”Hankala juttu, alkaa vaaliväsymystä pukata” – nettikyselyyn vastanneista suurin osa aikoo kuitenkin käydä äänestämässä aluevaaleissa

Suurin osa Oriveden Sanomien nettikyselyyn vastanneista aikoo äänestää tammikuun aluevaaleissa. Vastaajista 75 prosenttia aikoo käydä äänestämässä ja 3 prosenttia vastaajista ei vielä osaa sanoa, antaako äänensä aluevaaleissa.

Äänestämispäätöstä on helpottanut muun muassa se, että esimerkiksi Orivedeltä on ehdolla hyviä ehdokkaita. Toisaalta äänestämistä pidetään myös kuntalaisten velvollisuutena.

– Äänestäminen on oikeus ja velvollisuus. Äänestän kaikissa vaaleissa, perustelee yksi vastaaja.

Epäröintiä aiheuttaa muun muassa se, että aluevaltuustoa ei pidetä tarpeellisena. Myös vaaliväsymystä alkaa olla ilmassa.

– Hankala juttu, alkaa vaaliväsymystä pukata. Nämä aluevaalit on uusi juttu. Onko tuollainen maakuntavaltuusto tarpeellinen, kun isommat asutuskeskukset kuitenkin saavat sen enemmistön, äänesti taikka ei, pohtii yksi vastaajista.

Toisaalta huolta aiheuttaa se, minkä asian puolesta ehdokkaat ovat oikeasti mukana. Yhden vastaajan mukaan poliitikot ovat manipuloinnin ja oman alansa näyttämätaiteen mestareita.

– Mikään muu ihmisryhmä kuin poliitikot ei valehtele suut silmät täyteen ja puhu suu vaahdossa sanomatta kuitenkaan yhtään mitään todella tärkeää. He pesevät heti vaalien jälkeen kätensä kaikista ennen vaaleja antamistaan niin sanotuista vaalilupauksista.

Kaikkia tammikuun vaalit ei kuitenkaan kiinnosta. Yli viidennes eli 22 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että aluevaaleissa jää ääni nyt antamatta.

Äänestysprosentti pitäisi saada mahdollisimman korkeaksi

Aluevaalit järjestetään nyt ensimmäisen kerran. Niin vaaleihin kuin hyvinvointialueeseen liittyykin vielä monia mieltä askarruttavia kysymyksiä.

– Ymmärtävätkö äänioikeutetut, miten tärkeästä meidän jokaisen elämään vaikuttavista vaaleista nyt on kysymys. Nyt pitäisi saada äänestysprosentti nousemaan mahdollisimman korkeaksi, toteaa yksi vastaajista.

Sama vastaaja jatkaa, että aluevaaleissa puoluesidonnaisuus pitäisi heittää romukoppaan.

– Nyt on kysymys kaikkien ihmisten tulevaisuuden hyvinvoinnista alueellamme eikä vain puolueiden välisestä kisasta kuka saa eniten ääniä.

Huoli on myös siitä, kuinka paikallisten palveluiden käy.

– Pysyykö pienissä kunnissa terveysasema tai -keskus ja toimiiko palvelut hyvin, kirjoittaa yksi vastaajista.

Myös mahdollinen maakuntavero mietityttää vastaajia.

– Se on paha asia. Ei uutta veroa. Suomalaiset maksavat jo nyt kaikesta ihan liikaa veroa, yhdessä vastauksessa sanotaan.

Kyselyyn saatiin 32 vastausta. Kyselyn tulokset on poimittu 26. joulukuuta kello 10.30.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?