4 yleisintä syytä lainahakemuksen hylkäämiselle

Oletko miettinyt, minkälaisia kriteereitä pankeilla on lainan myöntämiselle? Selvitimme neljä yleisintä syytä lainahakemuksen hylkäämiselle.

Syksy on hyvää aikaa esimerkiksi remontoida vapaa-ajan asuntoa. Kuumimman mökkeilykauden päätyttyä voi pistää työrukkaset kouraan ja suunnitella vaikkapa rantasaunalle uutta katettua oleskeluterassia. 

Erilaisten remonttien ja hankintojen kustantamiseen voi kuitenkin tarvita lainaa, jolloin lainan kilpailuttaminen ja hakeminen suoraan netistä voi olla hyvä vaihtoehto. Hakemuksen täyttäminen on nopeaa ja lainapäätöksen voi saada jopa muutamassa minuutissa.

Entä sitten jos lainahakemus yllättäen hylätään? Alkupettymyksen jälkeen kannattaa muistaa, että kielteisen lainapäätöksen taustalla oleva syy ei välttämättä liity mitenkään sinun maksukykyysi.

1. Virheellisesti täytetty lainahakemus

Vaikka olisitkin täyttänyt lainahakemuksen huolellisesti, on joukkoon voinut eksyä virheitä tai epäloogisuuksia. Ennen hakemuksen lähettämistä kannattaakin tarkistaa, että jokainen pyydetty asia on kerrottu mahdollisimman selkeästi ja yksityiskohtaisesti.

Pankit tarkistavat jokaisen lainanhakijan tiedot aina erittäin tarkasti. Lainahakemuksessa kysytään tulojen ja menojen lisäksi muun muassa elämäntilannetta, työpaikkaa, koulutustaustaa sekä lainan tarkoitusperiä.

2. Maksuhäiriömerkintä estää luoton saamisen

Maksuhäiriömerkintä voi vaikuttaa elämään monin tavoin, kuten estää pankkilainan saamisen pankilta tai muulta rahoituslaitokselta.

Useimmilla pankeilla on tiukat luotonmyöntökriteerit, jotka perustuvat asiakkaan luotto- ja maksuhistoriaan. Siten pienetkin kuprut luottotiedoissa voivat olla ratkaiseva este luoton myöntämiselle.

Pankki voi tarkistaa asiakkaan luottotiedot käyttämällä joko omia tai ulkoisia rekistereitä, joista selviää myös asiakkaan aiemmat velat sekä maksuhistoria. Siten aiemmat ongelmat lainan takaisinmaksussa voivat vaikuttaa lainan saantiin.

3. Muutokset asumisessa

Oletko lähiaikoina muuttanut useasti? Niin oudolta kuin se kuulostaa, muutokset asumisessa voivat heikentää mahdollisuuksiasi lainaan. Pankin silmissä lähiaikoina toteutettu muutto voi tehdä tilanteestasi epävakaamman ja vaikeammin arvioitavan. 

Myös asumismuoto voi vaikuttaa mahdollisuuksiin saada lainaa. Omistusasujat ovat lähtökohtaisesti parempia lainanhakijoita kuin vuokra-asujat, sillä omistusasunto itsessään voi toimia hätävarana lainan takaisinmaksussa.

Tavallisesti pankit vaativat myös, että lainanhakijan asuu Suomessa.  

4. Liian suuri lainan kuukausierä

Pankit arvioivat tarkasti lainanhakijan maksuvaraa, eli tulojen ja menojen välistä suhdetta. Korkeista tuloista huolimatta saat todennäköisesti hylätyn lainapäätöksen, mikäli menot ovat suuret tuloihin nähden.

Maksuvara kannattaa huomioida myös lainan kuukausierää pohtiessa. Liian korkeaksi arvioitu maksuerä voi herättää pankin epäilykset ja johtaa siten lainahakemuksen hylkäämiseen.

Itsellesi sopivaa kuukausierää pohtiessa voit hyödyntää esimerkiksi Sortterin lainalaskuria. Lainalaskuri auttaa hahmottamaan lainan euromääräisiä kustannuksia sekä selvittämään nykyisen luottosi todellisen vuosikoron.

Kilpailuta lainasi Sortterin avulla

Kun tarvitset lainaa menojesi kustantamiseen, lainan voi kilpailuttaa ilmaiseksi kotimaisen Sortterin lainavertailussa aina 1 000 eurosta 60 000 euroon saakka.

Yhdellä lainahakemuksella voit saada useita lainatarjouksia, jotka esitetään aina edullisuusjärjestyksessä todellisen vuosikoron mukaan. Lisäksi saat tiedon niistä lainanantajista, jotka eivät tällä kertaa tehneet sinulle lainatarjousta.

Lainan kilpailuttaminen vie vain muutaman minuutin, mutta sen tuottama säästö voi olla koko laina-aikana jopa tuhansia euroja.

Tutustu Sortterin lainavertailuun ja kilpailuta laina jo tänään

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?