Länkipohjan syysmarkkinoilla lettutaikinaa meni liki ämpärillinen – mehiläistarhaajan erikoisessa vinkissä hunajan kaveriksi löytyy yllättävä makupari

Länkipohjan syysmarkkinat
Syysmarkkinat syntyivät Symppiksen ja 4H:n yhteistoiminnan tuloksena. Hävikkikahvilan tarjoiluihin saatiin apua myös Länkipohjan Salesta. Kauhan varressa olivat Sari Pengerkodin, Tiina Löfqvistin ja Nina Peltolan ohella 4H:n nuoret. Kuva: Leena Lähdesmäki

Lämmin ilta ja aurinkoisena pysynyt sää vauhdittivat Symppiksen ja Jämsän 4H:n syysmarkkinat huimaan suosioon.

– En ehtinyt katsella juurikaan myyntipöytiä, kun lettujono oli niin pitkä koko ajan, huokasi  4H:n Nina Peltola.

– Lettutaikinaa meni liki 10 litraa!

Kahvilapisteen lisäksi yleisö kiersi ahkerasti myyntipöytiä ja kauppojakin syntyi. Eniten tapahtumaan taisi kuitenkin houkutella mahdollisuus tavata muita pitkästä aikaa.

Senni Saarinen ohjasi tikanheittoa ja muita pihapelejä. Monessa 4H-kerhossa mukana ollut Saarinen ehti mukaan syysmarkkinoiden järjestämiseen, vaikka vapaa-aika ei oikein enää riitä kerhoiluun.

– Olen ollut ainakin kokkikerhossa, Arjen sankarit -kerhossa ja kepparikerhossa. Nyt en ole missään kerhossa, sillä harrastan ratsastusta ja soitan viulua, joten ei jää paljon aikaa. Toivottavasti tänään tikanheittoon tulee paljon ihmisiä.

Länkipohjan syysmarkkinat
Senni Saarinen ohjasi tikanheittoa. Kuva: Leena Lähdesmäki

Valkojuuri maistuu maukkaalta, eikä sotke

Myös Marjo Mäkinen-Aakula Jullisen tilalta oli tyytyväinen väkimäärään. Tarjolla oli tavanomaisempien vihannesten ja juuresten lisäksi myös punajuuren serkkuja, valko-, kelta- ja raitajuurikkaita.

– Ihastuin taannoin Saarioisten katkarapusalaattiin, jossa yhtenä ainesosana oli valkojuuri. Itse käytän sitä muun muassa keitoissa. Valkojuuri on jäänyt ihmisille hieman vieraaksi, vaikka sen etuna on maun lisäksi se, ettei se värjää, kuten keltajuurikas ja punajuuri.

Mäkinen-Aakula heitti esille myös ajatuksen tilan tuotteiden tuomisesta Länkipohjaan Reko-ruokaringin tapaan.

– Käymme Jämsän Reko-piirissä ja ajamme tuosta ohi. Jos joku kirjaisi tilaukset ja lähettäisi meille, tuotteiden kuljetus onnistuisi ohikulkumatkalla kerran viikossa.

Eräjärvellä sijaitsevaan Jullisen tilaan voi käydä tutustumassa myös launtaina vietettävänä Lähiruokapäivänä.

– Tila on avoinna aamukymmenestä lähtien. Silloin voi tulla tutustumaan tuotteisiimme paikan päälle.

Länkipohjan syysmarkkinat
Marjo Mäkinen-Aakula esitteli värikkäiden kavereidensa varjoon jäänyttä valkojuurta. Kuva: Leena Lähdesmäki

Hunaja sopii myös ruisleivän kanssa

Hunajan tuottaja Antti Murtola on kaikille kyläläisille tuttu. Helteinen kesä verotti hunajasatoa, joskaan vielä tuotantoluvut eivät ole tarkkaan selvillä.

– Alkukesä näytti hyvältä ja vadelman kukinta onnistui. Sitten tulivat helteet, ja kuivuus vähensi horsman mesituotantoa.

Monen puutarhaharrastajan intoa kylvää kukkaniittyjä Murtola pitää hyvänä.

– Tarhamehiläisille sillä ei ole niin suurta merkitystä kuin luonnonpölyttäjille. Tarhamehiläiset osaavat aina pesäänsä, jossa niillä on ravintoa, mutta muille hyönteisille jatkuva ravinnon löytäminen on tärkeää.  Ne eivät kerää varastoja, ja siksi niiden pitää löytää ravintoa joka päivä.

Alkukesästä pari Murtolan mehiläispesää joutui myös karhun vierailun kohteeksi.

– Karhu kävi kahdella pesällä parissa paikassa, Sulunjärvellä ja kirkonkylän suunnassa. Kun karhu löytää pesän ja oppii menemään sille, se mieluusti tulee uudelleen, koska sillä on hyvä muisti. Nyttemmin pesät ovat saaneet olla rauhassa.

Mihin sitten mehiläistarhaaja itse käyttää hunajaa?

– Tietenkin teehen ja aamupuuroon. Leivontaankin se sopii. Mutta kannattaa kokeilla myös vähän erikoisempaa yhdistelmää: hunaja sopii erittäin hyvin ruisleivän päälle, jossa on kinkkusiivu. Kannattaa kokeilla, Murtola kannustaa.

Länkipohjan syysmarkkinat
Antti Murtola vinkkasi, että hunaja sopii jopa ruisleivälle. Lähihunajaa häneltä osti Pirjo Pakkanen. Kuva: Leena Lähdesmäki
Länkipohjan syysmarkkinat
Pekka Savolainen osallistui tikanheiton miesten sarjaan ja haastoi kisaan samalla tyttärensä Linnean. Kuva: Leena Lähdesmäki
Länkipohjan syysmarkkinat
Linnea Savolainen tähtäsi lähes isä-Pekan lukemille tikanheitossa. Kuva: Leena Lähdesmäki
Länkipohjan syysmarkkinat
Valko-, kelta- ja raitajuurikkaat ovat punajuuren serkkuja. Kuva: Leena Lähdesmäki

Leave a Comment