Vuoden lylyläisen palkinnon sai Lylyn kylän oma Puuha-Pete – Lylyn päivän lykinnöissä oli puolestaan ilmassa katastrofin ainekset

Lylyssä lykkineet Laura Ylä-Lyly, Valtteri Kortesuo ja Taina Ylä-Lyly veivät lopulta Lylyn lykintöjen ykkössijan. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Lylyn lykintöjen voittoon lykki maanantai-iltana Lylyssä lykkineiden joukkue. Voitto ei ollut itsestään selvä, vaan se ratkesi lopulta hylkäyksen, protestin ja joukkueiden ankkureiden uusintalykinnän jälkeen.

Voiton ensimmäisen kisakierroksen jälkeen ottaneiden Lylyssä lykkineiden hylkäykseen johti ankkurina olleen Valtteri Kortesuon sääntöjen vastainen toiminta.

– Valtterin otsalampussa ei ollut kisasuorituksen aikana valo päällä. Se on sääntörikkomus, kisan selostajana toiminut Leo Merioksa kuulutti, kun molemmat joukkueet olivat saapuneet maaliin.

Joukkueen vilunkipeli meinasi alkaa jo Taina Ylä-Lylyn toisella osuudella. Hän lähti vaihdosta matkaan niin innokkaasti, että otsalamppu jäi hänelläkin pimeäksi. Merioksan kehoituksesta Ylä-Lyly pysähtyi kesken matkan, sytytti lampun ja jatkoi matkaansa.

Joukkueen hylkäyksen jälkeen Lylyyn lykkineet Simo Ripatti, Anniina Helperi ja Emilia Halonen ehtivät jo iloita voitostaan. Lylyssä lykkineet protestoivat hylkäystään vastaan vetoamalla siihen, että heille oli annettu huono otsalamppu.

Kiistatilanteen ratkaisi lopulta yksi kylän vanhimmista, Tuula Valkeajärvi.

– Viimeinen kierros otetaan uudestaan, hän totesi.

Niin lähtivät ankkureina olleet Kortesuo ja Halonen uudestaan lykkimään.

Taisto oli tiukka, mutta lopulta maaliviivan yli lykki ensimmäisenä Kortesuo ja pääsi juhlimaan Lylyssä lykkineiden voittoa. Joukkueen kolmas jäsen oli Laura Ylä-Lyly.

Lylyssä lykitään juuri niissä olosuhteissa, jotka Lylyn päivälle osuvat. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Kisamatkalla ei ehdi kunnolla hengästyä

Lylyn lykinnässä hiihdetään yhdellä suksella, jonka monona toimii metsurinsaapas. Apuna lykkijällä ovat erimittaiset sauvat.

Lykintätyyli on vapaa ja kisakeli on juuri sellainen kuin se Lylyn päivänä kulloinkin sattuu olemaan. Nyt kylätuvan viereen tehty kisarata oli varsin vehreä ja nurmikkoinen.

– Taitaa tämä olla vähän lyhyempi matka kuin mitä naiset hiihtävät kisoissa talvella, kääntöpaikalla valonosoittajana toiminut Veijo Kuronen viisasteli.

Todellisuudessa yhden lykkijän kisamatkaksi kertyi noin 20 metriä.

Palkinnoksi voittajajoukkue sai uunituoreet Lylyn logolla varustetut pipot. Hävinnyt joukkue sai tyytyä jäätelötuutteihin ja Leo Merioksan lämpimään tervetulotoivotukseen Lylyn kylän asukkaiksi.

Kisa lykittiin nyt noin 31. kerran.

– Asia voitaisiin tarkistaa pöytäkirjoista, mutta ne eivät taida kaikki olla tallessa, Merioksa myönsi.

Taina Ylä-Lyly
Taina Ylä-Lyly palkittiin tänä vuonna vuoden lylyläisenä. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Vuoden lylyläinen oli kyläläisten päätös

Vuoden lylyläisenä palkittiin jo illan aikana Lylyssä lykkineiden joukkueessa edustanut Taina Ylä-Lyly. Hän sai vuodeksi haltuunsa Lylyn lykkijä -veistoksen.

– Hyvältä tuntuu, mutta kyllä tämä puskista tuli. Veistokselle on kuitenkin jo paikka valmiina. Se pääsee vuodeksi olohuoneeseen pianon päälle, Ylä-Lyly totesi julkistuksen jälkeen.

