Harvinaista herkkua: RSO konsertoi Orivedellä – estradilla uusi brittikapellimestari ja nuori lahjakas viulusolisti

Radion sinfoniaorkesterin muusikot virallisessa yhteiskuvassa ilman soittimiaan. Klassinen musiikki livenä on jotain aivan muuta kuin levyltä tai radiosta kuultuna. Kuva: Veikko Kähkönen.

Kokonainen sinfoniaorkesteri ei ole Orivedellä esiintynyt miesmuistiin, ellei lasketa mukaan Nuorison orkesterikurssien loppukonsertteja. Niiden esiintyjät olivat kuitenkin vielä nousevia kykyjä ja musiikin harrastajia.

Tämän viikon torstaina Klemettisaliin levittäytyy Radion sinfoniaorkesteri, jonka kokonaisvahvuus on kaikkiaan sata ammattimuusikkoa. Esitettävistä teoksista kuitenkin riippuu, paljonko soittajia on kerrallaan lavalla.

Konsertti on sikälikin tapaus, että se on orkesterin ainoa maakuntavierailu tänä vuonna, ja ensimmäinen konsertti pitkään aikaan yleisön läsnä ollessa. Viimeksi RSO on päässyt soittamaan paikalla olevan yleisön edessä viime marraskuussa.

Pitkästä aikaa isolla kokoonpanolla elävän yleisön edessä

– Meidän onnemme on se, että jokainen konsertti joka tapauksessa lähetetään suorana eri kanavilla, ja viime vuonna myös Yle Teemalla. Orkesterin kokoa on kuitenkin täytynyt rajoittaa, jotta on pystytty pitämään riittävät turvavälit. Nyt soitetaan ensimmäisen kerran taas isolla kokoonpanolla, kertoo puhelimessa orkesterin viestinnästä vastaava Yleisradion tuottaja Satu Kahila.

RSO:n kotisali on Helsingin Musiikkitalossa. Nykymusiikin tilaaminen ja esittäminen on yksi RSO:n kulmakivistä. Joka vuosi orkesterille tilataan uusia teoksia suomalaisilta säveltäjiltä ja kantaesitetään niitä. Se erottaa Kahilan mukaan RSO:n monesta muusta sinfoniaorkesterista.  Oriveden konsertissa ei nykymusiikkia kuulla.

Ulkomaillakin RSO on vieraillut säännöllisesti, mutta ensimmäisenä koronakeväänä peruuntui iso Japanin kiertue ja tämän vuoden keväältä Espanjan kiertue. Tälle vuodelle ei ole mitään suunniteltuna, ja tilanne elää muutenkin. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on ollut rajoituksissa tiukkana, ja 1700 kuulijaa vetävään Musiikkitalon saliin voidaan toistaiseksi ottaa vain parisataa kuulijaa kerrallaan.

Alun perin RSO:n piti esiintyä myös Ähtärissä ja Iisalmessa. Maakuntakiertue kuitenkin typistyi tähän yhteen konserttiin. koska ei haluttu muusikoiden joutuvan alttiiksi koronalle hotelleissa, busseissa ja junissa.

Säännöllisiä maakuntavierailuja RSO on tehnyt vuodesta 2010 joka toinen vuosi, useimmiten liikuntahalleissa ja vastaavissa, sillä kirkotkin ovat sille usein liian pieniä tiloiltaan. Klemettisalissa orkesterilla on kuitenkin tilaa levittäytyä turvallisesti.

– Orivesi ja etenkin Klemettisali on tuttu monelle meidän muusikolle ja itsellenikin. He ovat olleet NOK:n kursseilla, ja itse vedin näitä leirejä 10 vuotta, Satu Kahila kertoo.

Kunnon paketti klassista ja vähän tuntemattomampi viulukonsertto

Tuomisinaan orkesterilla on Kahilan sanoin ”kunnon paketti klassista, ei mitään pikkukappaleita”. Konsertin aloittaa Mozartin sinfonia 41 C-duuri, myös Jupiter-sinfoniana tunnettu.

Väliajan jälkeen kuullaan Ernst Mielckin konserttikappale viululle ja orkesterille, jonka solistina esiintyy suomalainen viulistilahjakkuus Tami Pohjola.

Ernst Mielck (1877–1899) oli suomalainen säveltäjä ja pianisti, joka kuoli tuberkuloosiin jo 21-vuotiaana. Hän opiskeli kuitenkin Berliinissä säveltämistä ja esiintyi itsekin. Hän ehti säveltää parikymmentä teosta, ennen kuin menehtyi tuberkuloosiin Sveitsin Locarnossa.

Kahila kuvailee tätä kappaletta ”vähän kevyemmäksi viulukonsertoksi”. Konsertin päättää Jean Sibeliuksen sinfonia numero 7 C-duurissa.

Konsertti alkaa kello 18.30 ja se radioidaan myöhemmin esitettäväksi, joten paikalle on syytä saapua ajoissa. Sitä paitsi ennen konserttia RSO:n toimintaa esitellään Klemetti-salin aulassa.

Paikalla on myös elokuun alussa aloittanut RSO:n tuore ylikapellimestari Nicholas Collon, joka on luvannut vastata kysymyksiin. Tämä Orivedelläkin johtaneen Hannu Linnun seuraaja on RSO:n ensimmäinen ulkomainen ylikapellimestari ja nuoremman polven kysytyimpiä kapellimestareita.

Klemettisalin katsomoon otetaan alle 200 kuulijaa, joten paikkoja on selvästi vähemmän kuin normaalisti. Siksi lipun hankinta ennakkoon on enemmän kuin suositeltavaa, Kampukselta vinkataan.

RSO:n uuden ylikapellimestarinNicholas Collonin kausi on vasta alkanut, mutta odotukset ovat kovat. Kuva: Anton Sucksdorff

Leave a Comment