Sairaalan koronapotilaina on nuoria ja rokottamattomia – abiturienteille pandemiaohjausryhmä suosittelee omaehtoista karanteenia

Pirkanmaan koronatartunnat ovat kääntyneet laskuun, vaikka sairaanhoitopiirin alue onkin edelleen leviämisvaiheessa, tiedottaa Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

Pirkanmaalla koronan ilmaantuvuus oli viime viikon päättyessä 123 tapausta 100 000 asukasta kohden kahden viikon ajalta. Positiivisten testitulosten osuus Fimlabin koronatesteistä on niin ikään laskussa. Se oli kuluneelta viikolta 2,1 prosenttia.

Taysissa on edelleen toistakymmentä koronapotilasta. Tilanne hidastaa paluuta normaaliin kiireettömän hoidon toteuttamiseen.

– Noin 80 prosenttia sairaalahoidossa olevista on ollut kokonaan rokottamattomia. Etenkin 30–39-vuotiaiden toivoisimme käyvän aktiivisemmin rokotuksessa, jos on yhä kokonaan rokottamatta. Hoidamme sairaalassa tällä hetkellä kohtuullisen nuoria ja työikäisiä potilaita, kertoo ylilääkäri Jaana Syrjänen Taysista.

Turvavälipykälän noudattamista ei enää jatketa

Aluehallintoviraston määräys tapahtumien henkilörajoituksista on voimassa kuluvan viikon ajan. Sairaanhoitopiiri tulee esittämään aluehallintovirastolle tartuntatautilain pykälän 58 perusteella joitain kokoontumisrajoituksia, mutta turvavälipykälää 58d ei enää esitetä aluehallintoviraston jatkettavaksi syyskuussa.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä suosittelee syksyllä kirjoittaville abiturienteille vapaa-ajalla omaehtoista karanteenia kymmenen vuorokauden ajan ennen kirjoituksia.

Pandemiaohjausryhmän mukaan kunnissa voidaan mahdollistaa myös etäopetusta ennen kirjoituksia.

Koulujen alku ei vaikuttanut tartuntoihin

Viime viikolla Pirkanmaalla todettiin 226 uutta koronatartuntaa. Tartuntojen lähde selvisi varmuudella 66 prosentissa eli 149 tartunnassa.

Koulujen alkamisesta huolimatta kouluikäisissä ei ole todettu tartuntojen kasvua.

Perhepiiristä saatiin viime viikolla 83 tartuntaa. Sukulaisten ja ystävien tapaamisista kertyi 23 tartuntaa. Ulkomalta tuli 19 tartuntaa. Kahdeksan tapausta todettiin työpaikoilta ja kahdeksan yksityisistä juhlista.

Harrastuksista tuli kaksi ja kouluista niin ikään kaksi tartuntaa. Yksittäiset tartunnat todettiin liikennevälineissä ja baarissa. Kaksi tapausta saatiin muista tunnetuista koronakontakteista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?