Kissojen heitteillejättö on väärin

Tällä kissalla on huolehtivainen koti. Marakatti-kissa on kuvattu Ponimaassa vuonna 2020. Arkistokuva: Eveliina Kälviäinen

Joka vuosi Suomessa hylätään yli 20 000 kissaa, kerrotaan Suomen eläinsuojelun tekemässä tutkimuksessa ja määrä kasvaa, joka vuosi.

Kissojen heitteillejätöstä on tulossa, joka vuosi suurempi ongelma. Kissojen heitteillejättö on väärin ja vastoin monia tärkeitä arvoja, kuten heikommasta huolehtimista.

Toisin kuin usein luullaan kissat ovat nykyisin riippuvaisia omistajistaan ja onkin omistajien vastuulla huolehtia lemmikistään.

Näin eivät kuitenkaan kaikki tee. Nykyään ilmiöksi on nousseet erityisesti, niin kutsutut kesäkissat, jotka otetaan kesän alkaessa ja päästetään ne syksyn saapuessa luontoon ihmisten, lähtiessä mökeiltä takaisin kotiin.

Kuinka suloinen olikaan se kissanpentu, joka kesän alussa tuli lemmikiksi perheeseen, jossa vannottiin että eläimestä pidetään hyvä huoli. Kissa ei ole lelu tai kiertoesine, jonka voi jättää oman onnensa nojaan, jos oma kiinnostus hälvenee. Jos näin on.. henkilön olisi pitänyt jättää koko kissa hankkimatta.

Nyt juuri sinä… mieti, että tälläkin hetkelläkin, juuri tällä samaisella sekunnilla Suomessa ulkona vaeltaa tuhansia heitteille jätettyjä kissoja, jotka kaipaavat vain kotia, lämpöä, turvaa ja ruokaa.

Talven tullen vain onnekkaimmat selviävät. Suomessa talvet ovat kylmiä ja lämpötila voi tippua jopa -30 asteeseen. Testaa ja jää itse tällä pakkasella ulos vaikka vain viideksi minuutiksi ulkovaatteet päällä, huomaat jo heti ulos astuessasi että on kylmä eikö?

Mieti nyt, että menisit ulos vaikka vain ilman kenkiä, jalkasi paleltuvat muutamassa minuutissa, eikä kissan tassutkaan ole poikkeus.

Jos itse huomaat heitteillejätön tee kissalle palvelus ja ota yhteyttä eläinlääkäriin tai eläinsuojeluun. Ilmoituksen teko on sinulle pientä, mutta kissalle se on koko elämä.

Kissat eivät itse voi päättää minkälaiseen kotiin he joutuvat, mutta sinä joka kuuntelet tätä voit tehdä päätöksen ja lupauksen siitä, ettet ole yksi heistä joka jättää kissan ypöyksin luontoon selviytymään.

Kiia Koskinen

Leave a Comment