävällä tavalla vaikuttaa.
Ilkka Hjerppe, Orivesi (sd.)
Diakoniajohtaja, eläkkeellä
Aluevaaliehdokas