Uusia näkökulmia jouluun ja vähemmän kuultuja lauluja – tuttu resepti toistuu taas Suojalla

Sananmahtilaiset ja parvi enkeleitä odottavat kuulijoita Suojalle. Vas. Helena Valkeajoki, Leena Kokkonen, Helena Seppälä, Juhani Tuominen, Pirkko Mattila, Terttu Häyrinen, Kari Honkanen ja Helena ”Mörri” Seppälä. Kuva ohjaaja Honkasen albumista

Sanan mahti -ryhmä ja kansalaisopiston yksinlaulajat laajentavat jouluun virittäytymistä joulunavausviikonlopun sunnuntaille. Taas on kaivettu kirjojen kätköistä – tai omista muistiinpanoista – uusia näkökulmia välillä jopa puhkikuluneelta tuntuvaan aiheeseen. Ensimmäinen kerta tästä perinteestä taisi olla jo 2006.

Jouluna moni karkaa matkoille, mutta Leena Laulajainen tietää, että Jouluun ei voi ostaa matkalippua. Tommy Tabermann kirjoitti aikanaan antamisen ihmeestä. Mervi Koski on listannut Vinkkejä joulustressiin , löytyypä häneltä muutakin asiaa peräti kolmen lausujan vuorollaan välitettäväksi. Ennen väliaikaa kuullaan jopa Hannu Hyttisen laatima Tampereen kielinen evankeliumi.

Ohjaaja Kari Honkanen kertoo, että tämänkertaisessa Sanan mahdin koosteessa löyhästi yhdistävänä tekijänä ovat enkelit.  Löytyypä ohjelmasta myös Enkeli punatukka, vaikka harvemmin heidät sellaisina kuvataan. Entä mitähän Tanhupallo Kiti Kokkonen on lapsista runoillut? Klassikkoainesta on tietenkin Immi Hellenin teksti, samoin Tove Janssonin Muumin jouluruno.

Lausujina Suojalla toimivat Terttu Häyrinen, Leena Kokkonen, Pirkko Mattila, Helena ”Mörri” Seppälä, Helena Seppälä, Juhani Tuominen ja Helena Valkeajoki. Tunnelmalliset valot loihtii Pasi Jääskeläinen.

Sanojen vuolaan virran katkaisevat omilla esityksissään Oriveden seudun kansalaisopiston yksinlaulajat, jotka ovat jo muutamassa esityksensä yhdistäneet voimansa Sanan mahdin kanssa.

Laulajien ohjelmisto jääköön yllätykseksi, mutta lauluja harjoittanut Riikka Strandman lupaa, että joukossa on paljon uusia, ei kovin paljon kuultuja lauluja. Niihin lukeutunee ehdottomasti ainakin Aasi ja Timpurin muija. Runoja ja lauluja kuuntelemaan on vapaa pääsy, mutta väliaikapuffetin houkutuksisia varten kannattaa varata vähän käteistä matkaan.

Leave a Comment