Tiedätkö, kuinka paljon sähköyhtiösi laskuttaa sähköenergiasta?

Sähkölaskuun vilkaiseminen auttaa kertomaan nopeasti, mistä kaikista kuluista sähkön kokonaishinta koostuu. Sähköveron ja sähkönsiirron rinnalla sähköyhtiösi laskuttaa sähköenergiasta, ja tähän osuuteen kuluttajat voivat vaikuttaa kilpailuttamalla oman sähkösopimuksensa eri sähkönmyyntiyhtiöiden kesken.

Miten sähkön hinta lasketaan?

Kun vilkaiset sähkölaskuasi tarkemmin, voit huomata, että kuluttamastasi sähköstä veloitetaan kilowattitunteina (kWh). Kilowattitunnilla tarkoitetaan energian mittayksikköä. Maksat siis sähkön käytöstä kuluttamiesi kilowattituntien pohjalta, ja tästä syystä sähkön hinta ilmoitetaan muodossa snt/kWh. Yksi kilowattitunti sähköä maksaa normaalisti noin 5–8 senttiä, mutta lopullinen sähköenergiasta maksettava hinta koostuu eri tekijöistä, kuten sähkösopimuksen tyypistä, sähkön hinnoittelutavasta ja sähkön alkuperästä.

Usein esimerkiksi määräaikaiset sopimukset tarjoavat sähköä edullisemmin kuin toistaiseksi voimassa olevat sopimukset, sillä määräaikaisen sopimuksen allekirjoittaessasi sitoudut ostamaan kyseiseltä sähkönmyyntiyhtiöltä sähköä koko sopimuskauden ajan. Lisäksi sähköstä maksetaan vielä siirtomaksuja ja sähköveroja, joiden määrään yksittäinen kuluttaja ei voi vaikuttaa.

Sähköenergian hinta kilowattitunnilta perustuu Pohjoismaiden yhteiseen sähköpörssiin Nord Pooliin. Sähkön hinta voi vaihdella esimerkiksi kysynnän, markkinatilanteen tai sääolosuhteiden mukaan. Sähkön markkinahinta ei siis toisin sanoen ole koskaan vakio, vaikka voit toki ostaa eri sähkönmyyntiyhtiöiltä sähköä myös vakiohintaan.

Sähkön hinnan kilpailuttaminen

Sähkön markkinahintaa seuraamalla voi nopeasti huomata, kuinka vuosi 2021 on merkannut sähkömarkkinoille poikkeuksellista aikaa – tosin ei kuluttajia suosivalla tavalla, sillä sähkön markkinahinta on kivunnut vuoden 2021 aikana korkeampiin lukemiin sitten vuosikymmenen.

Sähkön markkinahinnan nopea nousu onkin saanut monet vilkaisemaan uudemman kerran sähkölaskuunsa ja miettimään erilaisia tapoja sähkölaskussa säästämiseksi. Yksi toimiva keino on luonnollisesti sähkönkulutuksen pienentäminen, mutta monille suomalaisille voi tulla yllätyksenä, että sähköenergian osuuden kilpailutus voi tuoda selvää säästöä nykyiseen sähkösopimukseen.

Miksi sähkösopimuksesta voi kilpailuttaa vain sähköenergian osuuden?

Sähkölasku voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri osaan, josta noin kolmannes koostuu sähkön siirtomaksusta, kolmannes sähköverosta ja kolmannes sähköenergiasta.

Sähkönsiirrosta vastaa aina paikallinen sähkönsiirtoyhtiö, eli et voi kuluttajana itse päättää, mistä tilaat sähkönsiirron kotiisi. Sähkön siirtomaksu pitää sisällään sähkön jakelusta koituvien kulujen lisäksi esimerkiksi erilaisia sähköverkon huolto- ja ylläpitokustannuksia. Sähkönsiirtoyhtiö vastaa myös siitä, että saat kotiisi täsmälleen yhtä laadukasta sähköä, tilasit sitten sähköenergiasi mistä päin tahansa Suomea.

Sähkönsiirrosta laskutetaan aina erikseen ja tämän vuoksi saat kotiisi kaksi eri sähkölaskua, ellet ole solminut sähköenergian osuutta koskevaa sopimusta saman sähkönsiirtoyhtiön kanssa. Samassa laskussa sinulta veloitetaan myös sähkövero, jonka määrittämisestä vastaa eduskunta. Maksamalla tämän veron sähkönsiirtoyhtiölle, kyseinen yhtiö vastaa sähköveron tilittämisestä valtiolle. Näin ollen, koska sähkönsiirto on paikkakuntaan sidottu ja sähkövero puolestaan laissa määritetty pakollinen maksu, tätä osuutta sähkösopimuksesta ei ole mahdollista kilpailuttaa.

Mikä sähkö on kaikkein edullisinta?

Koska sähkön pörssihinta päivittyy jatkuvasti, sähkön myyjät pyrkivät tarjoamaan asiakkailleen erilaisia hinnoittelutapoja juuri oikeanlaisen sähkösopimuksen löytämiseksi. Tästä syystä saatavilla on määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia, pörssisähköä, kiinteähintaista sähköä, yösähköä, kausisähköä, vihreää sähköä… Se, kuinka paljon maksat loppujen lopuksi sähköstä, riippuu sähkösopimuksessa määritellyn hinnan lisäksi muun muassa asumismuodosta, paikkakunnasta, sähkönkulutuksesta ja sähkösopimuksen tyypistä.

Koska sähkön kulutus – ja erityisesti nyt sähkön markkinahinnan noustessa – muodostaa merkittävän kulun moneen suomalaiseen kotitalouteen, sähköenergian osuus kannattaa aina kilpailuttaa. Sillä ei siis ole loppujen lopuksi väliä, mistä päin Suomea sähköenergiasi tilaat, sillä sähkön jakelusta vastaa aina asuinalueellasi sijaitseva sähkönsiirtoyhtiö.

Edullisin sähkösopimus on helppo löytää vertaamalla eri sähkönmyyntiyhtiöiden tarjoamia sähkösopimuksia toisiinsa osoitteessa www.sahkon-kilpailutus.fi. Sähkösopimuksen kilpailuttamisella voit vaikuttaa siihen, paljonko sähkönmyyntiyhtiösi laskuttaa käyttämästäsi sähköenergiasta. Sähkön kilpailutus onnistuukin usein vain muutamassa minuutissa varaamalla mukaan viimeisimmän sähkölaskun tai arvioimalla oman sähkönkulutuksen mahdollisimman tarkkaan.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?