Anne Kotipuro kirjoitti Oriveden Sanomien pääkirjoituksessa 3.11.2021 kaipaavansa aluevaaliehdokkailta näkemyksiä vaalien teemoihin. Aukaisen omia ajatuksiani aluevaaleista ja tulevasta aluevaltuustosta.
Tuleva Pirkanmaan aluevaltuusto on tärkeän tehtävän edessä, koska se tulee päättämään, miten Pirkanmaan sosiaali- ja terveyspalvelut jatkossa järjestetään. Kysymyksessä on yli puolen miljoonan ihmisen palvelut lääkäriin pääsystä erikoissairaanhoitoon.
Aivan ensimmäiseksi valtuuston tehtävänä on pystyttää hyvinvointialue, rakentaa organisaatio ja johtamisjärjestelmä. Samalla pitää kirjata koko hyvinvointialue talousarvioon ja tehdä investointisuunnitelmat. Kaikki tiivistyy lopulta siihen, miten ja missä muodossa palveluverkko pirkanmaalaisilla on.
Missä on lähiterveysasema, missä voin käydä hammashoidossa, voiko kotihoitoon käyttää esimerkiksi palveluseteliä ja miten mittaamme palveluiden saatavuuden yhdenvertaisuutta?
Meillä orivesiläisillä on nyt yli viiden vuoden kokemus siitä, että Tampere järjestää meidän sosiaali- ja terveyspalvelumme. Pääosin kokemukset ovat olleet hyviä, vaikka joillakin osa-alueilla on jouduttu pitämään tiukemmin puoliamme.
Yhteistoiminnassa ainakin itseä on ilahduttanut se, että palvelut ovat olleet monipuolisia ja esimerkiksi kiireelliseen hammashoitoon on järjestynyt aikoja Tampereelta. En usko, että Orivesi olisi kyennyt itse järjestämään niin monipuolisia ja yhdenvertaisia palveluita kuin Tampere on nyt meille orivesiläisille tarjonnut.
Aiempi ammattini poliisina tuo minulle laaja-alaista näkemystä siitä, mitä sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaminen on täällä reuna-alueilla. Olen ollut tiiviissä yhteistyössä niin lastensuojelun, nuorten mielenterveyspalveluiden, palo- ja pelastuspuolen kuin vanhusten kotihoidonkin kanssa. Olen ollut akuutin hoidon tarpeen kanssa yhteistyössä lukuisissa erilaisissa ihmisten elämän kohtaloissa ja konkreettisesti kokenut sen, kun akuutti hoitaja- tai lääkäripula vie yhteiskunnan turvaverkon aivan äärimmilleen.
Omakohtaiset kokemukset suomalaisesta terveydenhuollosta perustuvat pääosin poikamme elämään. Hän syntyi keskosena vuonna 2005 ja sai kolmen päivän ikäisenä laajan aivonverenvuodon. Elämän ensimmäiset kolme kuukautta hän kävi eloonjäämistaistelua TAYSin vastasyntyneiden teho-osastolla.
Tämän jälkeen häntä on leikattu useita kertoja ja monet leikkaukset ovat olleet akuutteja ja vaativia. Häntä on leikattu niin TAYSissa kuin HUSissa Helsingissä. Ilman yhteiskunnan toimivia palveluita ja turvaverkkoa, meillä olisi ollut vaikeaa tai jopa mahdotonta selvitä tilanteestamme.
Tulevassa uudistuksessa kaiken keskiössä on palveluita tarvitseva ihminen. Ihmisellä itsellään tulee olla mahdollisuus hakeutua siihen palvelupisteeseen, minkä parhaakseen näkee. Jos olet nokialainen ja olet kesämökillä Orivedellä, niin sinulla on mahdollisuus mennä Oriveden terveyskeskukseen tai palveluseteli kädessä Oriveden yksityiselle lääkärisasemalle.
Kun ihminen tulee hyvinvointialueen palvelupisteeseen, niin hänelle löytyy sieltä oikea palvelu ja ohjeistus, eikä häntä juoksuteta luukulta toiselle. Peruspalvelut pitää olla kaikilla kohtuullisen ajan saavutettavissa ja monia palveluita voidaan tuoda ihmiselle kotiinkin. Meillä on myös mahdollisuus tarjota yksityisille yrityksille toimintaympäristö kehittää erilaisia palveluita, jotta ihmisten hoito olisi mahdollisimman sujuvaa ja yhteiskunnalle riittävän kustannustehokasta.
Olen ehdokkaana aluevaaleissa, koska haluan, että Suomi ja Pirkanmaa selviytyvät kunnialla tulevasta soteuudistuksesta. Kaikki sote-palvelut on hoidettava yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöllä muistaen, että ilman kestävää taloudenhoitoa meillä ei olisi kaikkein uusimpia keskoskaappeja, neuvoloita, maksutonta hammashoitoa jokaiselle lapselle ja nuorelle, laadukasta syöpähoitoa, huippukirurgeja ja hyvää vanhushoivaa.
Touko Sikala
kokoomuksen aluevaaliehdokas
Orivesi