Vuoden lylyläinen valittiin tällä kertaa äänestämällä. Kyläläiset olivat saaneet ehdottaa sitä varten henkilöitä ja ehdotuksia perusteluineen oli tullut kolme. Lähes ainoa sääntö valinnalle oli se, että valittavan henkilön on oltava Lylyn koulupiirin alueelta.

Lopullisen vahvistuksen äänestystuloksille ja sääntöjen mukaisesti tehdylle toiminnalle antoi kylätoimikunnan hallitus.

– Muistaakseni 17 äänestyslappua palautettiin ja ne olivat kaikki kirjoitettu eri käsialalla. Tässä me olimme todella tarkkana. Vuoden lylyläinen sai kaiken kaikkiaan 12 ääntä, Merioksa kertoi.

Perusteluissa Taina Ylä-Lylyä kehuttiin Lylyn kylän Puuha-Peteksi. Tämä oli käynyt ilmi hieman eri sanakääntein jokaisessa lapussa, jolla Ylä-Lylyä oli äänestetty.

–On ilo tehdä yhdessä ja välillä yksistäänkin kaikkea tämän kylän ja kyläläisten hyväksi. Se on minulle tosi tärkeää. Lisäksi se on tärkeä juttu, että yhdessä tekeminen olisi hauskaa. Se on se lähtökohta. Ikinä ei pidä ottaa asioita liian tosissaan, syntyperäinen lylyläinen totesi kiitospuheessaan.

Ylä-Lyly toimii tällä hetkellä Lylyn kylätoimikunnan puheenjohtajana. Lylyn Puuha-Peteksi ristiminen tuntui hänestä vain hyvältä.

– Se juontaa varmasti siitä, että teen kaikennäköisiä asioita kylän hyväksi ja olen ollut aktiivisesti toiminnassa mukana. Tietyllä tapaa tähän vaikuttaa todennäköisesti myös se, että olen vuosien saatossa ollut monessa vapaaehtoistoiminnassa mukana, Ylä-Lyly arvioi.

Uusia paineita vuoden lylyläiseksi nimeäminen ei Ylä-Lylylle tuo.

– Samalla tyylillä jatketaan. Se näyttää olevan muidenkin mielestä hyväksi todettu tapa.

Yhteisiä tapahtumia Lylyssä järjestetään vielä tämän vuoden puolella. Tulossa on kylän oma joulunavaus ja joulumyyjäiset ja alkuvuodesta kylän lapsille järjestetään hiihtokilpailut. Lisäksi ensi vuonna kylässä vietetään jo 40. kerran Lylyn kesälauantaita.

– Ihan kaikkia tapahtumia ei edes vielä tiedetä. Aina pitää olla vapaus sille, että lähdetään tekemään jotain ihan uutta, jos joku hyvän idean keksii.

”Mihkäs sitä kotoaan lähtisi”

Ylä-Lyly iloitsee myös siitä, että kylälle on muuttanut uusia asukkaita. Joukkoon mahtuu muun muassa nuoria perheitä. Ylä-Lyly tietää, miksi kylä on vetovoimainen.

– Lylyssä on ihana yhteishenki. Täällä huokuu omanlaisensa leppoisa, tunnelma. Kun tänne tulee, niin on sellainen kotoisa olo. Me emme tosiaankaan ota täällä ihan kaikkea niin vakavasti, Ylä-Lyly nauraa.

Isoja asioita Ylä-Lylylle on tapahtunut myös työelämän puolella. Elokuun alusta lähtien entinen keittiön täti on työskennellyt virallisesti Hallissa lentokoneasentajana.

– Näin lehdessä ilmoituksen reilun vuoden kestävästä koulutuksesta ja päätin hakea sitä. Pääsin sisään kouluun ja tein juuri tuolla Hallissa työharjoittelun. On tuntunut kyllä todella hienolta tämä uranvaihdos. Elämä ei ole enää pelkkää ruokaa!

Ylä-Lyly on syntynyt Lylyssä ja asunut siellä koko ikänsä. Syykin on selvä.

– Mihkäs sitä kotoaan lähtisi. Täällä on kaikki tarvittava, etenkin se sosiaalisuus, mikä on todella tärkeää.

Juttua on muokattu 2.11.2021 klo 21.58: Kuvatekstiin on korjattu Valtterin sukunimi Kortesuoksi.

Juttua on muokattu 3.11.2021 klo 9.04: Juttuun on korjattu Anniinan sukunimi Helperiksi.

Leave a Comment