Epävarmuus koulun tulevaisuudesta varjosti Hirsilän kylätapahtumaa

Mianna Maijala ylittää kepparillaan esteen, Sofia Puoskari seurailee. Kuva: Juha Jäntti

Hirsilän koululla järjestettiin lauantaina kepeähenkinen kylätapahtuma, joka ehti olla pari vuotta tauolla. Kyläläisten yhteiseen iltapäivätuokioon toi vakavampia sävyjä se, että esitys Hirsilän ja Karpinlahden koulujen toiminnan lakkauttamisesta on kaupunginhallituksen käsittelyssä maanantaina.

– Halusimme muutenkin koota taas pienen tauon jälkeen kyläläisiä yhteen, jotta voisimme tiivistää me-henkeämme. Mutta kyllä huoli koulun tulevaisuudesta on nyt päällimmäisenä mielessä, Hirsilän seudun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Viitaniemi totesi.

– Koitamme tilanteesta huolimatta puhua myös valoisammista asioista samalla, kun tutustumme toisiimme.

Pallonheitossa mitattiin pallon nopeutta. Kisaan osallistuivat niin nuoret kuin vähän varttuneemmatkin. Kuva: Juha Jäntti

Tarjolla oli perinteisen kylätapahtuman tapaan kahvia ja makkaraa. Lapsille oli järjestetty keppihevosrata ja pientä kisailua. ElmoNet toi aikuisille tiedollista antia kertomalla Höllön ja Hirsilän alueen valokuituhankkeen valmistelusta.

Keskustelut liippasivat väistämättä tulevia koulupäätöksiä.

– Tilanne tuli aika äkkiä päälle, kun kaupungin työryhmä kertoi loppupäätelmistään vasta viikko sitten, ja kaupunginhallitus käsittelee asiaa parin päivän päästä. Päätimme kuitenkin toteuttaa tämän tapahtuman. Ehdimme järjestää myös mielenilmaisun kaupungintalolla koulun säilyttämisen puolesta.

Viitaniemen arvion mukaan ”ainakin 99 prosenttia” kyläläisistä on koulun säilyttämisen kannalla. Lähes 50 oppilaan koulun lakkautuksella olisi kylän elämään jopa kohtalokkaita vaikutuksia.

– Jos koulu lähtee, siitä alkaa väistämättä kylän kuihtuminen. Kyläkoulu on ollut täällä vetovoimatekijä, mutta jatkossa olisi vaikeaa saada kylälle lisää lapsiperheitä, Viitaniemi totesi.

– Pelissä eivät ole pelkästään kaupungin toivomat säästöt. Lakkautus pudottaisi alueen asuintalojen hintatasoa ja kävisi siinä mielessä jokaisen kyläläisen lompakon päälle.

Jos kaupunginhallitus vie koulujen lakkautusasian eteenpäin, valtuusto tekee lopullisen päätöksen 25. lokakuuta.

– Jos kaupunginhallitus on lakkautusten kannalla, aiomme pitää tästä edelleen isoa meteliä. Meillä on kaksi viikkoa aikaa keskustella valtuutettujen kanssa ja pyytää heitä myös käymään paikan päällä. Luultavasti aika harva valtuutettu on tutustunut koulumme, Viitaniemi kaavaili.

Kaupunginhallituksen jäsen Ilkka Hjerppe (vasemmalla) poikkesi tapahtumassa ja kävi tutustumassa Hirsilän koulurakennukseen. Juttusille tuli kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Viitaniemi. Kuva: Juha Jäntti

Miten on tievalaistuksen ja kevytväylän laita?

Kyläyhdistyksen ja Hirsilän koulun vanhempainyhdistyksen tavoitteena on ollut pitkään kylän kehittäminen eri tavoin. Vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Minna Juuti tuskaili sitä, että toistuneet koulun lakkautusuhat ovat vieneet pohjan esimerkiksi koulun piha-alueen parannuksilta.

– Voisimme tehdä pihasta ja lähialueesta toimivamman ulkoilu- ja liikuntakohteen. Yhdistyksillä on hiukan rahaa, ja olisimme valmiit hakemaan tarjolla olevia kehittämisavustuksia. Emme odota, että kaupungin pitäisi tehdä täällä kaikki valmiiksi, Juuti korosti.

Yhdistykset ryhtyvät ajamaan kaupungin suuntaan vaatimuksia kyläkunnan perusinfrastruktuurin saamiseksi ajan tasalle. Listalla ovat ainakin tievalaistusten kuntoonlaitto ja tällä hetkellä vaillinainen joukkoliikenne.

Myös Oriveden suunnasta 58-tien varrella kulkevan kevytväylän keskeneräisyys närästää. Väylä poikkeaa Taipaleenmäen ja Höllön kohdilla hiekkateille sen sijaan, että se jatkuisi koko matkan maantien vierustalla.

– Varmastikin jokainen tämän kylän lapsista on kaatunut pyörällä Taipaleenmäessä, on se niin jyrkkä rinne, Juuti arvioi.

Juuti muistutti siitä, että Hirsilä on ollut elinvoimainen ja kasvava kylä. Kaikki alueella myyntiin tulleet talot ovat käyneet kaupaksi. Hirsilä on Juutin mukaan Oriveden ainoa alue, missä asuntojen neliöhinnat ovat olleet nousussa.

Hirsiläläiset Katja Puoskari ja Paula Suhonen kokevat kylänsä lämminhenkiseksi yhteisöksi. Kuva: Juha Jäntti

”Vieläkö kenttä jäädytetään?”

Hirsilässä asuva Katja Puoskari on hyvillään erityisesti siitä, että päivähoitopalvelut toimivat kylällä hyvin. Päiväkoti toimii koululla, joten lasten on helppoa jatkaa varhaiskasvatuksesta edelleen esikouluun ja ekaluokalle.

– Kylällä on mukavasti monenlaista pöhinää, tapahtumia ja kesäsunnuntaiden yleisurheilukisat. Koulu on kaikkine toimintoineen selkeästi tämän kylän keskus.

Niinikään hirsiläläinen Paula Suhonen on kotiutunut kylälle ja sen yhteisölliseen ilmapiiriin. Kun muita ihmisiä tulee vastaan kävelylenkeillä, he tervehtivät. Toisin on vaikkapa Oriveden keskustassa.

– Täällä on maaseutumaista meininkiä ja lämmin tunnelma. Tuosta pääsee helposti metsään ja omiin oloihin, mutta ihmisiä on täällä äärellä ja apua löytyy aina läheltä.

Koulun lakkautus olisi Suhosen mielestä iso menetys. Asia ei ole pelkästään aikuisten mielissä, vaan lapsetkin kyselevät jo tulevista.

– Lapset pohtivat, viedäänkö koulun kentältä maalit ja jäädytetäänkö kenttää enää talvella. Muutenkin mietityttää, että rajoittuisiko muutos koulun toiminnan lakkautukseen vai tulisiko meille muitakin menetyksiä.

– Sitä ovat muualta tulleet kävijät ihmetelleet, että HirPy järjestää yleisurheilukisoja, joihin osallistuminen ei maksa mitään. Lapset saavat niissä palkintoja ja kisojen päälle jäätelötkin. Se on hienoa, että tällaistakin vielä löytyy.

Leave a Comment