Lainaamisen sudenkuopat

Tyypilliset virheet, mitkä lainaamiseen liittyvät ovat vähäiselle jäävä lainan kilpailuttaminen monen eri lainantarjoajan välillä, sekä useamman lainatarjouksen vertaileminen yksityiskohtaisemmin.

Usein pankkilainan hakemisessa luotetaan oman pankin tarjoamaan lainatarjouksen edullisuuteen, eikä tarjouksia edes ajatella otettavan muualta. Aina ei voi kuitenkaan sokeasti luottaa siihen, että ensimmäinen lainatarjous olisi sopivin, jos vertailtavana ei ole muuta. Tästä syystä ennen lopullista lainapäätöstä olisi hyvä pyytää useampi lainatarjous vertailtavaksi.

Lainan kilpailuttaminen koetaan vaikeaksi ja aikaa vieväksi

Lainatarjousten pyytäminen usealta eri pankilta ja rahoitusyhtiöltä koetaan työlääksi. Tarjouksien vastaanottaminen vaatii todennäköisesti monen eri lomakkeen täyttämistä ja liitteiden lähettämistä. Hakemusprosessin jälkeen täytyy vielä odottaa kuuleman mukaan viikkoja, jotta pankit saavat käsiteltyä hakemukset.

Teknologian kehittymisen myötä asia ei kuitenkaan enää ole näin mutkikas, vaan lainan kilpailutus onnistuu pankkien ja rahoitusyhtiöiden välillä hyvinkin nopeasti ja yksinkertaisesti. Lainan kilpailuttamisessa hakijaa auttaa kotimainen lainankilpailutuspalvelu VertaaLainaa.fi, joka välittää lainanhakijan täyttämän lainahakemuksen jopa 25:lle eri lainantarjoajalle. Yksi lainahakemus tavoittaa näin useita pankkeja ja rahoitusyhtiöitä, jotka jättävät lainanhakijalle lainatarjouksensa omien lainanhakukriteereiden pohjalta.

Kilpailu lainamarkkinoilla on kysynnän ja tarjonnan osalta tällä hetkellä kovaa, joten hakija hyötyy lainantarjoajien välisestä kilpailusta. Lainavertailun avulla lainanhakijat pystyvät pitämään korkotason alhaisella tasolla. Lainan korkoon vaikuttaa lisäksi yleinen korkokatto sekä haettava lainasumma.

Lainatarjouksien pelätään sitovan hakijan lainasopimukseen

Lainahakemuksen täyttäminen sekä lainatarjousten vastaanottaminen ei koskaan sido hakijaa mihinkään. On tärkeä tutustua lainatarjouksen ehtoihin ja lainan kustannuksiin aina tarkemmin ennen lainasopimuksen allekirjoittamista. Vasta sopimuksen solmimisen jälkeen lainansaaja on velvollinen maksamaan lainan takaisin ehtojen mukaisesti.

Sähköisessä muodossa olevat lainahakemukset ovat auki vuorokauden jokaisena tuntina, joten lainatarjoukset voi jokainen hakija pyytää itselle sopivana aikana. Hakemuksen täyttäminen on maksutonta eikä lainan kilpailuttamisesta veloiteta kuluja.

Kuluttajaluottojen korkoja pidetään korkeina

Syyskuussa 2019 Suomessa astui voimaan korkokattolaki, jonka myötä lainan nimellinen vuosikorko saa olla korkeintaan 20 prosenttia ja lainan muut kulut maksimissaan 150 euroa vuodessa. Sääntely koskee kaikkia kuluttajaluottoja, myös pikavippejä. Lain ulkopuolelle kuitenkin jätettiin hyödykesidonnaiset osamaksusopimukset sekä luottokortit, joissa lainan nimellinen vuosikorko voi edelleen olla yli 20 prosenttia.

Enää ei siis voida puhua, että verkosta otetussa kuluttajaluotossa olisi muuta vakuudetonta lainaa korkeampi korko. Kuluttajaluottoja säädellään nykyisin hyvin tarkkaan, joten vakuudettoman lainan korko ei uuden 2019 korkokaton myötä voi nousta enää useisiin satoihin prosentteihin, kuten monet pelkäävät. Tiukentunut ja selkeytynyt korkokatto on lisännyt verkosta haettavien kuluttajaluottojen hakemista. Tällä hetkellä haetuin lainatuote on vakuudeton kulutusluotto.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?