Katso, mikä versio peittosi kanssakilpailijat Maivian joululahjatalon glögiäänestyksessä – kolme hyvin erityyppistä glögiä herättivät ainakin keskustelua

Kolmea erityyppistä glögiä yhdisti perusraaka-aineen paikallisuus. Kuva: Anne Kotipuro

Maivian joululahjatalossa viime viikonloppuna käytiin leikkimielistä kisaa kävijöiden glögimieltymyksistä, eikä kysymyksessä ollut edes sokkotesti. Vihreässä salissa höyrysi lämpölevyllä kannuissaan kolmea aivan erityyppistä glögiä, joita sai maistella ja äänestää suosikkiaan. Kaikki oli tehty paikallisista mehuista.

Äänestyksen voitti ylivoimaisesti Eeva Ollinsaaren aroniaglögi. Maivian yrittäjä Liisa Naapi kertoo käyttävänsä sitä usein itsekin järjestämissään tilaisuuksissa.

– Aronian maku sopii hyvin glögiin. Mausteina siinä oli kanelitanko, anista, neilikkaa ja inkivääriä. Makeus tehdään ehdottomasti ruskealla sokerilla, joko fariini- tai ruokosokerilla, Liisa Naapi paljastaa.

Kakkoseksi sijoittui Matti Niemisen mustaherukkaglögi, jossa vahvan mustaherukkamehun seassa oli perinteisiä glögimausteita. Makeutta siinä oli runsaanlaisesti.

Eija Helpiölän omenatuoremehupohjaan valmistama glögi jätettiin tässä kisassa kolmanneksi. Siinä oli makeutena reippaasti hunajaa. Mausteena oli käytetty tuoretta inkivääriä, jota osa maistajista näytti vähän vieroksuvan. Lämmittävää tunnetta oli lisätty myös ripauksella mustapippuria. Omat ystävänsä silläkin oli, mutta se muistutti ehdokkaista perinteistä glögiä ehkä vähiten.

Yhteensä glögeille annettiin lähes 100 ääntä.

Jouluaittaa koristaneet talviaislaiset olivat tehneet työnsä sydämellä. Moni huokaili vanhan aitan tunnelmaa. Kuva: Anne Kotipuro

Glögiäänestyksen ohella uutuutena oli tällä kertaa myös pihaan sisustettu jouluaitta, joka oli Talviaisten seniorikerhon aikaansaannos. Se oli neljän naisen kädentaitojen yhteistulos, ja moni viivähtikin sen hämyisässä tunnelmassa.

Aitan ovia ei suljettu vielä, onhan pihapiirissä myös Maivian joulupolku, jonka varrella on yhdistysten koristelemia joulukuusia. Niihin pääsee tutustumaan 2. tammikuuta asti, jolloin kuuset riisutaan. Joulun välipäivinä pääsee myös lämmittelemään ja valmiiseen ruokapöytään Maivian pirtissä.

Lue lisää: Tonttu kiitää Joulupolulle mopedilla – avoinna polku on lauantaista lähtien aina uuden vuoden puolelle

Juttua on muokattu 29.12. klo 9.55: Jouluaitan ovia ei ole pistetty säppiin, vaan siihen pääsee tutustumaan yhtä kauan kuin joulupolullekin voi suunnata eli 2. tammikuuta saakka.

Leave a Comment